Store lønnsforskjeller på toppen i barnevernet
En halv million kroner skiller den som tjener minst og mest av barnevernslederne.

De leder en tjeneste som tar hånd om de mest sårbare barna i samfunnet. Avgjørelsene de har ansvaret for, kan få store konsekvenser for menneskers liv. Men hvor mye tjener egentlig en barnevernsleder?
Fontene har bedt om innsyn i barnevernslederes lønn. Fasiten er at det er store variasjoner. Det skiller mer enn en halv million kroner i årslønn mellom den best og dårligst betalte lederen.
Det er i hovedsak i de største tjenestene at barnevernslederne tjener mest.
Tjener én million
Basert på tallene fra kommunene vi har fått svar fra, er gjennomsnittslønna til en barnevernsleder 892.300 kroner, inkludert eventuelle tillegg.
Den best betalte barnevernslederen tjener 1.203.600 kroner. Den dårligst betalte tjener 676.152 kroner. Det er mer enn en halv millioner kroner i forskjell.
Les i Fontene: Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Berit Jacobsen, leder i Norsk barnevernlederforening, mener lønnsforskjellene mellom barnevernsledere er for store:
– 500.000 kroner er en enorm forskjell.
Selv tjener hun over én million kroner i året.
– Jeg har en bra lønn. Men det mener jeg også er riktig. Dette er kanskje den vanskeligste lederjobben i kommunene. Jeg mener barnevernsledere bør være lønnsledere i kommunen. Lønna bør speile det store ansvaret vi har.
Mange får lønna fastsatt lokalt
Kommunenes interesseorganisasjon KS opplyser til Fontene at lønnsforskjellene mellom ledere ikke er unikt i barnevernstjenestene.

Ifølge KS er det minst like stort spenn mellom lavest og høyeste lønn i de andre sektorene i kommunen.
«Lønnsforskjeller mellom ledere i barnevern skyldes blant annet stor variasjon i omfang av delegerte lederoppgaver og ansvarsområder», kommenterer avdelingsdirektør Hege Mygland i en e-post.
Hun forklarer at det under kategorien «barnevernsleder» i statistikken til KS er en blanding av ledere på ulike nivåer i kommunen, noen på et overordnet nivå og andre med et mer faglig og operativt ansvar.
Mygland opplyser at rundt 60 prosent av barnevernslederne i sin helhet får lønna si fastsatt gjennom lokale forhandlinger.

«Barnevernsledere er ansatt i ulike stillingskoder, hvilket betyr at de i stillingen nettopp har ulikt omfang av lederoppgaver som budsjett-, økonomi- og personalansvar. En flat sammenligning av lønnsnivået virker ulogisk når det i realiteten er snakk om ulike lederstillinger», skriver Mygland.
Fontene har bedt kommunene om lønna til barnevernsleder, og ikke avdelingsledere.
– Må gjenspeile ansvaret
Ole Henrik Kråkenes sitter i FO-ledelsen og leder profesjonsrådet for barnevernspedagoger. Han er ikke overrasket over at det er lønnsforskjeller mellom lederne.
– Men jeg var ikke kjent med at forskjellene er så store, sier Kråkenes.
Han mener kommunene må passe på at forskjellene ikke blir for store.
– Hver kommune må vurdere hvordan de står i konkurransen med andre for å rekruttere gode ledere. Det er viktig at barnevernet har trygge ledere med faglig kompetanse. Presset på barnevernet er ikke blitt mindre med årene, sier Kråkenes.
– Er en gjennomsnittslønn på 900.000 kroner bra med tanke på ansvaret en barnevernsleder har?

– Lønna må i hvert fall gjenspeile omfanget av ansvar en leder i barnevernet har, og stå i forhold til lønna for andre ledere i kommunen.
– Hvor viktig er lønn som virkemiddel for å rekruttere ledere?
– Lønn er selvfølgelig viktig også på vårt felt. Barnevern er en lovpålagt oppgave, og kommunene må sørge for at de får inn folk med god kompetanse. Vi vet at turnoveren er høy, noe som tydeliggjør behovet for gode ledere.