JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets pensjonister vil ha ny regjering

ØNSKER POLITISK SKIFTE: Fagforbundets pensjonister er bekymret for framtida, og vil ha et politisk skifte i 2017.

ØNSKER POLITISK SKIFTE: Fagforbundets pensjonister er bekymret for framtida, og vil ha et politisk skifte i 2017.

Pensjonistene i Fagforbundet er dypt bekymret over utviklingen i landet de to siste årene. Nå ber de alle ledd i organisasjonen om å jobbe målrettet for et regjeringsskifte i 2017.

2015100510465820230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Den årlige landskonferansen for pensjonistene i Fagforbundet munnet ut i en bekymringsmelding for framtida.

De mener dagens regjering bidrar til å redusere innarbeidede rettigheter og avtaler, og at store verdier står på spill når selskaper som blant andre Statsskog kan bli lagt ut for salg til multinasjonale selskaper.

De pågående og hemmeligstemplede Tisa-forhandlingene er en annen og stor grunn til uro, som etter pensjonistenes mening kan fjerne grunnlaget for norsk suverenitet og styring over norske arbeidsplasser. En avtale vil innebære at multinasjonale selskaper kan saksøke et lands myndigheter hvis det mener myndighetene har et regelverk som er til hinder for fri konkurranse.

«I realiteten er det fellesskapets verdier det nå skusles med uten at man sier noe om det», heter det i uttalelsen fra landskonferansen.

Davidsen: Pensjonistene må få forhandlingsrett

Tidligere forbundsleder og nyvalgt leder i Norsk Pensjonistforbund, Jan Davidsen, var hovedinnlederen på pensjonistkonferansens siste dag.

En av hans viktigste utfordringer som leder i pensjonistforbundet, blir å arbeide for at pensjonistene får en reell forhandlingsrett i pensjonistoppgjørene. I dag blir de sammen med partene i arbeidslivet kun innkalt til et drøftingsmøte.

– Vi ser hele tiden hvordan forskjeller og økonomisk ulikehet blant arbeidstakere ofte videreføres og også forsterkes etter at de er blitt pensjonister. Dette gjør det svært viktig å få en hånd på rattet, en reell påvirkningsmulighet, når det gjelder fordelingen av pensjonsmidlene, sier Davidsen.

Fra sin tid som forbundsleder er Davidsen kjent som en dyktig alliansebygger, og i arbeidet med forhandlingsrett på framtidige pensjoner håper han å få drahjelp av arbeidstakerorganisasjonene. Han mener de bør ha stor interesse av å støtte pensjonistforbundets krav om reelle forhandlinger.

– Tjenestepensjonsordningene er jo en del av tariffsystemet, som organisasjonene mener det er viktig å ha forhandlingsrett på.

– Pensjon er jo en form for utsatt lønn. For å få med hele perspektivet, og se samspillet mellom de ulike inntektselementene, så må pensjonsordningene i tariffsystemet følges opp med en reell forhandlingsrett, også for dem som har blitt pensjonister, sier han.

– Det viktigste er politikken

Han er også valgt inn i Bergen bystyre takket være mange personlige stemmer. Han ønsker ikke å si noe om samarbeidsforhandlingene med Venstre i byen: – Jeg sitter ikke veldig tett på prosessen, og det pågår fortsatt forhandlinger, er hans korte kommentar.

På generelt grunnlag kan han likevel si litt om hvorfor det oppstår ulike samarbeidskonstellasjoner i lokalvalgene.

– Formannskapslovene, selve grunnlaget for det kommunale selvstyret, forutsetter et stabilt og styringsdyktig flertall i de lokale kommunestyrene, og da må ulike partier snakke sammen og samarbeide om felles løsninger. Det spiller selvsagt en rolle hvem som samarbeider, det beste er at partiene har noenlunde felles grunnholdninger og verdisyn, men det aller viktigste er innholdet i politikken de blir enige om, sier Davidsen.

Nytt pensjonistutvalg

På konferansen ble det valgt et nytt pensjonistutvalg. Bjørg Hageløkken fortsetter som leder, og utvalget fikk ellers denne sammensetningen: Rolv Skirbekk (nestleder), Knut Helge Strømsnes, Arne Thomassen, Tom B. Johansen, Judith Refsnæs, Randi Munch Aanonsen, Kari Solberg (uførerepresentant), Berit Lynnebakken og Atle Lerøy.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy