JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinnen jobbet nesten ett år som helsefagarbeider i Bærum uten autorisasjon.

2020091009201920200910092235

knut.nygaard@fagbladet.no

Kvinnen var ansatt i det private Norlandia Hjemmeomsorg og oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. Det skriver avisa Budstikka i Asker og Bærum (Abonnement).

Norlandia erkjenner at de ikke fulgte rutinene da kvinne ble ansatt i jobben. Hun jobbet som helsefagarbeider i hjemmetjenesten i nesten et år. Hun ble ansatt april 2019, og sa opp januar 2020, ifølge Budstikka.

Sykehjemmet fikk skrekkbeskjeden

– Alvorlig

– Vi ser på dette som alvorlig. Helsefagarbeider er beskyttet tittel. Da dette ble oppdaget, meldte vi saken umiddelbart til Fylkesmannen, skriver Riikka Aubert, direktør for eldreomsorg og eldretjenester hos Norlandia i en e-post til lokalavisa for Asker og Bærum.

Mariann Iversen, seksjonsleder for ambulerende hjemmebaserte tjenester i Bærum kommune, sier de ser svært alvorlig på misbruk av beskyttede titler.

Også Fagforbundet reagerer på at kvinnen kunne jobbe ulovlig som helsefagarbeider.

Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Fagforbundet reagerer

Iren Mari Luther, leder i yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet, sier på generelt grunnlag at ulovlig bruk av yrkestitler i verste fall kan gå på bekostning av pasientsikkerheten.

– I hjemmetjenesten har man mye ansvar når man reiser ut til pasienter og brukere, sier Iren Mari Luther, leder i yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

– I hjemmetjenesten har man mye ansvar når man reiser ut til pasienter og brukere, sier Iren Mari Luther, leder i yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet.

Birgit Dannenberg, Fagforbundet

– I hjemmetjenesten har man mye ansvar når man reiser ut til pasienter og brukere, og det er stor forskjell på menneskene man har hjemmetjeneste hos. For flere av dem er helsefagarbeidere det eneste helsepersonellet de møter. Uten formell utdannelse er det ikke sikkert man har grunnlag til å observere hva som kjennetegner en hjertesyk pasient. Da vil det være litt tilfeldig hva man har tillært seg underveis i praksis, sier hun, også det til Budstikka.

Hun mener det er alvorlig at arbeidsgiveren ikke sjekket autorisasjon før ansettelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy