JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte fra Veireno:

– Må få ryddige og lovlige arbeidskontrakter

Oslo kommune overtar fra i dag søppelinnhentingen i byen. De 170 ansatte i Veireno blir kommunalkt ansatte.

Oslo kommune overtar fra i dag søppelinnhentingen i byen. De 170 ansatte i Veireno blir kommunalkt ansatte.

Werner Juvik

Fagforbundet er lettet over at Oslo kommune tar over søppelinnhentingen fra Veireno, og sier det viktigste nå er å sørge for at 170 ansatte får ryddige arbeidskontrakter.

2017022010270020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Nyheten om at Oslo kommune hadde framforhandlet en avtale om virksomhetsoverdragelse og overtar avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning, ble gjort kjent på en pressekonferanse søndag kveld.

– Avfallsinnsamlingen er kritisk. Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige samfunnskonsekvenser. Kommunen har fortløpende fulgt opp mangler ved avfallsinnhentingen, inkludert brudd på arbeidsmiljøloven, med krav om retting og med dagmulkt, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Konkurs

Overtakelsen skjer etter at Veireno sist uke opplyste at selskapet som følge av tap av penger på kontrakten, har økonomiske problemer og at selskapet fra i dag, mandag, ikke klarer å oppfylle sine økonomiske forpliktelser. For å unngå en umiddelbar stans i innsamlingen av husholdningsavfall, var det derfor nødvendig at Oslo kommune tok over avfallsinnsamlingen i byen.

– Vi har arvet en kontrakt som viste seg ikke å være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde ha levert inn dette tilbudet, og kommunen burde aldri ha akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde ha vært inngått, sa byrådsleder Raymond Johansen.

170 ansatte

Veirenos varsel om mulig oppbud gjorde det mulig å få til en avtale med selskapet om at kommunen overtar ansvaret for om lag 170 ansatte og de driftsmidlene som er nødvendig for å samle inn avfall i Oslo.

– En fantastisk løsning og en stor lettelse, sier Fagforbundets fylkesleder Mari Sanden. Renovatørene blir ansatt i Oslo kommune og kan dermed også bli medlemmer i Fagforbundet.

Hun understreker at Fagforbundet Oslos viktigste jobb nå vil være å bidra til at de 170 ansatte som kommer fra Veireno får ryddige og lovlige arbeidskontrakter, noe som også betyr overgang til Oslo pensjonsforsikring. Arbeidsavtalene må gjennomgås for hver enkelt.

– Det må ryddes i arbeidsplaner og arbeidsrutiner for de som har jobbet i Veireno. Jonny Engers arbeidskultur skal bort, men det kan ta noe tid å rydde etter ham, sier fylkeslederen.

Forutsigbarhet for ansatte

Byrådsleder Johansen understreket også at når de valgte den løsningen de gjorde, så er det for å skape ro, sikre avfallshenting og sørge for forutsigbarhet for de ansatte.

Veireno overtok avfallsinnhentingen 3. oktober. Men til tross for en rekke ekstratiltak har ikke selskapet klart å levere i tråd med kontrakten. Da det ble kjent at bruddene på arbeidsmiljøloven ikke var rettet, men tvert imot var langt flere enn det som var rapportert av Veireno, var den juridiske vurderingen at det var grunnlag for å heve kontrakten.

Endringer i Vestfold også

I Vestfold går det interkommunale selskapet Vesar inn og sikrer at husholdningsavfallet i de ni Vestfold-kommunene der Veireno har tømmeoppdraget blir hentet selv om firmaet begjærer seg konkurs, melder Tønsbergs Blad.

Veirenosjef Jonny Enger sier i en pressemelding søndag kveld at han er glad for løsningen som er kommet i stand.

– Vi beklager situasjonen som har vært og håper den nye løsningen vil skape ro og bidra til at håndteringen av husholdningsavfallet i Oslo nå stabiliseres.

MEST LEST:
70/30

70/30

Agnes Bridge Walton

Antalet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.

Gorm Kallestad, NTB og Privat

Store lønnsforskjeller. Jovana tjente 100.000 kroner mindre enn kollegaene i kommunen

Jonas Fagereng Jacobsen

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.

Werner Juvik

Torbjørn og Jan Egil åpnet kranene: Derfor gikk det ikke enda verre da «Hans» stormet gjennom Hallingdalen

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser.  Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på  tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier.  - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker. 

Ole Martin Wold

Høyre gjorde knallvalg i Trondheim: Nå blir helsefagarbeider Gina vara i bystyret

Herman Bjørnson Hagen

LO-lederen lover kamp: «Vi vil slå hardt ned på angrep på grunnleggende rettigheter»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy