JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt storselskap: Kinesere eier det spanske selskapet som nå skal kjøre søppel i 51 norske kommuner

NordRen går sammen med spanske Urbaser og blir ny nordisk avfallsgigant

PÅ`N IGJEN: Denne logoen har bare vært å se i to kommuner hittil. Nå vil du se den over hele landet, etter at den samme trioen som starta RenoNorden har skuffet inn kontrakter med sitt nye selskap.

PÅ`N IGJEN: Denne logoen har bare vært å se i to kommuner hittil. Nå vil du se den over hele landet, etter at den samme trioen som starta RenoNorden har skuffet inn kontrakter med sitt nye selskap.

Ola Tømmerås

Renovasjonsbaron Svein Sørensen har gjort NordRen til en ny gigant på under ett år. Nå fusjonerer selskapet med det multinasjonale Urbaser med hovedsete i Madrid og eiere i Beijing.

2018120614033620230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Svein Sørensen bygde tidlig på 2000-tallet opp RenoNorden til en nordisk gigant i renovasjon, solgte selskapet i 2011, og dannet lille NordRen som hadde oppdrag i tre kommuner. Etter RenoNorden-konkursen i fjor vokste NordRen i lynfart. På ett år er selskapet blitt markedsleder. Nå fusjoneres driften med spanske Urbaser, og blir markedsledende i Norden.

Noen ble ikke skremt av konkursen

Mer enn 150 kommuner ble rammet av RenoNorden- og Veireno-konkursen i fjor høst. Nesten over natta var kommunene uten operatør til å kjøre avfall fra husholdningene.

Mange fikk nok av renovasjon på anbud. 87 kommuner har valgt å bygge opp ny offentlig tjeneste, ansette renovatører i kommunen eller i interkommunale selskaper og kjøre avfall selv, slik Fagbladet skrev om onsdag. Ytterligere 39 kommuner har renovasjon i midlertidig egenregi inntil det blir tatt en avgjørelse.

Skal kjøre for 51 kommuner

Andre kommuner var ikke like skremt av konkurser og skandaler. I de hektiske høstdagene etter RenoNorden-konkursen henvendte de seg på nytt til private leverandører.

Da kom NordRen for fullt inn i markedet. NordRen trådte inn i kontraktene til den konkursrammede giganten og reddet flere kommuner fra søppelkaos.

Det ga uttelling.

Inntil i fjor var NordRen et lite selskap med drift i tre kommuner: Moss, Rygge og Våler. Nå er det markedsledende i Norge. Neste år kjører NordRen avfall fra totalt 875.000 innbyggere i 51 norske kommuner, åtte kommuner i Sverige og tre i Danmark med samlet 190.000 innbyggere, ifølge selskapets egne opplysninger.

Kjører avfall billigere selv

Nå blir det internasjonalt

Så kom overraskelsen. Like fort som NordRen ble markedsledende, har spanske Urbaser banket på døra. Urbaser kjøpte RenoNordens datterselskaper i Sverige og Finland fra konkursboet tidligere i år. Nå har selskapet inngått avtale om å fusjonere driften med NordRen i Norge.

Et nytt selskap skal opprettes og registreres i Norge med navnet Urbaser Nordic AS. Det skal stå for driften i både NordRens kommuner i Norge, Sverige og Danmark og de tidligere RenoNorden-kommunene i Sverige og Finland, med henholdsvis 23 og 21 kommuner.

Det blir en ny gigant og en markedsleder i Norden.

Eierskapet til Urbaser Nordic blir de tidligere aksjonærene i NordRen og spanske Urbaser som igjen kontrolleres av kinesiske China Tianying Inc.

Markedsleder i Norden

– Vi blir en markant aktør i hele Norden, fastslår grunnlegger, aksjonær og daglig leder, Svein Sørensen, i en e-post til Fagbladet.

– Vi har hele tiden ment at stor skala må til for å få stordriftsfordeler i denne bransjen, sier han.

Sørensen bygde opp RenoNorden til å bli nordisk gigant tidligere på 2000-tallet. Han og de øvrige eiere solgte seg ut i 2011, fortsatte som ansatt i ledelsen, men forlot selskapet i 2013. Deretter snudde de navnet på sitt tidligere selskap og startet NordRen.

– Vi opplevde at de nye eiernes strategier ikke var sammenfallende med hva vi mente var best for selskapet, opplyser Sørensen, og forteller at han ikke var overrasket over konkursen i fjor.

Ingen endring for ansatte

– Hva med ansatte og kontraktene med kommunene?

– Det blir ingen endring for verken oppdragsgivere eller ansatte. De ansatte kommer fortsatt til å være ansatt i NordRen, og kontraktene kommer fortsatt til å være med NordRen, opplyser Sørensen.

Det beroliger ikke Stein Guldbrandsen, leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

– Det er å formode at de ønsker å tjene mest mulig penger, slik multinasjonale selskap og oppkjøpsfond vanligvis ønsker. Vår erfaring er at krav om overskudd etter hvert presser ansattes vilkår. I tillegg ser vi at krav om overskudd kan gi dyrere tjenester for innbyggerne, sier Guldbrandsen.

Han mener dette først og fremst er en politisk sak.

– Politikerne kan gå inn for å drifte i egenregi, slik 87 kommuner har gjort, påpeker han.

Endelig inne i markedet

Da Urbaser kjøpte opp de svenske og finske datterselskapene av RenoNordens konkursbo, opplyste selskapet at de lenge har sett på det nordiske markedet.

Konsernsjef José Maria López Pinol i Urbaser SA opplyste i en pressemelding:

– Vi er meget fornøyd med å ha kommet inn i det nordiske markedet for avfallsinnsamling. Dette er store markeder med relativt gode utsikter til vekst. Vi har i flere år vært interessert i Norden, og dette gir oss muligheten til å ta en ledende posisjon.

Fikk tak i Norges største renovasjonsanbud

Urbaser Nordic tar kontroll på renovasjon i 51 kommuner, blant dem kommunene i Drammens-regionen, som utgjør Norges største renovasjonsanbud.

Da Oslo skrotet framtidige anbud på renovasjon etter Veireno-erfaringen og overtok tjenesten selv, seilte Drammensregionen opp som landets største renovasjonsanbud.

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen IKS (RfD) eies av Drammen, Hurum, Lier, Modum, Nedre Eiker, Røyken, Sande, Svelvik og Øvre Eiker. Forrige vinner av renovasjonsanbud i regionen var nettopp RenoNorden. Etter nytt ordinært anbud vant NordRen. Nå skal Urbaser kjøre avfall for de 85.000 husstandene i området.

Det blir mottatt svært forskjellig i regionen.

Daglig leder i RfD, Johan Remmen, er ikke bekymret.

– For RfD er tjenesten som utføres langt viktigere enn hvem som eier aksjene i et konsern. RfDs kontraktspart for innsamling av avfall er NordRen AS, og så langt er vi svært fornøyde med den tjenesten som utføres i Drammensområdet. Vi forutsetter at tjenestene vil være like stabile framover, svarer Remmen.

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) tar også fusjonen med det nye selskapet med stor ro, og viser til at han full tillit til styret i RfD.

Fusjonen med Urbaser var hittil ukjent for politikere Fagbladet ringer, men Lene Aure Hansen (SV) i Drammen bystyre liker ikke utviklingen.

– Jeg synes vi burde benyttet anledningen til å ta tjenesten tilbake i egenregi da RenoNorden gikk konkurs, slik de gjorde i Oslo, sier hun.

– Det ville gitt oss forutsigbarhet, sikret kvalitet på tjenesten og forholdene for ansatte, sier hun til Fagbladet.

Dette blir Urbaser Nordic-kommuner:

Movar IKS: Moss, Rygge, Våler

Agder renovasjon IKS: Arendal, Froland og Grimstad

Sunnhordaland Miljøverk: Austevoll, Bømlo, Fitjar, Kvinnherad, Stord, Sveio og Tysnes.

Indre Østfold renovasjon: Hobøl, Spydeberg, Skiptvet, Askim, Trøgstad, Eidsberg og Marker.

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen RfD: Drammen, Hurum, Lier, Modum, Nedre Eiker, Røyken, Sande, Svelvik og Øvre Eiker

Klepp, Hå og Time

Halden og Aremark (Oppstart 1. april neste år)

Sandefjord

Bærum (midlertidig kontrakt)

Solør renovasjon (midlertidig kontrakt): Våler, Åsnes og Grue

Sunnfjord miljøverk (midlertidig kontrakt): Askvoll, Fjaler, Hyllestad, Gaular, Førde, Naustdal og Jølster

Nes kommune

FolloRen: Ski, Oppegård, Ås, Frogn og Nesodden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy