JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ferie eller avspasering?

Sjefen bestemmer når du får avspasere

flicr.com

Skal sørge for at du tar ut ferien din. Du kan tape mange fritimer.

2016030309514020230821171436

Kan sjefen bestemme at du må bruke ferien din i påsken og julen, selv om du vil bruke de opparbeidede avspaseringstimene dine? Resultatet kan bli at du taper mange timer fri.

– På jobben hos oss opparbeider de fleste tid til avspasering, skriver en av Fagbladets lesere.

– Tidligere har vi fått beskjed om at det er helt greit å bruke disse timene i mellomjula. Vanlig kontortid er fra klokka 8.00 til 16.00 med fleksitid. I mellomjula har vi åpent 9.00−14.00.

Se om du har krav på tillegg julaften

– Mange av oss har søkt om og fått godkjent avspasering i mellomjula, men nå snudde ledelsen i starten av desember. De bestemte at vi som har feriedager til gode, må ta ut disse før avspasering. Flere av oss føler oss «snytt», blant annet fordi vi «taper» tre timer for hver dag vi tar feriedag i mellomjula. Kan ledelsen bestemme dette? lurer fagforbundsmedlemmet.

Følg Fagbladet på Facebook

Arne Løseth

Arne Løseth

Per Flakstad

– Ifølge ferieloven har arbeidsgiver plikt til å sørge for at arbeidstaker får sin feriefritid innenfor ferieåret. I så måte vil arbeidsgiver ha dekning for å mene at ferie skal tas ut før bruk av avspasering, sier Arne Løsteth, rådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet..

– Ferieloven sier virkedager og ikke timer. Så uansett om du har åtte eller fem timers arbeidsdag, er en feriedag brukt. Men det er åpning for å inngå skriftlig avtale (les arbeidsgivers velvilje) om forskuddsferie eller overføring av ferie til påfølgende ferieår.

– Arbeidsgiver har også styringsrett over når de ansatte kan avspasere timer/dager. Avspasering er lite lovregulert, men det kan være nedfelt lokale avtaler eller retningslinjer, sier Løseth.

– Det blir jo et spørsmål om det er så lurt å spare opp avspaseringstimer hvis det er vanskelig å få avtalt uttak etter arbeidstakers ønsker, sier han.

Vil du abonnere på nyhetsbrevet vårt?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy