JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hadia Tajik (Ap) svarer på Aarebrot-kritikk:

– Vi vil ha mange små tillitsreformer i offentlig sektor

SKAL HØRE PÅ FAGFOLK: – Vi skal ta folks faglighet på alvor og gi fagpersonellet mer ansvar og tillit. Da må vi også sørge for at de er aktive deltakere i de tillitsreformene vi ønsker oss, sier Hadia Tajik.

SKAL HØRE PÅ FAGFOLK: – Vi skal ta folks faglighet på alvor og gi fagpersonellet mer ansvar og tillit. Da må vi også sørge for at de er aktive deltakere i de tillitsreformene vi ønsker oss, sier Hadia Tajik.

Jan-Erik Østlie

Aps Hadia Tajik mener dagens målstyringsregime i offentlig sektor er både dumt, dyrt og dårlig. Men hun vil ha flere små reformer snarere én monsterreform i Oslo.

2017090512231820230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Professor Frank Aarebrot blåste ut mot eget partis valgkampstrategi og mente de manglet en virkelig god sak som tenner potensielle velgere. Han mener den store saken bør være kampen mot New Public Management, eller blåruss-styre i offentlig sektor, som han kaller det.

Det må bli slutt på denne galskapen som kalles New Public Management. Fagfolk opplever at de blir undervurdert, sier Aarebrot.

– Ap-velgerne jobber stort sett i offentlig sektor. Da må partiet ta folk som jobber i offentlig sektor på alvor. Hjelpepleiere, sykepleiere, politifolk og lærere er lei av blåruss-styre, rapportering og måling. Her kunne Arbeiderpartiet mobilisert mange velgere, mener Aarebrot.

– Vanskelig å få øye på

Nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet synes Frank Aarebrot ikke treffer helt i sin kritikk av valgkampen til partiet.

– Mange har meninger om hvordan vi burde lagt opp valgkampen vår, men jeg synes Aarebrot bommer litt. Arbeidet mot unødvendig rapportering og måling har vært en del av planene vi har presentert i løpet av valgkampen. Men ettersom oppgjøret vårt med New Public Management ikke tar form som én stor reform, kan jeg forstå at folk synes det er vanskelig å få øye på. Én av grunnene til at vi vil «jobbe i det små» er at vi har lært av tidligere reformer i offentlig sektor. Svaret er ikke en monsterreform utformet i Oslo – det er jo nettopp den innfallsvinkelen som har gitt oss en del av de problemene vi sliter med i dag, skriver Tajik i en e-post til Fagbladet.

Vil sette i gang små reformer

Hun sier partiet heller vil sette i gang mange mindre, men svært grundige reformer, rundt om i kommuner og etater.

– Vi skal ta folks faglighet på alvor og gi fagpersonellet mer ansvar og tillit. Da må vi også sørge for at de er aktive deltakere i de tillitsreformene vi ønsker oss.

– Arbeiderpartiet kjemper for en velferdsstat med mer tillit og mindre kontroll. En velferdsstat med flere fagpersoner og varme hender, og mindre konsulenter og unødvendig byråkrati.

Mener fagbevegelsen har en nøkkelrolle

Tajik vil ha styringsmetoder som er preget av tillit og medbestemmelse, og sier det er det som er selve den norske modellen.

– Vi må ha litt mindre tiltro til tall, og litt mer tillit til fagfolkene og deres representanter. Mye av den ledelsesteorien vi ser det undervises i, er utviklet i land der det nesten ikke finnes fagbevegelse igjen, som USA og Storbritannia. Det er ledelse utformet for et mer autoritært, rigid og gammeldags arbeidsliv. Arbeiderpartiet mener vi trenger ledelsesutdanninger som gjenspeiler norsk virkelighet, og som ser verdien av og potensialet i trepartssamarbeidet – slik de blant annet gjør på NTNU. Dessverre hører jeg altfor ofte fortellinger om at det er ikke dit lederne i offentlig sektor er på vei i dag – tvert imot stormer mange i den andre retningen.

Hun mener fagbevegelsen har en nøkkelrolle i å utvikle alternativer til dette.

– Ikke bare i å påpeke manglene ved det som er, men til å bli med på å forme nye svar. Dette kommer vi til å invitere til dersom vi overtar regjeringsmakten, skriver Tajik.

– Dumt, dyrt og dårlig

Hun kaller det ”Old Public Management”.

– Dette er en gammeldags og ineffektiv måte å gjøre ting på. Resultatet blir mindre ressurser til de som faktisk leverer velferden, og mer til store direktørlønninger og eksterne konsulenter. Det er dumt, dyrt og dårlig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy