JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehøgskolen legges ned

Klarte ikke skaffe nok elever. Nå sier styret stopp

Den tradisjonsrike folkehøgskolen legges ned.

Den tradisjonsrike folkehøgskolen legges ned.

Heidi Steen

I går sa styret for den tradisjonsrike skolen nei til oppstart av skoleåret. De siste ukenes intense rekrutteringsforsøk ga ikke gode nok resultater.

2023081611520220230817082015

ola.tommera@fagbladet.no

I slutten av august vil generalforsamlingen ta endelig stilling til nedleggelse. Styret innstiller på avvikling av selskapet og dermed skolevirksomhet på Ringsaker.

– Det betyr permanent avvikling av skolen, bekrefter styreleder Kristin Sæther.

Det er to uker siden forrige styremøte. Da fikk administrasjonen kniven på strupen. Innen 15. august måtte elevtallet opp, eller så ble det ikke videre drift.

Etter et allmøte med stab og lærere ble det gjort et intenst siste rekrutteringsforsøk. Det hjalp ikke.

Forsøker å redde skolen

Kontakter elevene

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole er eid av LO. Den ble stiftet av fagbevegelsen i 1939, og har tradisjonelt lagt vekt på linjer med mye faglig innhold. De siste årene er det gjort forsøk på å rekruttere bredere med blant annet en drag-linje. I sommer skiftet også skolen navn til Ringsaker folkehøgskole.

Ifølge skoleplanen skulle elevene møtt til skolestart fredag 18. august.

Fikk kniven på strupen etter styremøtet

– Forholder meg til realitetene

– Vi har prøvd alle mulige linjer, også som ikke har tilknytning til fagbevegelsen, slik som drag. Vi har ikke fått det til, sier styreleder Sæther.

– Vi har prøvd alle mulige linjer, også som ikke har tilknytning til fagbevegelsen, slik som drag. Vi har ikke fått det til, sier styreleder Kristin Sæther.

– Vi har prøvd alle mulige linjer, også som ikke har tilknytning til fagbevegelsen, slik som drag. Vi har ikke fått det til, sier styreleder Kristin Sæther.

Trond Isaksen/LO

I begynnelsen av august hadde skolen 18 søkere. I går var det, ifølge Sæther, bare 15 igjen. Tre takket nei etter at situasjonen med skolen ble kjent.

Administrasjonen hadde likevel intensjonsavtaler og planlagte prosjekter på gang, som kunne hevet antallet. Staben har vært igjennom en brutal nedbemanning. Overfor Fagbladet ble det hevdet at det ville fungert både pedagogisk og økonomisk med et lite kull dette året.

– Jeg forholder meg til realitetene, hvor få elever skolen har nå, ikke intensjoner og planlagte prosjekter. Vi har lenge vært bekymret for synkende elevtall. Det har ikke manglet på strategier og planer for å snu utviklingen, men det har altså ikke lyktes, sier Sæther.

– En tung avgjørelse

Styreleder Sæther er LO-sekretær med lang fartstid i fagbevegelsen, både i Fagforbundet og de siste seks år i LO-ledelsen.

– Dette er en av de vanskeligste avgjørelsene jeg noen gang har tatt i fagbevegelsen. Men vi må ta ansvar når vi har prøvd alt mulig, sier hun.

– Hårreisende så tett på skolestart

– Vi har troa på denne skolen, sa rektor Ingvild Tollehaug Jevne til Fagbladet, da de fikk kniven på strupen for to uker siden. Da Fagbladet får tak i henne onsdag ettermiddag, sier hun:

– Dette er en stor skuffelse. Det er hårreisende at styret tar en slik avgjørelse tre dager før skolestart.

Lørdag skulle skolen blitt fylt med nye elever klare for et år på folkehøgskole, men altså for få til at styret kunne godta drift.

– Skalter og valter med elever

Tollehaug Jevne er uenig i styreleders beskrivelse av at de burde skjønt dette utfra flere år med bekymring over synkende elevtall.

– Nei, dette kom overraskende på oss. Vi har ofte diskutert synkende elevtall, men ikke å stenge rett før skolestart. Det ville vært noe annet om beskjed var gitt på våren, eller om vi hadde fått et år på oss til å finne muligheter for videre drift. Slik vi fikk beskjed nå - for to uker siden - så hadde vi alt imot oss for å finne flere elever, sier hun.

– En katastrofe

– Å stenge denne skolen er katastrofalt. Jeg er neimen ikke sikker på om fagbevegelsen skjønner hva de mister, sier rektor.

Å stenge denne skolen er katastrofalt. Jeg er neimen ikke sikker på om styret og fagbevegelsen skjønner hva de mister

Rektor Ingvild Tollehaug Jevne

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy