JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mange nye medlemmer fikk LO i fjor

OVER MILLIONEN: LO hadde ved utgangen av fjoråret 1 007 451 medlemmer. Streiken i mellomoppgjøret bidro til medlemsboom.

OVER MILLIONEN: LO hadde ved utgangen av fjoråret 1 007 451 medlemmer. Streiken i mellomoppgjøret bidro til medlemsboom.

Håvard Sæbø

2023 ble et år med solid medlemsvekst for LO. Men én ting bekymrer LO-ledelsen.

2024022208251720240222103055

ragnhild@lomedia.no

Fjoråret var året da LO passerte en million medlemmer.

Etter et 2022 med solid medlemsvekst, gikk LO ut i storstreik i mellomoppgjøret våren 2023. Streiken mobiliserte og førte til medlemsboom i flere av LOs forbund.

Dermed kunne LO-leder Peggy Hessen Følsvik i begynnelsen av mai konstatere at LO hadde nådd den etterlengtede milepælen: 1 million medlemmer.

Nå viser ferske tall fra LO at året 2023 sikret LO en samlet medlemsvekst på 14.688 nye medlemmer.

Det er godt over snittet for de siste ti årene, og tilsvarer en medlemsvekst på nesten 1,5 prosent.

– Dette er gledelige tall. Vi var veldig spente da vi så millionen i fjor. Nå ser det ut til at vi har stabilisert oss på godt over en million medlemmer, sier LO-sekretær Terje Olav Olsson til LO-Aktuelt.

Spesielt glad er han for at LO ser ut til å ha festet et bedre grep om de unge. I løpet av fjoråret økte antallet medlemmer under 35 år med over 10.000, en økning på cirka 4,5 prosent.

For studentene var veksten nær 6 prosent.

Nettovekst i medlemmer LO

Småforbund vokser

Blant forbundene med sterkest medlemsøkning finner vi flere av LOs minste forbund.

Forfatterforbundet har vokst med nesten 13 prosent og Norske Idrettsutøveres Sentraloganisasjon (NISO) med 9 prosents medlemsvekst. Også Dramatikerforbundet har hatt en solid økning.

Av de litt større forbundene er det særlig Norges offisers- og spesialistforbund, Norges Sjøoffisersforbund og Fellesorganisasjonen som kan vise til gode tall.

I grafen under kan du se medlemsutviklingen i LOs 12 største forbund.

Medlemsutvikling i LOs største forbund

Må «tette i bunn»

Det er imidlertid ikke slik at alle piler peker rett oppover.

Særlig én ting bekymrer LO-ledelsen: Andelen av de sysselsatte som er organisert i et LO-forbund, har vært fallende over tid.

På 1980-tallet var én av tre yrkesaktive medlem av et LO-forbund. Nå er andelen nede i 23,5 prosent.

Dersom vi ser på alle som er i jobb i Norge, er altså mindre enn hver fjerde arbeidstaker organisert i et LO-forbund.

– Vi holder tritt med sysselsettingen, men organisasjonsgraden er for lav. Det er en bekymring. Det er her vi har forhandlingsmakta vår, sier Terje Olav Olsson.

23,5 prosent er samme andel som i fjor.

– Vi har klart å stoppe nedgangen, men ikke å klart å øke den, sier LO-sekretæren.

Terje Olav Olsson understreker at det er viktig at forbundene gjør en større innsats for å «tette i bunn». Det vil si å hindre at medlemmer melder seg ut og å hanke inn igjen medlemmer som har sluttet å betale kontingent.

– Vi er ikke flinke nok til å tette i bunn. Det er den aller enkleste måten å verve på, sier Olsson.

Fagforbundet på stedet hvil

Tre forbund har tapt medlemmer i året som gikk: Kabinansattes forbund, Skolenes landsforbund og Norsk Jernbaneforbund.

Fagforbundet, Norges og LOs største fagforbund med over 400.000 medlemmer, hadde ifølge LOs tall en medlemsvekst på fattige 13 medlemmer i 2023.

Men ifølge nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen, skyldes den minimale økningen ikke medlemssvikt, men en endring i måten Fagforbundet har rapportert nye medlemmer på.

«Realiteten er at vi har økt med omtrent 3700 medlemmer fra 4. kvartal 2022 til 4. kvartal 2023», opplyser Larsen i en epost til LO-Aktuelt.

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy