JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikertopper besøker ideelt sykehjem

Har skjenkebevilling og driver cafe for lokalbefolkningen

PÅ CAFE: Karin Hasle, daglig leder Nina Martinussen, pensjonert hjelpepleier og fagforbundsmedlem Vesla Pedersen og Elfi Hansen. Pensjonistene fra Bjølesn og Sagene er på caefeen hver eneste dag, bortsett fra lørdag. da er cafeen stengt.

PÅ CAFE: Karin Hasle, daglig leder Nina Martinussen, pensjonert hjelpepleier og fagforbundsmedlem Vesla Pedersen og Elfi Hansen. Pensjonistene fra Bjølesn og Sagene er på caefeen hver eneste dag, bortsett fra lørdag. da er cafeen stengt.

Knut A. Nygaard

– Sagenehjemmet driver så godt at andre sykehjemsdrivere kan komme og lære.

2016091209390720230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Det mener Frode Jacobsen, leder i finanskomiteen i Oslo bystyre. Sammen med Khamshajiny Gunaratnam, varaordfører for Arbeiderpartiet i Oslo, har han invitert seg selv til Sagenehjemmet for å høre mer om hvordan ideelle organisasjoner drifter sykehjem.

– Vi har hørt mye om Sagenehjemmet og det eksemplariske arbeidet som er gjort her, sier Gunaratnam.

– Det er viktig for oss å komme hit for å se et veldrevet sykehjem, og se hva som skal til for at det skal bli enda bedre, sier Jacobsen, som også er leder i Oslo Ap.

Her står byråden i puben på et kommunalt sykehjem

Vil ikke kommentere rettssak

Da Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne overtok byrådsmakten i Oslo, lovet de at de kommersielle omsorgsselskapene skal miste sykehjemsoppdragene.

Men Khamshajiny Gunaratnam vil ikke kommentere rettsaken NHO har gående mot at kommersielle aktører ikke skal ha en plass i et framtidig velferdstilbud og konsekvensen av avgjørelsen her.

– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Egen pub

Sagenehjemmet er et ideellt drevet sykehjem og eies av Diakonhjemmet.

Daglig leder Nina Martinussen og tillitsvalgt Kitt Bakari forteller om det gode samarbeidet mellom tillitsvalgt og leder på Sagenehjemmet. Samarbeid som har ført til hele faste stillinger, ikke bruk av vikarbyrå, gode score på brukerundersøkelser og lavt sykefravær på 6,5.

De ansatte har eget trimrom. Her har de egen fysioterapeut halvannen time i uka.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJEST: Pensjonert hjelpepleier og fagforbundsmedlem Vesla Pedersen er på cafeen hjer dag fra klikiken 11 til 14.30. Kaffe, karbinadesmørbrød og kake står på menyen.

GJEST: Pensjonert hjelpepleier og fagforbundsmedlem Vesla Pedersen er på cafeen hjer dag fra klikiken 11 til 14.30. Kaffe, karbinadesmørbrød og kake står på menyen.

Knut A. Nygaard

Og det er ikke bare Manglerudhjemmet som har pub. Det har de hatt i mange år på Sagenehjemmet. Her har de nemlig egen kafe hvor lokalmiljøet er hjertelig velkommen inn og som mange bruker, med skjenkebevilling.

– Dette kommer ikke av seg selv gjennom enkelthendelser. Det krever kontinuitet og regelmessighet, sier Martinussen.

Dette er effektene av kortere arbeidsdag på svensk sykehjem

Kontrollregime

– Et ideelt drevet sykehjem skal ikke ta ut overskudd, men vi skal drive et godt tilbud. Vi blir kontrollert hele tiden. Senest forrige uke var det stikkprøvekontroll her.

Martinussen sier at det er samme kontroll med de ideelle som med de private.

– Vi er ideelle, det betyr at alle pengene blir her. Har vi noe til overs går det til kompetanseheving eller vi ruster opp.

En konsekvens av alle kontrollene er at de har mistet mange gode vikarer. Kontrollene avdekker om de har nøyaktig samme kompetanse inne ved sykefravær som dem som er ute.

– Vi bruker ikke vikarbyrå for å dekke dette, men har en egen vikarpool. Kontrollregimet gjør at vi har måtte kaste ut gode vikarer uten riktig autorisasjon.

Tilbake til kommunen etter 13 år på anbud

Martinussen tilføyer at de ser det positive ved kravet til kompetanse. Målet er at alle ansatte har god faglig kompetanse og personlig egnethet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISER FRAM: Nina Martinussen og Kitt Bakari viser fra sykehjemmet til besøket fra Oslo bystyre.

VISER FRAM: Nina Martinussen og Kitt Bakari viser fra sykehjemmet til besøket fra Oslo bystyre.

Ingeborg Vigerust Rangul

Martinussen sier videre at de bruker mye tid på å samle dokumentasjon på stikkprøve- og anbudskontroller.

– Jeg ønsker meg at noen kunne se på hva som er kravene til kvalitet i sykehjem i Oslo. Hva er mulig å gjøre ut fra de pengene vi har til rådighet, sier hun til de to representantene fra bystyret i Oslo.

– Vi er likevel bedre stilt her som ideell organisasjon enn de kommersielle. Vi får bruke pengene slik vi vil.

Følg Fagbladet på Facebook

Får det til

Tillitsvalgt Kitt Bakari forteller om hvor mye som gjøres for trivselen til de ansatte på Sagenehjemmet.

De arrangerer blant annet internasjonal aften hvor de ulike nasjonalitetene som jobber der tar med mat fra hjemlandet, de har picnic på Frysja om sommeren og ski i bakgården på vinteren.

Fredrik Olstad fra Fagforbundet pleie og omsorg Oslo, som også er på Sagenehjemmet på besøk, forteller at sykehjemmet er godkjent lærlingbedrift og satser på fagarbeideren. De har kompetanseplanlegging for hver enkelt ansatt i virksomheten. Sagenehjemmet satser høyt på faglært arbeidskraft og ledelse og tillitsvalgte vurderer i samarbeid hver gang det blir ledig stilling hva det er de trenger.

– Det er gøy å oppnå ting, sier Bakari.

– Og det går an.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy