JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023:

110 år med Ap er over. Nå er Magnus sjefen i Sarpsborg

Høyres Magnus Arnesen i ordførerduell mot Aps Therese Thorbjørnsen i studio til Sarpsborg Arbeiderblad. Programleder er Petter Kalnes.

Høyres Magnus Arnesen i ordførerduell mot Aps Therese Thorbjørnsen i studio til Sarpsborg Arbeiderblad. Programleder er Petter Kalnes.

Aslak Bodahl

Høyres Magnus Arnesen blir den første ordføreren siden 1913 som ikke er fra Ap.

2023091208112420230912081124

aslak@lomedia.no

Etter en 110-årig tilværelse i skyggen kan Høyre omsider tre fram i Sarpsborg.

Nå har partiet overtatt makta etter at Arbeiderpartiet har totaldominert ordførerkontoret siden 1913.

– Jeg er stolt over alt det vi har utrettet som parti. Å få være med på noe slikt er en opplevelse som bare skjer én gang i livet. Jeg har prøvd å nyte hvert sekund, sier høyres ordførerkandidat Magnus Arnesen til FriFagbevegelse.

Fagforbundets leder om Høyres historiske valgseier: – Jeg er bekymra

Blått flertall

Litt over midnatt, da alle stemmene var telt opp, hadde den blå blokka med Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet et klart flertall med 22 representanter i bystyret.

Til sammenligning var rødgrønn side med Ap, Sp, SV, MDG og Rødt inne med 19.

– Dette er helt vanvittig, rett og slett. Jeg er fryktelig stolt. Det er god stemning på valgvaken nå, sier Høyres ordførerkandidat.

Høyres resultat ved midnattstider må betegnes som formidabelt.

Oppslutningen på 26,5 prosent er en forbedring på hele 16,2 prosentpoeng siden 2019.

Aps resultat var nesten tilsvarende svakt – fra 34,5 prosent i 2019 til 27,7 prosent nå.

– Det kan virke som om de nasjonale trendene har truffet kommunene i Norge, sier Therese Thorbjørnsen, Aps ordførerkandidat, til FriFagbevegelse.

I de to foregående lokalvalgene i 2019 og 2015 var forhåndsstemmene nesten identiske med det endelige valgresultatet.

– Med dette resultatet blir det et borgerlig flertall i Sarpsborg, oppsummerte Arnesen mens navnet hans runget i bakgrunnen på valgvaken på Olsens Pub midt i hjertet av byens gågate.

Høyres Magnus Arnesen i ordførerduell mot Aps Therese Thorbjørnsen i studio til Sarpsborg Arbeiderblad. Programleder er Petter Kalnes.

Høyres Magnus Arnesen i ordførerduell mot Aps Therese Thorbjørnsen i studio til Sarpsborg Arbeiderblad. Programleder er Petter Kalnes.

Aslak Bodahl

Rekordlang tid

Ingen andre steder har Ap styrt og stelt så lenge som i Olav den helliges by. Det er bare Stange og Lillestrøm som er i nærheten av å vise maken til samme Ap-hegemoni over tid.

– Jeg tror mange sarpinger har tillit til oss fordi vi har et bra lag med en stor kontaktflate og et brennende engasjement, sier Magnus Arnesen.

Han har, sammen med Sarpsborg Høyre, drevet en intens valgkamp de siste ukene. Gjøremålene fra morgen til kveld – sju dager i uka – har så å si vært altoverskyggende.

– En enkel suksessformel, som er veldig riktig i en stund som dette, er at flinke folk får belønningen sin dersom de jobber hardt nok. Og det har vi gjort, sier Høyres ordførerkandidat.

Dette vil han gjøre 

Han vil prioritere å gjøre følgende grep i den kommende fireårsperioden dersom Høyre vinner:

• Sørge for at flere sarpinger kommer seg inn i arbeidslivet

• Få orden på kommuneøkonomien og ha månedlige rapporteringer

• Økt bemanning i skolen og flere læremidler. Skolene skal selv få bestemme hva de trenger

• Sette fart på eldreomsorgen. Dobbelt så mange vil være over 80 år i Sarpsborg i 2030

Det har ikke manglet på politiske sparringpartnere og gode råd i valgkampen.

Arnesen har hatt Erna Solberg, Høyres leder og tidligere statsminister, på middagsbesøk og gått tur ved idylliske Tunevannet sammen med Ingjerd Schou (H), stortingsrepresentant og tidligere statsråd, fra Sarpsborg.

– Å være offensive i politikken, i posisjon og i opposisjon, har Høyre vært flinke til, og det er noe Erna har æren for. Vi skal være det mest aktive og relevante politiske verkstedet i Sarpsborg, påpeker han.

Allierte svikter

At Ap nå har mistet Sarpsborg etter 110 år, er et lokalpolitisk jordskjelv – til tross for at det har vært et flertall for borgerlig side på meningsmålingene.

Byen har vært, og er fremdeles, en stor Ap-bastion. Partiet er fremdeles størst. 

– Akkurat det er jeg veldig stolt over, sier Therese Thorbjørnsen.

Partiets grunnfjell har ikke forvitret, men det er akkurat nå ikke nok til å være i førersetet. Det er først og fremst Aps samarbeidspartier som har sviktet.

I Sarpsborg har det politiske flertallet de siste fire årene bestått av Ap, Sp, SV, MDG og Rødt.

– Dyrtida vi lever i, ved siden av krigen i Europa, gjør hverdagen utrygg for folk, og det er nok med på å sette sitt preg på resultatet, sier Aps ordførerkandidat.  

Det lå mye historisk prestisje i ordførerduellen mellom Høyres Magnus Arnesen og Aps Therese Thorbjørnsen. Ventetida for Høyre etter 110 år med Ap-dominans var én ting. En annen ting var at Sarpsborg aldri tidligere har hatt en kvinnelig ordfører. 

Les også: Årets valgkamp ble helt annerledes enn i 2019

Sjekk valgresultatet direkte:

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy