JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Kronetillegg eller prosenttillegg: Hva er best for meg?

LØNN: Det kan være vanskelig å forstå alt under et lønnsoppgjør.

LØNN: Det kan være vanskelig å forstå alt under et lønnsoppgjør.

Gorm Kallestad / NTB

I lønnsoppgjøret er det mye snakk om prosenttillegg og kronetillegg. Men hva er egentlig forskjellen, og hva er det beste tillegget for deg?

2024041909314220240419093142

marte.bjerke@fagbladet.no

Lønnsoppgjøret i kommunesektoren starta mandag 15. april. Her forhandles lønna til rundt 450.000 ansatte i norske kommuner.

Disse skal prioriteres i lønnsoppgjøret.

Vil ha små forskjeller

For å drive en kommune trengs mange ulike yrkesgrupper. Her jobber folk med flere års universitetsutdanning og ansatte med fagskole – lavtlønte og høytlønte – side om side.

Det som er positivt for den ene, er ikke nødvendigvis positivt for den andre.

– Vi har hatt en situasjon der mange med høyere lønninger mener at de må ha mest. Deres organisasjoner går for prosentvise oppgjør, sa Mette Nord, leder i Fagforbundet i et intervju med Fagbladet før jul.

LEDER: Mette Nord er leder for Fagforbundet.

LEDER: Mette Nord er leder for Fagforbundet.

Herman Bjørnson Hagen

– Dynamikken i det vil gi høyskolegruppene mer. Det vil bli strekk i laget. Avstanden mellom fagarbeidere og de med bachelor vil øke, sa Nord.

For Fagforbundet er det viktig med små forskjeller og at lavtlønte ikke blir hengende etter. Derfor er de også opptatt av om det forhandles fram prosenttillegg eller kronetillegg.

Lokalpolitikere: Helsearbeidere bør få et særskilt lønnsløft.

Avhenger av om du har lav eller høy lønn

For dem med lavest lønn er kronetillegg mest gunstig, men hvorfor det?

Jo: Kronetillegg er et lønnstillegg på et bestemt antall kroner. Dette tillegget utgjør en større del av lønna til dem som i utgangspunktet ligger lavest i lønn. De vil altså merke lønnsøkningen best. Samtidig minker ikke ulikheten mellom lavtlønte og høytlønte. De får jo det samme tillegget i kroner og øre.

Et prosenttillegg utgjør en prosent av den lønna du har. Jo høyere lønn, jo høyere blir tillegget. Det er enkel matematikk: To prosent av 500.000 kroner utgjør 10.000 kroner, mens to prosent av 700.000 kroner utgjør 14.000 kroner.

Prosenttillegg vil med andre ord gi best utslag hvis du har høy lønn fra før. Det vil også øke forskjellene mellom lavtlønte og høytlønte. 

Lurer du på mer om tariffoppgjøret? Her er alt du trenger å vite!

Høy andel vil ha kronetillegg

I fjor høst spurte Fagforbundet medlemmene om hva de ønsket seg mest i årets tariffoppgjør. Et av spørsmålene i undersøkelsen handla om kronetillegg og prosenttillegg.

58 prosent svarte at de vil ha kronetillegg, 27 prosent vil ha prosenttillegg, og 15 prosent svarte «vet ikke».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy