JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veireno henter avfallet i Oslo

Lavpris-renovatør i Oslo kjørte uten verneombud

140 renovatører kjørte med tunge maskiner i Oslo – ulykke avdekket at verneombud ikke fantes

Knut A. Nygaard

Arbeidstilsynets rapport etter ulykken i Veireno avdekker at ny operatør ikke hadde verneombud.

2016102112120020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Ifølge selskapets tillitsvalgte for Norsk transportarbeiderforbund, presser selskapet ansatte til å jobbe lange dager, også i helgene. Samtidig manglet selskapet verneombud.

Arbeidstilsynet har gitt varsel om pålegg til Veireno, bedriften som er inne i tredje uke med ny og mer effektiv avfallsinnsamling for Oslo. Veireno har fått frist i november til å rette opp brudd på arbeidsmiljøloven, før et eventuelt vedtak om pålegg fattes.

Ansatte i Energigjenvinningsetaten (EGE) møter Veirenos renovatører på mottaksstedene, og opplever daglig deres problemer. Både hovedvernombud og hovedtillitsvalgt i EGE reagerer med vantro på at en bedrift med så stort risikopotensiale, ikke organiserer valg av verneombud før de får besøk av Arbeidstilsynet etter ulykke.

– Det er hårreisende, mener hovedvernombud i EGE, Runar Skretteberg.

• Søpla flyter og renovatørene sliter

FIKK TILSYN: Allerede første dag hadde Veireno arbeidsulykke og fikk rutinemessig Arbeidstilsynet på besøk. Rapporten foreligger nå.

FIKK TILSYN: Allerede første dag hadde Veireno arbeidsulykke og fikk rutinemessig Arbeidstilsynet på besøk. Rapporten foreligger nå.

Werner Juvik

• Arbeidstilsynet åpnet tilsynssak første dag

Hadde ingen verneombud

Bakgrunnen for tilsynet var en arbeidsulykke første dag, da en renovatør kløyvde tommelen mens han slet med å finne ut av nytt utstyr.

I rapporten framkommer det:

• Det er ikke valgt verneombud i bedriften. Følgelig er det heller ikke foretatt opplæring av verneombud.

• Det var tre ansatte på bilen der ulykken skjedde. Ifølge informasjonen Arbeidstilsynet har fått, hadde de verken vernesko, opplæring om bruk av arbeidsutstyr på bilen eller kunnskap om hva de skal gjøre hvis de ble utsatt for en arbeidsulykke.

Arbeidstilsynet ber Veireno innen 11. november, om å:

• Organisere at de ansatte velger fire verneombud.

• Sende inn dokumentasjon på opplæring med faglig innhold på normalt 40 timer.

• At ulykken kartlegges og at arbeidsgiver vurderer risiko og tiltak for at tilsvarende ikke skjer igjen.

• Følg oss på Facebook

Har HMS-system på gang

Under tilsynet lovet Veireno at de skal gjennomføre valg av fire verneombud, opprette arbeidsmiljøutvalg og gjøre vernerunder i Oslo. Det framkom at øverste leder og HR-direktør har HMS-opplæring, og at bedriften har anskaffet et elektronisk helse-, miljø- og sikkerhetssystem for halvannet år siden, og at de arbeider med å implementere dette systemet i virksomheten.

Møte i dag

Etter hva Fagbladet erfarer er det møte mellom Veireno og Arbeidstilsynet i dag, der rapporten blir fulgt opp. Fagbladet ba om kommentar fra Veireno i går, da repporten forelå. Veireno har fortsatt ikke besvart henvendelsen, men saken blir oppdatert så snart bedriften velger å gi tilsvar.

Kaller det forakt for HMS

Hovedvernombud i Energigjenvinningsetaten, Runar Skretteberg, reagerer på at bedriften ikke har organisert valg av verneombud.

– Verneombud og HMS-ordninger skal være på plass den dagen bedriften starter. I dette tilfellet har de hatt god tid. Veireno var underleverandør for Norsk Gjenvinning, med halvparten av deres anbud. Da er det hårreisende at de ikke organiserer verneombud før de får en ulykke og Arbeidstilsynet varsler pålegg, mener Skretteberg.

– Nå håper jeg at verneombud kommer på plass og at de gis korrekt opplæring. De ansatte i bedriften trenger det, kommenterer han.

– Deres helse-, miljø- og sikkerhetssystem skulle vært implementert fra første dag med drift. Det er ikke sånt man skal jobbe med å implementere halvannet år senere. For meg høres dette ut som rein forakt for helse-, miljø og sikkerhet, sier Runar Skretteberg.

• Overtar renovasjon med lavprismodell

Jobbet uten verneutstyr

De tre ansatte på bilen hadde verken vernesko, opplæring i bruk av arbeidsutstyret på bilen eller kunnskap om hva de skulle gjøre hvis de ble utsatt for en arbeidsulykke, ifølge informasjonen Arbeidstilsynet fikk på stedet. Disse påstandene vil Arbeidstilsynet at skal være en del av kartleggingen av ulykken.

UTEN VERNEUTSTYR: Arbeidstilsynet fikk informasjon om mangel på eller manglende bruk av verneutstyr. Her fra Oslo 9. oktober.

UTEN VERNEUTSTYR: Arbeidstilsynet fikk informasjon om mangel på eller manglende bruk av verneutstyr. Her fra Oslo 9. oktober.

De siste ukene har ansatte på mottaksanlegget både instruert renovatørene i mekanismene på de nye bilene og jevnlig gitt beskjed om at det skal brukes hjelm.

Erfarne renovatører har reagert på manglende verneutstyr overfor Fagbladet.

Arbeidsmiljøloven om verneombud

Ved hver virksomhet som går inn under arbeidsmiljøloven skal det velges verneombud. Ved

virksomheter med mindre enn 10 arbeidstakere kan partene skriftlig avtale en annen ordning.

Verneombud skal velges blant ansatte som har erfaring og innsikt i virksomhetens

arbeidsforhold. (arbeidsmiljøloven § 6-1 første ledd og forskrift om organisering,

ledelse og medvirkning § 3-2)

Dette er rein forakt for HMS.

Runar Skretteberg, hovedverneombud

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy