JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisen på Ringsaker folkehøgskole

Rektor og stab jobber intenst med å rekruttere flere elever: – Vi gir oss ikke!

Hvis ikke flere søker seg til skolen, kan vinduene på Ringsaker folkehøgskole bli mørke til høsten.

Hvis ikke flere søker seg til skolen, kan vinduene på Ringsaker folkehøgskole bli mørke til høsten.

Ringsaker folkehøgskole

Den tradisjonsrike folkehøgskolen i arbeiderbevegelsen har kniven på strupen mindre enn to uker før skolestart. Elevtallet må opp om skolen skal åpne dørene 15. august.

2023080413574820230804135747

ola.tommeras@fagbladet.no

I går var det allmøte med staben på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker, som i sommer skiftet navn til Ringsaker folkehøgskole. Samme dag brettet staben opp ermene og gøyv løs på oppgaven: Å doble elevtallet fra dagens 17 til minst 35 før skolestart 15.

– Vi kjemper videre for skolen og bruker alle kanaler for å fortelle om de ledige plassene. Vi har troa på denne skolen. Den skal fortsette å lage verdens beste folkehøgskoleår og demokratisk dannelse av ungdom. Vi har en tradisjon fra 1939 å forsvare, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker risikerer å bli lagt ned før skolestart

Skal drive skole – ikke kurs

Informasjonen på allmøtet var basert på krav framlagt på styremøtet dagen før.

Styreleder Kristin Sæther vil verken bekrefte eller avkrefte et krav om 35 elever for at skoleåret skal få komme i gang.

Når Fagbladet snakker med henne dagen etter allmøtet, sier hun:

– Først og fremst vil jeg si at jeg forstår at ansatte er bekymret. Det er dramatisk å kunne miste jobben.

– Jeg ønsker ikke å referere fra styremøter, sier hun, men fastholder at det ikke er grunnlag for drift med dagens søkertall.

– Vi trenger flere elever enn en halv skoleklasse. Det er ikke grunnlag for drift med 18 elever, sier hun til Fagbladet.

IKKE GRUNNLAG: Styreleder Kristin Sæther mener det ikke er grunnlag for drift med så få elever.

IKKE GRUNNLAG: Styreleder Kristin Sæther mener det ikke er grunnlag for drift med så få elever.

LO

Kjent problem

Sæther reagerer på at ansatte i gårsdagens sak i Fagbladet, uttalte at det er underlig med en slik behandling av ansatte på en LO-eid skole.

– Ringsaker folkehøgskole er et aksjeselskap. Det er styret, ikke eieren som stiller krav til organisasjonen, sier hun. Hun avviser at pålegget om flere elever kan ha kommet overraskende.

– Det varierende søkertallet til skolen har vært diskutert i styret i 22 år, spesielt de siste fem, seks årene har det vært diskusjon om elevtallet. Jeg vet at de ansatte nå jobber for fullt for å få det til, for å få elever nok til at det blir drivverdig. Jeg avventer å uttale meg som styreleder til jeg jeg vet resultatet, sier hun.

Mange typer elever

– Husk, det er ingen øvre aldersgrense for å søke på folkehøgskoler, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne. Hun forteller at alderssammensetningen har endret seg mye de senere år.

– Det gjelder i hele folkehøgskolesektoren. Det søker alt fra ungdom til godt voksne. Eldste elev jeg kjenner til, var 72 år. Blant ungdommen er det ofte søkere som allerede har en bachelor eller master, men som ønsker seg et folkehøgskoleår med alt det bringer av sosiale i tillegg til relevant faglig påfyll.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy