JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Har virkelig ikke fagarbeidere noen verdi for PBL?

2023061307393320230613094020
Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Per Flakstad

Nestor i Private Barnehagers Landsforbund, Arild Olsen, mener tonen i barnehagedebatten er blitt amper. Han håper at det han kaller skitkastingen om velferdsprofitørene kan legges død. Så lenge barnehageeiere ikke vil anerkjenne kompetansen til mange av sine ansatte, tror jeg ikke vi kan det.

Hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Askøy

«Norsk barnehagesektor er en suksess, og PBL har vært med og gjort sektoren ryddig siden 97/98. Dette kan organisasjonen være veldig stolt over.» Dette sa Olsen nylig i en artikkel hvor han ønsket seg et nytt barnehageforlik.

Lei av «skitkasting» i barnehagesektoren: Vil ha nytt barnehageforlik

Men da er det et misforhold som både PBL og mitt eget forbundet, Fagforbundet, må rydde opp i.

I barnehagesektoren har vi mange flinke ansatte. Men det finnes en ansattgruppe som PBL ikke vil anerkjenne. En utdanning som ikke ser ut til å være verdt noe for eieren.

Det er en kjent problemstilling for tillitsvalgte i Fagforbundet at mange av våre medlemmer som er utdannet barne- og ungdomsarbeider ikke får lønn som fagarbeider i en PBL-barnehage. Vi vet også hvem som er verstingen.

Ansatte får assistentlønn fordi PBL ikke vil gi uttelling for fagbrevet. Mange styrere ønsker å gi uttelling for fagbrevet, men blir stoppet av eiere og avtaleverket. Jeg trenger ikke beskrive hva det gjør med ansatte å ikke få anerkjent den utdanningen de har tatt.

Enige om ny lønn i PBL-barnehagene

Det finnes PBL-barnehager med barne- og ungdomsarbeidere som får fagarbeiderlønn. I samme barnehage jobber det ansatte som ikke får det. Hva tror eiere at sånt gjør med et arbeidsmiljø?

I en tid hvor det er store rekrutteringsutfordringer i flere sektorer, er det da noe å være stolt av å knipe igjen på uttelling for kompetanse som fagbrev når mange barnehager skriker etter fagutdanning?

Mange av fagarbeiderne i barnehagene er blitt oppfordret til å ta utdanningen av arbeidsgiveren sin, men står igjen med lua i hånda.

Jeg kan aldri tro at dette vil gjelde en ansatt som blir barnehagelærer i løpet av en ansettelse, at vedkommende ikke skal få uttelling for sin høyere utdanning.

FUS-barnehagene har klart det. Der er partene er enige. Om en ansatt tar fagbrev sier avtaleverket at vedkommende skal lønnes som fagarbeider.

Barnehagestreiken er over. Se hva de ble enige om

Jeg blir provosert av at det skal ha noe å si hvilken avtale barnehagen har om fagbrev skal lønne seg eller ikke. Det er et problem at ansatte går glipp av opp mot 70.000 kr i årslønn fordi PBL-barnehager ikke gir sine barne- og ungdomsarbeidere fagbrevlønn.

Jeg ber om at partene sentralt får ryddet opp i dette, og jeg forventer av mitt eget forbund at de står på kravet sitt, nemlig at barne- og ungdomsarbeidere får lønn som fagarbeidere, at de blir titulert med yrkestittel og blir anerkjent som praktisk-pedagogiske medarbeidere som har fått aksept for sin pedagogiske fagkompetanse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy