JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?

2023090707383720230907073837

Kathrine Geard

En annonse fra Norlandia stiller spørsmålet om det er sant at ansatte ved private institusjoner tjener mindre enn offentlige ansatte. Det kan jeg svare dem på!

Hovedtillitsvalgt, Fagforbundet Askøy

Norlandia, som stiller dette spørsmålet, er en privat aktør med foten plassert i både eldreomsorgen og i barnehagesektoren.

Skjermdump fra Askøyværingen torsdag 31. august.

Skjermdump fra Askøyværingen torsdag 31. august.

Skjermdump

Svaret på om det er sant at ansatte tjener mindre med privat arbeidsgiver enn offentlig ansatte i eldreomsorgen er et klart ja!

Som mangeårig tillitsvalgt og fagarbeider i eldreomsorgen har jeg egen erfaring med det å være ansatt hos en privat arbeidsgiver.  

Erna Solberg bløffer om ansattes kår i privat velferd, mener Fagforbundet

Avtaleverket er forskjellig.

Tariffavtaler er ulike, men ganske enkle å sammenligne. Vi kan se på avtalene som Kommunenes interesseorganisasjon KS har med LO/Fagforbundet og sammenlikne dem med avtalene LO/Fagforbundet har med NHO service og Spekter/Norlandia Care Norge AS.

En fagarbeider med 16 års lønnsansiennitet vil ha forskjellig lønn ut ifra hvem som er arbeidsgiver.

Det skiller hele 41.740 kroner i lønn mellom høyeste og lavest garantilønn i disse tre avtalene. Norlandia er den arbeidsgiveren som kommer dårligst ut. NHO (481 avtalen) er midt mellom kommunen og Norlandia.

Måling: Flertall vil slippe til private på sykehjem

La oss også se på ubekvemstilleggene som utgjør en god ekstra slant for disse turnusarbeiderne.

Det kan kanskje se ut som småpenger for deg som ikke jobber turnus, men i løpet av et år utgjør disse små summene ganske mange titusener.

Det skiller 15 kroner i ubekvemstillegg pr. time- Også her kommer Norlandia dårligst ut. De har dog en merknad i avtaleverket som forteller oss at det kan være høyere lokalt tillegg der det er forhandlet frem mellom partene.  

Private kan knekke det offentlige helsevesenet, advarer LO-nestlederen

Hva er jeg verdt?

Det vil altså si at jeg som fagarbeider med 16-års lønnsansiennitet (topp ansiennitet) er mer verdt med kommunen som arbeidsgiver. Altså mindre verdt og tjener mindre med Norlandia som arbeidsgiver. 

Dette er selvfølgelig uten å begynne å tenke på pensjon, for den er også ulik. Men den forklaringen overlater jeg til eksperter som for eksempel Steinar Fuglevåg.

Helsefagarbeider Solveig Irene kan tape store summer hvis sykehjemmet blir privatisert

Det er ikke rakettforskning at avtaleverkene legger premissene for hva arbeidsgiver vil gi ansatte i lønn. Det er vårt garantilønnssystem, og helsearbeidere i det offentlige tjener bedre enn hos en privat aktør.

Rett skal være rett, og det finnes ett unntak. Hadde jeg som fagarbeider vært ansatt hos en ideell aktør, som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke ville lønna vært 3700 kroner høyere enn i kommunen. I oktober vil den stige med ytterligere 9000 da 16- års lønnsansiennitet blir gjeldende.

«Nei, vi spekulerer ikke i lav andel barnehagelærere for å sikre lønnsomhet»

Norlandia er dårligst

La det ikke være tvil. Norlandia er den private tilbyderen med dårligst lønn i de avtalene jeg har sammenlignet.

Nyhetene om at ansatte øker lønna med flere titusener i året når kommunen overtar driften er helt sann. Det har mine flinke tidligere sykehjemskolleger selv erfart. 

Det er ingen grunn til å tvile på at venstresiden og forbundet mitt har rett i dette spørsmålet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy