JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Årets byggdrifter 2023

Hildegunn (30) holdt på å gi opp arbeidslivet. Så fant hun faget hun nå brenner for

SIMPLY THE BEST: Godordene om Årets byggdrifter er mange. Her er Hildegunn Blikeng Sørstrand med leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.

SIMPLY THE BEST: Godordene om Årets byggdrifter er mange. Her er Hildegunn Blikeng Sørstrand med leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen.

Anders Tøsse

Byggdrifter Hildegunn Blikeng Sørstrand hadde selv invitert avdelingen til lunsj for å feire Byggdrifternes dag. På møterommet var det mange flere enn forventet.

2023090710422220230907104222

ola.tommeras@fagbladet.no

De kom fra Fagforbundet Kristiansund, fra Fagforbundet sentralt, fra ledelse og selvsagt fra hele avdeling Eiendomsdrift i Kristiansund kommune.

– Jeg skjønte det var et eller annet på gang da jeg ankom, utover hva vi hadde planlagt for Byggdrifternes dag, sier Hildegunn Sørstrand til Fagbladet etterpå. Like etter ankomst skulle hun bli målløs, da leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen, fortalte grunnen til det store oppmøtet:

– Du er kåret nasjonalt til Årets byggdrifter 2023.

Tror ikke folk vet hvor variert dette yrket er.

Tar ansvar for utvikling

– Hildegunn Sørstrand er genuint opptatt av faget og fagets utvikling. Hun tar ansvar for lærlinger og sosialt miljø. Hun tar initiativ til bruk av ny teknologi og utvikling. Hun representerer også den nye generasjonen byggdriftere, de som har fått fagbrev etter læretid, sier Ingunn Reistad Jacobsen. (Byggdrifter erstattet vaktmester da fagbrevet var på plass i 2015. De første årene var det hovedsakelig erfarne vaktmestere som tok fagbrevet. Journ. anm.)

– Det er ekstra spesielt at hun er kvinne i et veldig mannsdominert yrke. Jeg håper at søkelys på en så solid byggdrifter kan inspirere flere kvinner til å velge denne yrkesretningen, sier Reistad Jacobsen.

Her blir en vaktmester til byggdrifter.

Ga nesten opp arbeidslivet

Byggdrifter var ikke Hildegunn Blikengs første yrke. Hennes første valg var å bli maskinmann på båt, men det ble stopp etter læretiden og fagbrev.

– Jeg var på tre båter og opplevde ikke spesielt god behandling som jente, forteller hun. Det var så tøffe år at Hildegunn utviklet sosial angst og var nær ved å gi opp arbeidslivet, da hun tilfeldig søkte på et sommervikariat i Eiendomsdrift i Kristiansund. Siden har hun ikke sett seg tilbake.

Her i Eiendomsdrift er hun også eneste jente, men sier:

– Miljøet er topp, både sosialt og for faglig utvikling. Her fikk jeg en kjangs, jeg fikk muligheten til å vise hva jeg er god for. Det viser at det er ikke mannsdominans som er problemet, men kultur som utvikler seg innenfor visse mannsdominerte yrker.

Stadig mer avansert

Etter sommervikariatet var yrkeskarrieren staket ut. Et par år senere hadde Hildegunn et nytt fagbrev i handa, denne gangen som byggdrifter. Siden har hun vært veileder for lærlinger. Har fått en fram til fagprøve og en som jobber med henne nå. Hun er verneombud og engasjert i fagforeningsarbeid, deltar i Fagforbundets faggruppe for byggdriftere og utvikler ny sentral teorieksamen for byggdriftere på vegne av Udir.

– Faget er i utvikling med stormskritt. Det er flere og mer avanserte tekniske anlegg som skal virke sammen. Det blir et stadig mer komplekst yrke og fagbrev, sier hun.

– Hvorfor engasjerer du deg så sterkt?

– Jeg er veldig glad i faget – det er spennende og variert. Jeg ønsker å få det fram og bidra med å fortelle om det, sier hun.

Sagt om Årets byggdrifter Blikeng Sørstrand:

• Hun er bare best i det hun gjør.

• En veldig god veileder.

• Opptatt av faglig kvalitet og utvikling.

• Bidrar til et godt arbeidsmiljø.

• Kul og smart kollega. Flink og handy.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy