OLA TØMMERÅS" />

Dette yrket har ikke fagbrev. Det vil Julie gjøre noe med

Ole Martin Wold

Julie Innstrand har en sterk hjertesak på vegne av sin yrkesgruppe. Nå skal badevakten kjempe for saken på toppnivå.

2023021008591920230210085920

ola.tommeras@fagbladet.no

Mange tror en badevakt bare sitter på en stol og følger med, sier Innstrand mens hun gjør klar bassenget i hjemkommunen Ørland.

Det er veldig langt fra virkeligheten.

Omfattende oppgave

Julie Innstrand bruker å si at en badevakt eller badebetjent, er en barne- og ungdomsarbeider med spisskompetanse i livredning og svømming. Det er beskrivende, men like fullt en forenkling.

– Vi jobber innenfor veldig mange felt, sier Julie Innstrand.

Hun ramser raskt opp en rekke områder en badevakt må ha kunnskap om og forholde seg til:

– Livredning og beredskap, førstehjelp, barne- og ungdomsarbeid, svømmeopplæring, dykketrening, vannbehandling, renhold og kjemi, kundeservice og salg, hygiene samt lover og regler når det gjelder seksuell trakassering, personvern, bilder og filming i badeanlegg, utestengelse og lignende.

{s1}

Vil ta tid

– Likevel finnes ikke fagbrev for yrket, sier Innstrand.

Hun har luftet det tidligere. Det er mange innsigelser, blant annet at et fagbrev badevakt vil overlappe mange andre fagbrev. Men hun gir seg ikke.

– Jeg er beredt på at det vil ta lang tid bare for å komme i gang med å utarbeide et fagbrev, men det er en sak jeg kommer til å jobbe for. Dette yrket trenger et fagbrev, sier hun.

– Hvorfor?

– Badevakten gjør en samfunnsviktig jobb. Vi sørger for at barn får livsviktig svømmekunnskap. Det er likevel en oppgave med lav status uten komplett utdanning.

Heve status

Julie Innstrand ser for seg et fagbrev som inneholder pedagogikk.

– I dag står lærere for svømmeopplæringen mens badevakten blir satt på sidelinja, men svømmeferdigheter og livredning er ingen sentral del av lærerutdanningen. Jeg mener at dette kan gjøres mye bedre dersom badevaktene, som allerede kan svømming og livredning, får fagbrev som inneholder en pedagogisk del.

Fordelen for yrket mener hun er åpenbar.

– Det vil heve yrkets status og også gi større muligheter for hele faste stillinger i badene med oppgaver for badevakten hele dagen. I dag er deltid og tilkalling normalen, sier hun.

Overlapper andre fagbrev

Innstrand er veldig bevisst på at et fagbrev badevakt er overlappende med mange andre fagbrev, slik som barne- og ungdomsarbeider, renhold, service og flere. Fagforbundet har også et prosjekt med kurs for ansatte i bad gjennom det som kalles Badestigen.

– Men det er ingen andre fagbrev som kan dekke alt en badevakt gjør, ei heller Badestigen. Vi trenger en utdanning som dekker alle dagens områder samt pedagogikk.

Badevakten gjør en samfunnsviktig jobb. Vi sørger for at barn får livsviktig svømmekunnskap.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy