Birgit Dannenberg
Daglig leder i Toppfotball Kvinner og
Leder av Fagforbundet
Tidligere i høst ble det kjent at en av bærebjelkene i Rosenborg kvinner, Maria Olsvik (29) takker for seg. Olsvik ble ikke hørt da hun ba klubben sin om fulltidsstilling som fotballspiller fordi hun var sliten av å sjonglere livet som småbarnsmor, profflivet og jobben som ingeniør samtidig.
– Jeg har holdt på lenge nok med å jobbe, spille fotball og hente i barnehage. Nå har jeg vært her så lenge at jeg føler at jeg fortjener en fulltidsstilling, uttalte Olsvik til Aftenposten i en sak om hennes exit.
• Rosenborg-stjernene: – Kanskje jentene som kommer etter oss, får det bedre
Dessverre er eksempelet med Olsvik ganske beskrivende for strukturer i samfunnet vårt som fortsatt gjør forskjell på menn og kvinner. I dag er det likelønnsdagen, en dag som markerer at kvinner fra denne datoen og ut året i prinsippet jobber gratis. Fagforbundet og Toppfotball Kvinner vil gjerne bruke dagen til å minne både Fotball-Norge og arbeidslivet vårt på at kvinner er en vesentlig del av lag- og arbeidsstyrken vår.
Like muligheter i landets største idrett
Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon med over 400.000 medlemmer, hvorav flesteparten er kvinner. Fotball er den største jente- og kvinneidretten i Norge og i verden, og her til lands driver over 120.000 jenter og kvinner med organisert fotball. Vi ser at henholdsvis våre medlemmer og våre spillere møter på en del felles hindringer i livene sine. Derfor står Fagforbundet og Toppfotball kvinner sammen i kampen for likelønn gjennom prosjektet «Like muligheter».
• LO-lederen ut mot forskjellsbehandling av fotballjenter
Forskjellsbehandlinga i fotballen starter tidlig. Den systematiske skeivfordelinga av trenerressurser, garderober, utstyr og penger i barnefotballen er åpenbar. Tidligere i år fortalte NRK om et foreldreopprør i Oslo-laget Skeid, der jentene fikk satt av bare én time i uka til banen, mens resten gikk til guttene.
Jenter på fotballbanen lærer seg tidlig at de er mindre verdt.
Beklageligvis ser vi at denne forskjellsbehandlinga også gjentar seg i arbeidslivet: Totalt 36,8 prosent kvinner jobber deltid mot 12,5 prosent av menn. Deltid er både et problem for de enkelte kvinner som står i det og som blir økonomisk sårbare, og samtidig et problem for likelønnsutviklinga. Om vi ser på forskjellen i lønn mellom kvinner og menn med utgangspunkt i stillingsstørrelse, så tjener kvinner kun 70 prosent av det menn tjener. Og det er som regel typiske kvinnedominerte yrker som preges av deltid, blant annet i helse og omsorgssektoren, renhold, hotell og restaurant, handel og service.
• Derfor sendte Fagforbundet 40 fotballer til Hadeland
Likestillingskamp siden 1889
80 prosent av Fagforbundets medlemmer er kvinner, og mange av dem jobber i disse sektorene. De opplever også forskjellsbehandling på arbeidsplassene sine på andre måter. For eksempel har Fagforbundet i mange år kjempet for at arbeidstakere i kvinnedominerte yrker skal få tilbud om arbeidstøy og verneutstyr på lik linje med de mannsdominerte. Eller for at såkalte «ubestemte helseplager» og muskel- og skjelettlidelser som spesielt rammer kvinner, også skal defineres som yrkesskade-/sykdom, og utløse samme rett til yrkesskadeerstatning som alle andre skader.
I 1889 gikk 368 kvinnelige arbeidere ved fyrstikkfabrikken i Oslo til streik. Lønna deres var under halvparten av de mannlige arbeidernes. Dette var en av de første streikene i Norge, og selv om det er lenge sida nå, og selv om vi har kommet mye lengre, så kjemper kvinner fortsatt en kamp for likelønn og like muligheter.
• Mathilde (14) vil bli som Ada og Andrine Hegerberg
USA leder an på likelønn i fotballen
En analyse fra CNN viser at kvinnelige fotballspillere i VM tjener 25% av det mannlige spillere gjør. Likevel skjer det store fremskritt internasjonalt. Tirsdag (14. november) ble det klart at tidligere Chelsea-trener Emma Hayes tar over det amerikanske kvinnelandslaget. I avtalen ligger det at hun skal tjene den samme baselønnen som herretrener Gregg Berhalter, noe som gjør henne til den høyest betalte fotballtreneren på damesiden.
I USA er det også likelønn på tvers av de to landslagene, etter likelønnsavtalen fra 2022, og de rager høyest på lønning av klubbspillere. Hele åtte av de topp ti best betalte kvinnelige fotballspillerne er amerikanere som spiller i amerikanske klubber. I Norge har vi enda en lang vei å gå, og denne internasjonale trenden er et tog vi ikke må gå glipp av.
Fra i dag av jobber kvinner gratis ut året. Ukene som nå følger fram til nyttår er i seg selv bevis på at vi dessverre enda ikke er likestilte, verken på fotballbanen eller i arbeidslivet. Enn så lenge er kampen nødt til å fortsette.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet