JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den lokale frisøren får bare lov til å klippe sykehjemsbeboere – nå har saken endt i Stortinget

– EØS er litt som Coronaviruset

EØS-ROT: Kommunen hevdet at EØS-avtalen hindret den lokale frisøren i å klippe andre enn sykehjemsbeboere. Nå har statsråden sagt sin mening.

EØS-ROT: Kommunen hevdet at EØS-avtalen hindret den lokale frisøren i å klippe andre enn sykehjemsbeboere. Nå har statsråden sagt sin mening.

Eivind Olai Kristiansen

Saken betegnes som en «vanvittig tullesak» og avgjørelsen som «EØS-regelrytteri».

2020021309502920200213122304

ola.tommeras@fagbladet.no

Da Moss og Rygge ble slått sammen 1. januar, mistet de hjemmeboende eldre frisørtilbudet de hadde brukt i årevis. Kommuneadvokaten henviste til EØS-reglene. Den gamle praksisen måtte opphøre.

Det skapte bølger langt ut over Østfold-byen.

Barnehageansatte jobber 29 år lengre enn yrkesgruppen som går av først – nå kan særaldersgrensene bli endret

En liten virksomhet

I stridens kjerne står et lite rom på Melløs bo- og servicesenter i byen. Det benyttes som frisørlokale. Frisøren har kontrakt på å klippe beboere og brukere av dagtilbud i Moss. Mot gratis lokale, men til redusert pris der de eldre betaler selv, sørger frisøren for hårfine beboere.

Så kommer problemet: Når det er ledig kapasitet, har frisøren tatt inn andre eldre hjemmeboende i nærområdet. De har nytt godt av å få håret stelt av frisøren på bo- og servicesenteret – uten å være beboer. Praksisen har pågått i årevis, men i januar var det altså full stopp.

Hovedoppgjøret like om hjørnet: Se når Fagforbundet starter kampen

Opp i Stortinget

– Hvorfor? Spurte lokalpolitiker Remi Sølvberg (Rødt) i kommunens Utvalg sosial og mestring i slutten av januar. Han fikk svar fra kommuneadvokaten: – Det bryter med EØS-reglene.

Deretter rullet ballen. Kundene klaget i lokalavisa Moss Avis. Mandag endte saken i Stortinget.

– Stemmer det at EØS-reglene tvinger Moss kommune til å avvikle et populært frisørtilbud til hjemmeboende eldre? spurte Rødt-leder Bjørnar Moxnes næringsminister Iselin Nybø.

– Nei, var svaret fra Iselin Nybø.

– EØS-reglene om offentlig støtte forbyr ikke norske kommuner å tilby velferdstjenester til sine innbyggere. Jeg er heller ikke kjent med at det skal være andre EØS-regler som tvinger kommunen til å avvikle tilbudet, forklarte Nybø.

Les hele svaret fra Nybø.

HVORFOR?: Lokalpolitiker Remi Sølvberg (Rødt) ble møtt med EØS-regler da han ville vite hvorfor tjenesten ble stoppet. Nå er saken blitt et eksempel på overfortolkning i kommunene.

HVORFOR?: Lokalpolitiker Remi Sølvberg (Rødt) ble møtt med EØS-regler da han ville vite hvorfor tjenesten ble stoppet. Nå er saken blitt et eksempel på overfortolkning i kommunene.

Ola Tømmerås

Misbruk av EØS-reglene

Stein Reegård, LOs sjeføkonom fra 1994 til 2017, EØS-ekspert og seniorrådgiver, kaller frisør-saken i Moss for en typisk tullesak. Han mener EØS-regelverket er fortolket og misbrukt i lang tid.

– Hittil har kommunene blitt oppmuntret til å tro at EØS etablerer slike forbud. Da er det positivt at statsråden går langt i å korrigere kommunenes misbruk av EØS-regelverket, sier han, og forklarer hvorfor avgjørelser som den i Moss blir helt feil:

– Kommuners virksomhet skal ha betydelig virkning utover Norges grenser før det er relevant for statsstøtteregelen. En frisør på et bo- og servicesenter er ikke en grenseoverskridende virksomhet.

Eierne holdt salget skjult, ingen av foreldrene visste at barnehagen ble solgt til Australia

Misbrukt i lang tid

Næringsminister Nybø mener det er få tilfeller av såkalt EØS-press, der kommunene overfortolker regelverket og forbyr tilbud uten at det er grunnlag for det.

Reegård er ikke enig. Han hevder at tilfellet i Moss langt fra er enestående, og mener Nybø bør ta tak i departementets veiledere til kommunene.

– Veilederne medvirker til at kommuneadvokatene etablerer forbud mot aktiviteter det ikke finnes grunnlag for å forby. De bør gjennomgås og forbedres, sier Reegård.

{s1}

– Litt som Coronaviruset

– Rene galimatias, sier Moxnes om frisørsaken. Han reiste spørsmålet om frisørene i Moss til næringsminister Iselin Nybø.

– EØS er litt som Corona-viruset. Det er ille, men frykten for det kan være verre, poengterer han.

Moxnes viser til flere tilfeller av vedtak med omfattende konsekvenser, blant annet stoppet Fylkesmannen i Trøndelag like før jul, et vedtak om å kreve tarifflønn i bedrifter som har oppdrag å vedlikeholde veier i fylket. Det ble henvist til at krav om tarifflønn vil være i strid med EØS.

– Vi må utfordre handlingsrommet og heller ta kampen med ESA om nødvendig. Vi kan ikke sitte pent på EUs fang og være snilleste elev i en klasse vi ikke engang deltar i. Det er et demokratisk problem, sier Moxnes.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

EØS er litt som Coronaviruset. Frykten for å bryte reglene er like ille som reglene.

Bjørnar Moxnes

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy