Ny brannstasjon på plass: Endelig kan redderne berge egen helse

Husker du brannstasjonen ved Grovfjord i Troms? En garasje uten andre fasiliteter enn en klesknagg og en vask – i strid med de fleste HMS-krav. Se hva de har nå.

SPLITTER NYTT: Brannmester Tony Griff Pettersen og verneombud Bjørn-Atle Johnsen ønsker velkommen til den splitter nye stasjonen.
Publisert Sist oppdatert

Brannstasjonen i tettstedet Grov i Tjeldsund kommune, var et skrekkeksempel på dårlige arbeidsforhold. Her hadde de som skal redde befolkningen når ulykken rammer, lite eller ingenting for å berge egen helse.  

Var henvist til en garasje

Mannskapet i den samme kommunen som huser landets topp moderne brann- og redningsskole, var henvist til en garasje uten verken rene eller urene soner, ikke en gang dusj eller toalett.

IKKE SAVNET: Den gamle stasjonen står tom og forlatt. Den er ikke savnet.

I september i fjor kunne du lese om forholdene i Fagbladet. Da hadde kommunen trussel om dagbøter hengende over seg. Det ga fortgang. Vedtak ble gjort. 

Forrige gang Fagbladet var i Grov, var reisverket til en ny stasjon oppført. Nå er stasjonen bygd ferdig. Overlevering skjedde like før sommeren.

RENT: Tony Griff Pettersen viser fram skapene med utrykningsbekledning. Røyklukta som hang i det gamle lokalet, er et fjernt minne.

Vakkert, nytt og trygt

– Det føles godt, ja nesten uvirkelig, sier brannkonstabel Bjørn-Atle Johnsen. Etter at han ble verneombud i 2017, har han jobbet iherdig med å få skikkelige arbeidsforhold.

Sammen med brannmester Tony Griff Pettersen tar han imot Fagbladet i den splitter nye stasjonen. Lokalisert på Kalvskinnet ved Grovfjorden, har stasjonen kanskje landets vakreste vognhallutsikt i retning nord mot Ibestad.

Nøye gjennomført

Men det er ikke utsikten mot øyene i havgapet som setter stemningen. Ivrig viser brannmester Griff Pettersen hvordan rene og urene soner er gjennomført og på plass. Nøye tiltenkte detaljer, innsug og utsug på riktig sted, moderne vaskemaskiner for utstyr og bekledning, samt toaletter og dusj.

Å pakke sammen utstyret i et lokale med stram brannlukt, for så å reise hjem og dusje av seg giften etter brannoppdrag, er dermed historie i Grovfjord.

Konkurreres ut i budsjettet

De lyktes i Grov, men fortsatt finnes brann- og redningsmannskap som venter på akseptable arbeidsforhold, ni år etter at Arbeidstilsynet innledet en landsomfattende aksjon mot alle norske brannstasjoner.

Å ivareta helsa til brannmannskapene blir ofte utkonkurrert av andre lovpålagte oppgaver, behov for sykehjemsplasser, skoler og aktiviteter.

Kreftfarlige brannstasjoner

  • I 2016 innledet Arbeidstilsynet en landsomfattende aksjon mot alle norske brannstasjoner. Aksjonen kom etter dokumentasjon av kreftfare i yrket.
  • Det ble påpekt HMS-brudd på hele 147 av 189 kontrollerte stasjoner fra 2016 til 2023.
  • 127 stasjoner fikk pålegg om endringer.
  • Ved 27 stasjoner ble det gjort vedtak om tvangsmulkt.
  • To stasjoner ble ilagt overtredelsesgebyr.
  • En stasjon ble stengt på grunn av overhengende fare.
  • Enkelte stasjoner som hadde tilsyn allerede tilbake i 2016, har fortsatt ikke tilfredsstillende arbeidsforhold.

Positiv og god måte

– Hva skjedde i Grov? Har dere tips til andre?

– Vi lyktes med å vise oss fram, vise at vi er en ressurs og demonstrere hvordan vi leverer beredskap. Og vi har gjort det på en positiv og god måte, forteller Griff Pettersen.

De har vært synlige, blant annet med Bjørnis. De har deltatt på arrangementer og aktiviteter. De har de kastet ordføreren på havet for å demonstrere overflateredning. Det er sånt som legges merke til, mener de.

VASKERI: Midlertidige ordninger med å sende utrykningsklær til vaskerier, er erstattet av moderne maskiner som fjerner giftstoffer på stedet - på egen stasjon.

Derfor er det farlig

  • Når en bolig brenner, frigjøres utallige giftstoffer. 
  • Brannvernbekledning og utstyr eksponeres for røyk og kjemikalier som er kreftfremkallende og arvestoffskadelige.
  • Det er derfor viktig at eksponert utstyr rengjøres etter oppdrag på en slik måte at det ikke tas inn i arbeidslokaler, lager eller garasje.
  • Mannskaper skal ha tilgang til garderober med ren og uren sone slik at de etter oppdrag får dusjet og skiftet til ren bekledning og ikke eksponeres for helsefarlige kjemikalier ved endt oppdrag.

Kilde: Arbeidstilsynet

Var lite kunnskap

– Fikk dere forståelse for faren ved dårlige lokaler?

– Det har vært lite kunnskap i administrasjonsbygningen, men så har jo også kunnskapen tidligere vært lav blant brannmannskapene selv, påpeker Johnsen. 

Begge understreker også at deres nærmeste ledere i kommunen har sett problemet underveis.

– Vi har fått midler til vask av utrykningsklær og kjøp av utstyr som kan bøte på forholdene, men det har ikke vært mulig å komme i mål uten en ny stasjon, sier Johnsen.

– Det er forståelig at folk blir motløse når krav om tilfredsstillende lokaler blir snakket imot av politikerne. Når de taper mot sykehjem eller en ny gravemaskin. Det gjelder å være frampå og vite at prosessen ikke er gjort på en, to, tre, sier Griff Pettersen.

SKAPET MITT: Knaggen i et rom som oset av røyklukt, er byttet ut.

 – Dette gjør oss bedre

Det er få uker siden brannstasjonen ble overlevert. Småting gjenstår fortsatt å få på plass. Men brannmesteren merker allerede en forbedret mentalitet.

– Vi ser at de ansatte yter enda bedre når ting er på stell på stasjonen. Dette er deltidsmannskap som har andre jobber til daglig. Nå er det ikke måte på hvor mange som har muligheten til å ta seg fri ved øvelser, smiler han.

Har løst alle oppgaver

Mer vil skje for brann og redning i Tjeldsund kommune. Dette er et distrikt i stor utvikling, både med privat næringsliv og NATO-senter i nabokommunen Evenes.

På grunn av avstandene har kommunen også brannstasjoner i kommunesenteret Evenskjer og Bogen. Disse kan bli erstattet av en ny stasjon med kasernert mannskap på Evenes. I tillegg kan det bli ny brannstasjon på Ramsund. Der stiller Forsvaret med stasjon og kjøretøy mens kommunen står for mannskapet.

– Det vil gi oss en helt annen beredskap. Ingen avtaler er gjort, men prosessene er i gang og alle instanser er positive, forteller Griff Pettersen ivrig.

Selv om kommunens brann- og redningsmannskap har løst hver eneste oppgave de har fått i hendene til tross for kummerlige arbeidsforhold, kan de bli enda bedre, mener Griff Pettersen og forklarer:

– Med kasernert mannskap kan vi garantere oppmøte. Vi får bedre muligheter til å trene og mer faglig utvikling.

BLIR BEDRE:Vi blir bedre med denne stasjonen, fastslår brannmester Tony Griff Pettersen.
Powered by Labrador CMS