JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Når skal LO ta kampen for bemanning i tariffoppgjøret?

2021060713100620210607131121
– Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem, skriver innleggsforfatteren.

– Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem, skriver innleggsforfatteren.

Anna Granqvist (illustrasjon)

– LO må ta kampen NÅ - offentlig ansatte har hverken tid eller råd å vente mer, skriver Thorleif Berthelsen.

Medlem i Fagforbundet

Som medlem i Fagforbundet forbauser det meg at LO godtok forhandlingsresultatet i kommuneoppgjøret. Samtidig gikk Unio til streik for økt rekruttering til vår alles offentlige velferd. Streiken ble historisk populær, med 74 prosent støtte i befolkningen (Respons Analyse).

Unio var villig til å gjøre alvor av det sykepleier Liv Bjørnhaug Johansen påpeker i Fagbladet 5/2021.

Under overskriften «Elsker jobben, hater » forteller hun om sakens kjerne: Det er for lav bemanning, og det fører til at helsearbeidere brenner seg ut og slutter.

Sykepleierforbundet har vist at det mangler 7000 sykepleiere, og vanskeligst er det å få nok folk til hjemmesykepleien og sykehjem. I utdanningssektoren står det også dårlig til med vedvarende høyt antall ufaglærte.

Hvis LO deler Unio sitt syn på utfordringene i kommunene, lurer jeg på når LO vil ta kampen i et tariffoppgjør. For Skolenes Landsforbund og sykepleierne i Fagforbundet ser vel også at det er en sammenheng mellom lønn og rekruttering? For oss fagorganiserte kan ikke denne sammenhengen først og fremst være aktuell når det er snakk om å rekruttere direktører.

Fagforbundet Trøndelag ser disse sammenhengene, da de vedtok støtte til Unio-streiken og uttalte «Deres kamp er alles ». Det er enhet og solidaritet i arbeiderklassen som vil føre til at vi vinner igjennom med kravene – enten om man er organisert i LO, Unio eller YS.

I fjor fikk vi høre fra arbeidsgiverne at fagforbundene måtte være moderate på grunn av koronautgifter. I år hørte vi det samme – NHO ønsket sågar reallønnsnedgang.

Det samme vil arbeidsgiverne si neste år – dette har de alltid sagt. Og nå skal myndighetene fordele regningen etter koronatiltakene. Gjett hvem som vil bli presset på lønninger og velferd da!

LO må ta kampen NÅ – offentlig ansatte har hverken tid eller råd å vente mer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy