JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egen drift er et effektiviserings- og sparetiltak:

I Kragerø er det klart politisk flertall for å spare penger: Nå ansetter de fem personer og kjøper inn eget utstyr for å ordne opp i vann- og avløpsnettet selv

Kragerø kommune driver stadig flere tjenester selv

NÅ KRAGERØ: Kragerø kommune vil opprette et eget kommunalt anleggsteam for vann og avløp. Her fra et kommunalt team i Trondheim.

NÅ KRAGERØ: Kragerø kommune vil opprette et eget kommunalt anleggsteam for vann og avløp. Her fra et kommunalt team i Trondheim.

Ola Tømmerås

I dag sier etter alt å dømme administrasjonsutvalget i Kragerø ja til å oppette et eget kommunalt anleggsteam, ansette fem og kjøpe inn eget utstyr.

2018020113162420230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Det kommunale teamet skal jobbe med å rehabilitere kommunens vann- og avløpsnett og er et effektiviserings- og sparetiltak. Kragerø må nemlig gjennomføre en lang rekke oppgaver på vann- og avløpsnettet og mest optimalt skal det være å ha et eget team framfor å kjøpe inn alle tjenestene, ifølge utredningene.

Dette framgår av rådmannens innstilling. Etter hva Fagbladet har fått vite så ligger det an til et klart politisk flertall for forslaget i dag.

Andre gang på kort tid

– Nå kan kommunen rehabilitere store deler av vann- og avløpsnettet selv, sier Morgan Andersen i Fagforbundet Kragerø.

Tidligere har tjenesten anleggsteamet skal gjøre vært kjøpt inn.

Andersen er begeistret for retningen som kommunen går i. Dette er andre gang på kort tid at Kragerø gjør en anbudsutsatt tjeneste kommunal. Da Renonorden gikk konkurs, var Kragerø en av de første kommunene til å ta tjenesten tilbake i egenregi. Det viste seg totalt sett å bli billigere enn selv RenoNordens tapskontrakt.

I begge tilfeller har utregningene til administrasjonen vist at kommunen kan drifte tjenestene like bra til lavere pris om de gjør det selv.

Klima for egenregi

– Det er et godt klima for å utføre tjenestene selv i Kragerø kommune for tiden, bekrefter varaordfører Charlotte Therkelsen Sætersdal (Rødt). Og det er ikke kun fordi det er tydelig nedfelt i den rødgrønne politiske plattformen i kommunen.

– I dag er det bred politisk enighet om å drive tjenester selv i Kragerø. Det viser seg gang på gang at vi både kan spare penger og bli mer fleksible, og når utregningene legges på bordet så stemmer også høyresiden for, sier Sætersdal.

Effektivisering og sparing

Kragerø har et stort etterslep på rehabilitering av vann- og avløpsnettet, i likhet med de fleste kommuner i landet. Det er derfor vedtatt en hovedplan på ti år, fra 2017 til 2027.

Løsningen med et eget anleggsteam er lagt fram som et effektiviserings- og sparingstiltak når den omfattende planen nå gjennomføres.

Blir mer fleksibelt

Rådmannen vurderer at teamet vil gi økt fleksibilitet og i tillegg være positivt overfor kommunens håndtering av krisesituasjoner. Det vil heller ikke kreve økte bevilgninger i forhold til vedtatte planer.

Rådmannen konkluderer også med at private aktører vil få flere jobber, da teamet kan få til raskere gjennomføring av vedtatte prosjekter.

Kragerø mot anbud

• Det rødgrønne styringsflertallet i Kragerø ønsker å bruke minst mulig skattekroner til innkjøp og anbud.

• Etter RenoNorden-konkursen var Kragerø blant de første kommunene til å ta renovasjonstjenesten tilbake.

• Nå står vann og avløp for tur, med opprettelse av et eget anleggsteam.

• Utredningene viser at det blir både billigere og mer fleksibelt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy