JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette må du huske på om du blir syk i ferien

FÅR IGJEN: Går ferien i vasken på grunn av sykdom? Du får tilsvarende antall feriedager igjen senere. Foto: Colourbox.com

FÅR IGJEN: Går ferien i vasken på grunn av sykdom? Du får tilsvarende antall feriedager igjen senere. Foto: Colourbox.com

Knut A. Nygaard

Etter lovendringen som trådte i kraft 1. juli i fjor kan arbeidstakere nå få utsatt feriedager allerede ved første feriedag.

2015071512000020230821171436

joran.gronstad@lomedia.no

– Etter ferielovens paragraf ni kan arbeidstakere som har vært helt arbeidsuføre i løpet av ferien kreve et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes, opplyser Hilde M. Anghus, advokat i LO.

Dagene vil i så fall bli gitt som ny ferie senere i ferieåret. Virkedager regnes som alle dager bortsett fra søndager og lovbestemte helge- eller høytidsdager. Det vil si at selv om du er syk på en lørdag, vil du kunne få også denne dagen som en utsatt feriedag.

Legeerklæring

For å ha krav på utsatte feriedager må likevel arbeidsuførheten dokumenteres med en legeerklæring. Uten legeerklæring på at du har vært syk, har du ikke noe krav på utsatt ferie.

– De fleste tenker nok ikke på å få en slik legeerklæring under ferien. Har du for eksempel vært hos en lege og fått resept på medikamenter, vil dette ikke være tilstrekkelig som dokumentasjon. I så fall vil det være opp til arbeidsgiveren om en slik dokumentasjon likevel kan aksepteres i det enkelte tilfelle, sier Anghus.

Kravet om utsatt ferie gjelder bare ved egen sykdom, og ikke sykdom hos barn eller andre familiemedlemmer.

Lever krav så fort som mulig

Du må ikke somle for lenge med å levere krav om utsatt ferie. I ferieloven paragraf ni står det at krav må fremmes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt. Men det er rom for å vente noe dager.

– Dersom det går lenger enn 14 dager, bør det likevel foreligge gode grunner for at kravet ikke er fremsatt tidligere. Det generelle rådet er derfor å fremsette kravet om utsatt ferie så snart som mulig, men innen en uke, råder Anghus.

Sykepenger

Dersom du fyller vilkårene for utsatt ferie, vil du kunne få sykepenger. Det er folketrygdens regler om sykepenger som regulerer hvorvidt du har et slikt krav. Sykepenger fra arbeidsgiver ytes tidligst fra det tidspunktet du har gitt melding om fraværet, såfremt det har vært mulig å gi slik melding, jf. folketrygdlovens paragraf 8-18.

– For å ha krav på sykepenger må du derfor gi beskjed til din arbeidsgiver om sykefraværet under ferien på samme måte som om du hadde vært i arbeid. Videre ytes det kun sykepenger dersom du har vært på ferie i et EU/EØS-land. Har du for eksempel vært på ferie i Tyrkia, vil du ikke ha krav på sykepenger. Dersom du vanligvis ikke arbeider på lørdager, vil du heller ikke få sykepenger for denne dagen. Likevel vil du da kunne ha glede av en ny feriedag, opplyser Anghus.

Er du helt arbeidsufør før ferien begynner, har du som hovedregel krav på å få utsette ferien til senere i ferieåret. Men du må fremme krav om utsettelse senest siste arbeidsdag før du skulle gått ut i ferie. Du har uansett krav på feriepengene dine selv om du skulle bli syk.

Kan overføres til neste år

Du kan ikke veksle inn ferie som ikke er avviklet i lønn. All lovbestemt ferie som ikke blir avviklet i løpet av ferieåret, må overføres til neste ferieår. Inntil 12 dager lovbestemt ferie kan overføres uten spesiell begrunnelse. I tillegg kan ferie som ikke er avviklet på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon overføres til neste ferieår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy