JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-politiker kaller Sps ønske om reforhandlet EØS-avtale «fri fantasi»

I DET BLÅ? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan om å erstatte EØS-avtalen med en «bedre avtale» beskyldes for å være urealistisk.

I DET BLÅ? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan om å erstatte EØS-avtalen med en «bedre avtale» beskyldes for å være urealistisk.

Berit Roald / NTB

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ønske om å reforhandle EØS-avtalen høres ut som «fri fantasi», mener EU-politiker. – Avtalen må i så fall sies opp først.

2021072910121320210729101212

– Norge kan selvfølgelig si opp avtalen. Det står alle land fritt til å avgjøre selv. Men tanken om å reforhandle først uten å si opp EØS-avtalen på forhånd, er helt ulogisk. Det høres ut som fri fantasi, sier det svenske EU-parlamentsmedlemmet Karin Karlsbro til VG.

EU har helt andre prioriteringer enn å reforhandle avtalen med en enkelt part, ifølge Karlsbro.

Dette må du vite om EØS-avtalen. 12 spørsmål og svar

Vedum har sagt at han ønsker en «bedre avtale» med EU-landene. Karlsbro setter spørsmålstegn ved timingen.

– Jeg blir veldig overrasket over en vilje til å vende EU-samarbeidet ryggen når vi befinner oss i en global helsekrise. At signalene kommer nå, er veldig overraskende og skremmende.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier at de ikke kan forholde seg til enkeltutsagn fra medlemmer av EU-parlamentet. Han mener det absolutt er mulig å reforhandle avtalen uten å si den opp.

Faktasjekk: Nei, det er ikke historisk stor motstand mot EØS

– Når det kommer til tidspunktet for denne diskusjonen, så er pandemien en global utfordring og ikke en EU-utfordring. Dette er en svensk liberalist som snakker som en svensk liberalist, sier han.

Karlsbro representerer partiet Liberalerna, Venstres svenske søsterparti, i EU-parlamentet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy