JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Fagarbeidere har en verdi – og er én av flere veier til målet

2023061611030420230616110304

Werner Juvik

«Har virkelig ikke fagarbeidere noen verdi for PBL?», spør Hilde Lende Aune i Fagforbundet Askøy. Det korte svaret er ja. Og det er det mye annet også som har.

Administrerende direktør, PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

I Aunes innlegg i Fagbladet etterlates et inntrykk av at barnehager med PBL-tariff som hovedregel ikke lønner utdannede fagarbeidere etter fagarbeidersatsene. Det er ikke tilfelle.

Den nyeste lønnskartleggingen til PBL viser at det er 5152 fagarbeiderårsverk, av totalt 24.017 årsverk i vårt tariffområde. Dermed utgjør ansatte med fagarbeidertariff 21,5 prosent av årsverkene.

Så – til spørsmålet fra Aune: Beviselig har dyktige fagarbeidere en verdi for våre medlemsbarnehager.

Samtidig er det – forutsatt at man følger gjeldende lover, normer og forskrifter – innenfor arbeidsgivers styringsrett å ta stilling til hvordan offentlige tilskudd og foreldrebetaling best mulig kan komme barna i barnehagen til gode.

Der vil det være mange hensyn å ta – og ulike veier til målet. 

Ansettelse av en nyutdannet barne- og ungdomsarbeider i en fagarbeiderstilling kan være én måte å heve kvaliteten i barnehagen. Det samme kan sies om å ansette noen uten formell utdanning, men med mange års verdifull erfaring fra barnehage.

En del barnehageeiere erfarer også at det som gjør aller størst forskjell, er å bruke penger på flere pedagoger enn man er pålagt – folk med minst treårig høyskoleutdanning, oftest direkte rettet mot jobb i barnehage.

Det kan også være helt andre formål barnehagen ønsker å prioritere, enten i form av menneskelige eller materielle ressurser.

Det som er riktig svar i én barnehage, er ikke nødvendigvis riktig svar i en annen.

Så skulle man gjerne kunne ønske mer av alt. Men faktum er at private barnehager hvert år får mindre penger til driften enn det kommunene har i driftskostnader til sine egne barnehager. Økonomien i sektoren er svært utfordrende – fire av ti private barnehager gikk i minus i 2021. Derfor må man gjøre valg.

Og de valgene er det naturlig for PBL å overlate til dem som har ansvaret for kvalitetsutviklingen og økonomien i den enkelte barnehage.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy