JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Ingen skal måtte betale for å ha praksis

2023121410453220231215105800

Colourbox.com

Hvorfor skal studenter risikere økonomisk tap eller usikkerhet for å få den praktiske erfaringen de trenger for å utøve sitt yrke?

Jeanette Lea Romslo, leder av Fagforbundet Ung,

Helge Sporsheim, nestleder Yrkesseksjon Helse og Sosial og

Mariann Lillebø Sømme, sykepleiestudent og studentkontakt i Fagforbundet

Praksisperioder burde være en berikende del av utdanningen, men for altfor mange studenter blir det en økonomisk kamp istedenfor.

Historien til Elise Knapskog, delt nylig på Khrono, er dessverre ikke unik. Dette er en realitet for mange. Vi kan ikke lenger overse den økonomiske byrden som praksisstudenter bærer på sine skuldre, og det er på tide at vi krever endring.

Fagforbundet mener at det er på overtid at det innføres dedikert stipendordning gjennom Lånekassen. Vi kan ikke akseptere at studentene selv må fronte kostnadene og deretter søke om refusjon.

Dette er ikke bare ineffektivt, det er urettferdig. Når flere ser at dette blir en økonomisk byrde som de ikke har mulighet til å innfri, kan det resultere at studenter velger bort studier hvor praksis er en obligatorisk del av utdanningen. Det er ikke nok å oppmuntre til praksis i distriktene uten å gi studentene en reell økonomisk støtte.

Døm aldri en fisk ut fra evnen den har til å klatre i trær

Hva med gratisprinsippet? Henrik Haug, leder for studenttinget ved HVL, peker på dette prinsippet når han understreker viktigheten av en nasjonal ordning gjennom Lånekassen. Vi er enige. Dagens praksis med varierende finansieringsmetoder må erstattes av en helhetlig og rettferdig løsning.

Vi går enda lenger og spør: Hvorfor skal studenter risikere økonomisk tap eller usikkerhet for å få den praktiske erfaringen de trenger for å utøve sitt yrke?

Fagforbundet oppfordrer Lånekassen til å ta ansvar. En nasjonal stipendordning er nødvendig for å sikre at praksisstudenter ikke bare overlever, men trives og utvikler seg faglig under sine praksisperioder, uten å kjenne på en økonomisk byrde som tynger. Det er på tide å avvikle det utdaterte systemet og erstatte det med en ordning som reflekterer dagens behov.

La oss være tydelige: Praksisstudenter skal ikke være ofre for et økonomisk spill. Lånekassen – det er på tide å ta skrittet for studentenes skyld og for fremtidens helse- og omsorgssektor. Et område hvor vi allerede opplever en enorm mangel av dyktige mennesker, som Elise.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy