JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Rødt-lederen med kraftsalve mot bemanningsbransjen: – Uegna til å løse utfordringene i arbeidsmarkedet

Staten må gjenreise arbeidsformidlingen, mener Rødt og leder Bjørnar Moxnes.

Staten må gjenreise arbeidsformidlingen, mener Rødt og leder Bjørnar Moxnes.

Nanna Aanes Wolden

Koronakrisa viser at det er på høy tid med en offentlig arbeidsformidling, mener Bjørnar Moxnes. Heidi Nordby Lunde (H) mener tvert imot.

2020062609223420200626092257

aslak@lomedia.no

– Bemanningsbransjen er uegna til å løse utfordringene i arbeidsmarkedet. Det har virkelig blitt avdekket under koronaepidemien, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Så galt kan det gå

Moxnes lot ikke anledningen gå fra seg da partiledelsen holdt pressekonferanse torsdag for å oppsummere det politiske halvåret og ta for seg viktige saker fram mot neste års valg. Han omtalte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) som den useriøse bemanningsbransjens beste venn.

– Det er et paradoks at samtidig som flere hundre tusen personer er arbeidsledige, mangler det arbeidskraft i viktige næringer. Hadde bemanningsbransjen vært så bra som høyresida påstår, hadde man sørga for at de ledige jobbene og de arbeidsledige fant hverandre, sier Rødt-lederen.

SE SVARET FRA HØYRE LENGER NEDE I SAKEN.

Tvert imot mener Rødt-lederen at koronapandemien har avdekket at bemanningsbransjen i hovedsak innretter seg på å skaffe billig arbeidskraft. Det gjelder særlig fra Øst-Europa.

– Pandemien har skapt en krise som viser hvor galt det kan gå når velferdsstaten overlater en kjerneoppgave som arbeidsformidling til markedet, hevder Rødt-lederen.

Guri (21) flyttet til Bergen og fikk hel stilling som helsefagarbeider i kommunens eget vikarbyrå

Statlig arbeidsformidling

Han mener koronasituasjonen har vist at det er på høy tid med en offentlig arbeidsformidling.

– En gang hadde vi en statlig arbeidsformidling som kjente arbeidsmarkedet i sitt område, som hadde kontakt med arbeidsgiver- og arbeidstakersida og som visste hvor behovene var og formidlet arbeidskraft. Nå må vi finne tilbake til de grepene som har fungert tidligere, sier Moxnes, som ivrer for en helhetlig tilnærming til arbeidsmarkedet.

– Arbeidsformidling, yrkesfagopplæring og kompetanseutvikling må sees under ett, sier han.

Rødt vil ha en grundig offentlig utredning av tilgjengelig arbeidskraft, det langsiktige behovet for arbeidskraft, nødvendige tiltak for kompetanseutvikling og hvordan arbeidsformidlingen skal bygges opp med tanke på full sysselsetting. Dette forutsetter at utredningen må skje i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Som et første skritt på veien til en offentlig arbeidsformidling, foreslår partiet en statlig finansiert bemanningspool for industrien basert på et trepartssamarbeid.

– Bransjer som har gjort seg avhengige av innleie fra bemanningsbyråer, må øke grunnbemanninga ved siden av å leie inn fagarbeidere fra andre produksjonsbedrifter. Mangler man arbeidere på toppen av dette, kan det leies inn fra den statlige bemanningspoolen, foreslår Moxnes.

Ap i Bergen vil fjerne kommersielle vikarbyråer: Planen er å ansette flere fagarbeidere i kommunen

Høyre slår tilbake

Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitisk talsperson for Høyre, kaller utspillet fra Rødt og Moxnes «en fullstendig feilslutning». Hun minner om at det kun er tre måneder siden Norge gikk fra en historisk lav ledighet.

Ifølge bedriftene var mangelen på kompetent arbeidskraft det største hinderet for vekst.

– Det viser bare at bemanningsbyråene, som også formidler nordmenn til midlertidige stillinger, har en plass for å ta arbeidstopper og sesongsvingninger eller fylle stillinger som står ledige. Men da må vi skape mer og ikke gjøre som Rødt vil. Nemlig å legge hindringer for økonomisk vekst og privat næringsliv, sier Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Hun synes det er en falsk motsetning å sette bemanningsbyråer opp mot norsk sysselsetting. Årsaken er at vi har behov for begge deler for å sikre norske arbeidsplasser og norsk næringsliv.

– Rødt bruker koronakrisen for å ri sin politiske kjepphest. Vi vet at partiet ønsker bemanningsbransjen til livs, men dette blir for tynt, mener Høyre-politikeren.

Saken fortsetter under bildet.

Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson på Stortinget.

Heidi Nordby Lunde er Høyres arbeidspolitiske talsperson på Stortinget.

Martin Guttormsen Slørdal

Frykt for mer løsarbeid

Erfaringene fra tidligere kriser gjør ikke motstanden mot bemanningsbyråene noe mindre for Rødt og leder Bjørnar Moxnes.

– Resultatet da har vært at de med fast jobb blir nedbemannet, og når økonomien tar seg opp igjen, blir de erstatta av innleide fra bemanningsbyråer. Vi må forhindre at også denne krisa skyver de med fast jobb ut av arbeidslivet og forårsaker mer løsarbeid, sier han.

– Å gi bemanningsbransjen jobben med å få folk tilbake i trygge jobber etter krisa, vil være like dumt som å gi en pyroman jobben med å slukke brann, føyer Moxnes til.

– En statlig styrt arbeidsformidling, som ivaretar helheten på arbeidsmarkedet, vil gjøre det lettere for Norge å satse på kortreist, fagutdannet arbeidskraft. Dette er ikke mulig med dagens markedsregime, mener Rødt-lederen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy