JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Matkøene øker – forskere peker på ny type fattigdom i Norge

– Det at man får en  framvekst av folk som ikke har nok mat, tyder på at vi kan få absolutt fattigdom i Norge også. De mangler rett og slett det livsnødvendige, sier Tone Fløtten

– Det at man får en framvekst av folk som ikke har nok mat, tyder på at vi kan få absolutt fattigdom i Norge også. De mangler rett og slett det livsnødvendige, sier Tone Fløtten

Ole Palmstrøm

Flere mottakere av mathjelp har jobb, og over halvparten er barnefamilier, viser en undersøkelse. En ny type fattigdom vokser fram i Norge, sier forskere.

2023111709033120231117090331

Forskere fra Fafo mener den store pågangen i matkøer rundt om i Norge kan tyde på at vi kan få absolutt fattigdom i landet. I tillegg viser rapporten «Mathjelp på dugnad», som er laget på oppdrag for Nav, at det er stadig flere samfunnsgrupper som har behov for mathjelp.

Både NRK og VG har omtalt rapporten.

Kan få absolutt fattigdom

– Vi er vant med å tenke på norsk fattigdom som et relativt fenomen. Det vil si at man har det dårligere, men at man likevel har det nødvendigste. Det at man får en sånn framvekst av folk som ikke har nok mat, tyder på at vi kan få absolutt fattigdom i Norge også. De mangler rett og slett det livsnødvendige.

Det sier daglig leder Tone Fløtten i Fafo til NRK. Hun er en av forskerne bak rapporten.

Den viser blant annet at over halvparten av mottakerne av gratis matposer har barn. I tillegg har 14 prosent av dem som ble kartlagt, jobb.

Den største mottakergruppen har ukrainsk bakgrunn, og det er mange mottakere med syrisk bakgrunn. Hver fjerde mottaker har norsk bakgrunn.

Husholdningene kutter i forbruket – svekket tro på egen økonomi

Ny type fattigdom

Det er en annen type fattigdom enn hva forskere er vant med å studere i Norge, påpeker Fløtten.

– Jeg tror vi trenger å se på fattigdom som noe mer enn bare inntektsfattigdom. Nå har ikke inntekten i befolkningen generelt gått ned, men utgiftene har økt veldig. Det synes ikke i fattigdomsstatistikken. Vi trenger flere innganger til å forstå den norske fattigdommen.

Det er første gang det er blitt gjennomført en landsomfattende undersøkelse av matutdelingstilbudet og hvem som oppsøker matkøene.

Av de frivillige matstasjonene har så mange som to av tre registrert økt etterspørsel siste halvår, og enda flere har sett en økning siden før pandemien.

Flere får sosialhjelp – særlig én gruppe øker kraftig

– Velferdsstaten fungerer ikke

Bymisjonens generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal mener Fafo-rapporten viser at velferdsstaten ikke fungerer slik den er i dag.

– Dessverre viser denne rapporten nettopp det. Når 90 prosent av de som står i matkøen mottar ytelser fra Nav, er det et klart tegn på at ytelsene i velferdsstaten ikke fungerer, sier hun til NTB.

Hun mener dagens støtteordninger isteden fungerer som en fattigdomsfelle.

I de tyngste yrkene er 7 av 10 kvinner

Styrke frivilligheten

Nav og frivillige inngikk tidligere i høst en avtale for å styrke samarbeidet om å finne løsninger for å møte sårbare grupper bedre.

I Fafo-rapporten kommer det fram at under halvparten av matutdelingene som besvarte spørreundersøkelsen, samarbeider med kommunen.

– De økte levekostnadene gjør at flere trenger hjelp både av Nav og frivilligheten. Derfor er det så viktig at vi står sammen og klarer å bruke hverandres kompetanse for å hjelpe dem som trenger det på best mulig måte, sier Nav-direktør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Ber regjeringen komme på banen

Funnene i Fafo-rapporten viser sterk mangel på handlingskraft fra regjeringen, mener KrF-leder Olaug Bollestad.

– Over halvparten av dem som ber om hjelp, har barn. De trenger næringsrik mat på bordet og en meningsfull hverdag. Barndom kan ikke utsettes, så her må regjeringen på banen snarest, sier hun til NTB.

Rødts Mímir Kristjansson kaller det en skandale at folk i Norge står i fare for å sulte i 2023 og mener rapporten er et bevis på at minstesatsene fra Nav ikke gir gode liv.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy