JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunereformen

Mest nei i folkeavstemningene

OPTIMIST: – Vi vil se nye kommuner som resultat av gårsdagens avstemninger, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

OPTIMIST: – Vi vil se nye kommuner som resultat av gårsdagens avstemninger, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Ole Palmstrøm

Mandag stemte innbyggerne i 47 kommuner over sammenslåing. Så langt er resultatet 36 nei og 10 ja.

2016053113380020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Resultateten fra denne supermandagen kan gi tre eller fire nye kommuner, ifølge Kommunal Rapport, som presenterer tallene fra de enkelte kommuner.

På forhånd var det blant annet knyttet særlig spenning til folkemeningen i Sandnes, Stavanger og Sola. I Sandnes og Sola var nei-stemningen overraskende klar, mens 73,1 prosent av dem som stemte i Stavanger sa ja til sammenslåing med andre kommuner.

– Selv om valgdeltagelsen er skuffende lav, er jeg fornøyd med resultatene og det mandatet velgerne i Stavanger har gitt oss til å drøfte alternative storkommuner, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til Stavanger Aftenblad.

Les også: • Sandnes: – Kommunereformen skaper a- og b-kommuner

Som forventet

Også i Akershus-kommunene Skedsmo, Fet, Ullensaker og Hurdal var det flertall mot å slå seg sammen med andre.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier til Aftenposten at resultatet er som forventet.

– Mange steder er man positive til nye kommuner, samtidig vet vi at det flere steder er motstand mot sammenslåing. Vi vil se nye kommuner som resultat av gårsdagens avstemninger.

Les også: • Folkeavstemning i 23 kommuner

Positive i nord

Han mener også viljen til sammenslåing er større enn avstemningene viser.

– Legger man sammen innbyggerundersøkelsene og folkeavstemningene, viser totaloversikten at 145 kommuner sier ja og 166 sier nei.

Mange av kommunene der folk er positive til sammenslåing ligger i nord. Det gjelder Hammerfest, Kvalsund, Evenes, Skånland og Tjeldnes. Men i Troms ble det mest nei. Resultatet Vardø er ennå ikke offentliggjort.

Kommunene har frist til 1.juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Selv om en kommune vil fortsette alene, kan den likevel risikere å bli sammenslått i kommunereformen. Det er Stortinget som tar den endelige avgjørelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy