JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunepolitikerne vedtok plutselig anbudsutsetting

Kommunen brukte en time på å sette to barnehager ut på anbud. Da protesterte de ansatte

Barnehagestyrer Monica Gjefsen sammen med Rigmor Aasrud (f.v.), Hadia Tajik og Randi Thorsen.

Barnehagestyrer Monica Gjefsen sammen med Rigmor Aasrud (f.v.), Hadia Tajik og Randi Thorsen.

Helge Rønning Birkelund

– Det mest ekstreme jeg har hørt om på dette området, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

2017061911362520230821171436

helge@lomedia.no

Barnehagestyrer Monica Gjefsen våknet til nyheten om at arbeidsplassen hennes skulle legges ut på anbud. Det skjedde dagen etter at kommunestyret i Gran kommune hadde behandlet budsjettet for 2017.

Det gikk nøyaktig en time fra forslaget om anbudsutsetting dukket opp til det var vedtatt. Det var ikke nevnt i sakspapirene eller drøftet i det hele tatt på forhånd.

• Følg oss på Facebook

– Vedtaket kom som lyn fra klar himmel. Det verste var at det ble sagt under valgkampen bare ett år tidligere at det ikke var aktuelt å legge ned barnehagen, sier Jepsen.

– Vi ble tatt fullstendig på senga under budsjettdebatten, sier opposisjonsleder sier Randi Thorsen (Ap).

To kommunale barnehager ble bestemt lagt ut på anbud med et pennestrøk, for å spare inn en halv million kroner.

Her har de ansatte størst innflytelse på jobben

Et verdivalg

– Dette er en useriøs måte å drive et velferdstilbud på. De ansatte ble verken informert på forhånd eller fikk være med å påvirke avgjørelsen. Kommunestyret begikk ingen formelle feil, men det betyr ikke at det er klokt eller rett å gjøre det. Samtidig er det et verdivalg. Det hadde vært bra for beslutningen om de ansatte hadde vært involvert på forhånd. Da hadde de også følt et helt annet eierskap til vedtaket. Alt dette går på en bevissthet og verdivalg om å gi berørte parter innflytelse og spille med åpne kort, sier Hadia Tajik, som nylig møtte de ansatte i barnehagen for å bli informert om saken.

Budsjettvedtak

Haken ved budsjettvedtaket var at de barnehageansatte var ansatt i Gran kommune, og ønsket å forbli kommunalt ansatt.

Også foreldrene ønsket sterkt at barnehagen skulle forbli kommunal.

Slik ble det også, til slutt. Etter en intens innsats fra Fagforbundet, engasjement fra foreldrene med blant annet folkemøter, snudde det politiske flertallet.

– Mens politikerne sviktet, tok ansatte og foreldre ansvar. De sviktet ikke. Det er jeg imponert over. Demokratiet fungerte, sier Randi Thorsen.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik i prat med lokalpolitiker Randi Thorsen og  FAU-representant Antoinette Jonkman.

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik i prat med lokalpolitiker Randi Thorsen og FAU-representant Antoinette Jonkman.

Helge Rønning Birkelund

Privat eller ikke

Problemet for debatten i etterkant var at sakens kjerne druknet i en debatt om offentlig eller privat barnehage.

– Det var ikke tema i det hele tatt. Det var ikke snakk om å opprette en ny barnehage, men å sette en kommunal barnehage ut på anbud, mener styrer Monica Gjefsen.

FAU-leder Antoinette Jonkman er helt enig.

– Vårt ønske var å bli informert, inkludert og verdsatt. Gran kommune kan ikke være stolt av hvordan denne prosessen startet, mener hun.

Ordfører Willy Westhagen (Bygdeliste) har beklaget saken i etterkant.

– Det var uheldig at de ansatte ikke ble informert fra kommunen før de leste om saken i avisen. Etter forslag fra meg, har et enstemmig kommunestyre vedtatt at anbudsprosessen ikke skal gjennomføres, kommenterer Willy Westhagen overfor LO-Aktuelt.

• Kommentar: Når barnepass kan sikre framtida

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy