JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Svar til Furulund om private omsorgsaktører

2023092112450520230921124505
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Anna Granqvist

Jeg støtter fullt ut å videreføre den norske tradisjonen for å ha både offentlig driftede og private ideelle aktører, og det kan vi lykkes med videre, helt uten å kanalisere offentlige midler til konsern med profittmotiv.

Regionssekretær for Fagforbundet Vestland

Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo Torbjørn Furulund gjentar NHO og høyresidens strategi i valgkampen om å unngå å diskutere faktiske lønnsforskjeller i Klassekampen 15. september, og i Fagbladet.

I stedet for å være ærlig om NHOs tariffavtaler, brukes SSBs lønnsstatistikk til å hevde at det er små forskjeller i lønn mellom kommuneansatte og de som jobber for velferdsprofitørene, altså de kommersielle aktørene i velferden.

Velferdsbløffen: Hvis løgn var latin, hadde vi mange lærde folk i landet

Den statistikken er ubrukelig hvis målet er en opplyst debatt om lønns- og pensjonsvilkårene til fagarbeiderne og assistentene. Jeg regner med at Furulund både har lest og har evne til å forstå hvordan lønn dannes på tariffavtalen han selv er part i.

Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?

Furulund gjentar NHOs misnøye med begrepet «bendelormøkonomi» og later som om Fagforbundet kaller NHOs medlemmer for bendelormer, men unngår beleilig nok å kommentere kunnskapsgrunnlaget for For velferdsstatens rapport, «Den internasjonale velferdsprofitten og bendelormøkonomien».

Ja, hva er sant om lønn og pensjon?

Det er vanskelig å tolke opphenget i overskriften som noe annet enn en sterk uvilje til å diskutere de kommersielle aktørenes fortjenestemotiv, siden det ikke akkurat er en politisk vinnersak. Jeg støtter fullt ut å videreføre den norske tradisjonen for å ha både offentlig driftede og private ideelle aktører, og det kan vi lykkes med videre, helt uten å kanalisere offentlige midler til konsern med profittmotiv. Slik forhindrer vi sosial dumping av de ansattes lønns- og pensjonsvilkår, og slik beholder vi demokratisk kontroll med kvaliteten i tjenestene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy