JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Minstepensjonistene har en inntekt under EUs fattigdomsgrense for Norge

Jan Davidsen krever forhandlingsrett på pensjoner

RETTFERDIG FORDELING: Pensjonistgeneral Jan Davidsen vil ha forhandlingsrett på pensjoer for blant annet å få det han mener er en mer rettferdig fordeling mellom ulike grupper.

RETTFERDIG FORDELING: Pensjonistgeneral Jan Davidsen vil ha forhandlingsrett på pensjoer for blant annet å få det han mener er en mer rettferdig fordeling mellom ulike grupper.

Per Flakstad

Fagforbundets tidligere leder Jan Davidsen er blitt ny pensjonistgerneral. Nå krever han forhandlingsrett på pensjoner.

2016030410050020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Slik unngår du AFP-smellen

Jan Davidsen mener dagens trygdeoppgjør er usosialt, og at reguleringsreglene bidrar til at de økonomiske forskjellene mellom pensjonister forsterkes.

Dette må du vite om pensjon

Mer rettferdig fordeling

– Den viktigste grunnen til at vi vil ha forhandlingsrett, er behovet for å kunne bidra til fordeling mellom ulike grupper, sier han.

I dag økes pensjonene i prosentsatser, og det medfører at de som allerede har lavest pensjon også blir dem som får den minste økningen.

– Det er uverdig at minstepensjonistene har en inntekt under EUs fattigdomsgrense for Norge. I dagens system får minstepensjonistene mindre økning i utbetalingen hvert år enn yrkesaktive og sakker akterut. Utviklingen av minstepensjon er det beste eksemplet på hvorfor pensjonistenes egen organisasjon må ha reell innflytelse på folketrygden, sier Davidsen.

Alle parter sa ja til å diskutere offentlig pensjon

Mindre skille

I dag ser vi at skillet mellom når du er arbeidstaker og når du er pensjonist er i ferd med å viskes ut. Med fleksibelt uttak av pensjon mellom 62 og 75 år, er det flere tusen arbeidstakere som både er pensjonister og arbeidstakere samtidig. Arbeidstakerorganisasjonenes oppgave er å forhandle lønn og framtidige pensjonsordninger. Pensjonistforbundets oppgave er knyttet opp mot løpende pensjon. De som er både arbeidstakere og pensjonister får ikke ivaretatt sine behov fullt ut med den modellen vi har i dag.

Trøbbel med å forstå pensjon? – Ikke etter dette.

Trygghet

– I en vanskelig økonomisk situasjon for landet må vi alle bidra. Men partene i arbeidslivet er ikke tjent med at arbeidstakerne blir usikre på om de vil ha en pensjon de kan leve av når de blir pensjonister. Å rokke ved en så grunnleggende trygghet, vil ikke være bra for Norge. Mister vi tryggheten for fremtiden, kan hele trepartssamarbeide stå i fare. Derfor kan det være smart å inkludere pensjonistene i et forpliktende samarbeid til beste for landet, sier Jan Davidsen.

Pensjonsstreik

Pensjonistforbundet har bedt forskningsstiftelsen Fafo om å utrede en framtidig organisering av forhandlingsretten for en stadig voksende gruppe av eldre.

Forbundet ønsker blant annet svar på om det kan bli den femte hovedorganisasjonen, og en del av trepartsamarbeidet mellom staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

Det vil innebære et forpliktende samarbeid mellom dagens fire hovedorganisasjoner og Pensjonistforbundet, og at forbundet får forhandlingsrett over folketrygden.

Samtidig kan det også innebære at lønnsmottakere må streike hvis det blir konflikt i pensjonistoppgjøret.

Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy