JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Likelønnsdagen

En evig kamp for likelønn: Fra i dag jobber kvinner gratis

2023111610052120231201105101

Birgit Dannenberg

Kampen om likelønn går nå inn i ekstraomganger, der alle kvinner spiller gratis ut året.

Daglig leder i Toppfotball Kvinner og

Leder av Fagforbundet

Tidligere i høst ble det kjent at en av bærebjelkene i Rosenborg kvinner, Maria Olsvik (29) takker for seg. Olsvik ble ikke hørt da hun ba klubben sin om fulltidsstilling som fotballspiller fordi hun var sliten av å sjonglere livet som småbarnsmor, profflivet og jobben som ingeniør samtidig.

– Jeg har holdt på lenge nok med å jobbe, spille fotball og hente i barnehage. Nå har jeg vært her så lenge at jeg føler at jeg fortjener en fulltidsstilling, uttalte Olsvik til Aftenposten i en sak om hennes exit.

Rosenborg-stjernene: – Kanskje jentene som kommer etter oss, får det bedre

Dessverre er eksempelet med Olsvik ganske beskrivende for strukturer i samfunnet vårt som fortsatt gjør forskjell på menn og kvinner. I dag er det likelønnsdagen, en dag som markerer at kvinner fra denne datoen og ut året i prinsippet jobber gratis. Fagforbundet og Toppfotball Kvinner vil gjerne bruke dagen til å minne både Fotball-Norge og arbeidslivet vårt på at kvinner er en vesentlig del av lag- og arbeidsstyrken vår.

Like muligheter i landets største idrett

Fagforbundet er landets største arbeidstakerorganisasjon med over 400.000 medlemmer, hvorav flesteparten er kvinner. Fotball er den største jente- og kvinneidretten i Norge og i verden, og her til lands driver over 120.000 jenter og kvinner med organisert fotball. Vi ser at henholdsvis våre medlemmer og våre spillere møter på en del felles hindringer i livene sine. Derfor står Fagforbundet og Toppfotball kvinner sammen i kampen for likelønn gjennom prosjektet «Like muligheter».

LO-lederen ut mot forskjellsbehandling av fotballjenter

Forskjellsbehandlinga i fotballen starter tidlig. Den systematiske skeivfordelinga av trenerressurser, garderober, utstyr og penger i barnefotballen er åpenbar. Tidligere i år fortalte NRK om et foreldreopprør i Oslo-laget Skeid, der jentene fikk satt av bare én time i uka til banen, mens resten gikk til guttene.

Jenter på fotballbanen lærer seg tidlig at de er mindre verdt.

Beklageligvis ser vi at denne forskjellsbehandlinga også gjentar seg i arbeidslivet: Totalt 36,8 prosent kvinner jobber deltid mot 12,5 prosent av menn. Deltid er både et problem for de enkelte kvinner som står i det og som blir økonomisk sårbare, og samtidig et problem for likelønnsutviklinga. Om vi ser på forskjellen i lønn mellom kvinner og menn med utgangspunkt i stillingsstørrelse, så tjener kvinner kun 70 prosent av det menn tjener. Og det er som regel typiske kvinnedominerte yrker som preges av deltid, blant annet i helse og omsorgssektoren, renhold, hotell og restaurant, handel og service.

Derfor sendte Fagforbundet 40 fotballer til Hadeland

Likestillingskamp siden 1889

80 prosent av Fagforbundets medlemmer er kvinner, og mange av dem jobber i disse sektorene. De opplever også forskjellsbehandling på arbeidsplassene sine på andre måter. For eksempel har Fagforbundet i mange år kjempet for at arbeidstakere i kvinnedominerte yrker skal få tilbud om arbeidstøy og verneutstyr på lik linje med de mannsdominerte. Eller for at såkalte «ubestemte helseplager» og muskel- og skjelettlidelser som spesielt rammer kvinner, også skal defineres som yrkesskade-/sykdom, og utløse samme rett til yrkesskadeerstatning som alle andre skader.

I 1889 gikk 368 kvinnelige arbeidere ved fyrstikkfabrikken i Oslo til streik. Lønna deres var under halvparten av de mannlige arbeidernes. Dette var en av de første streikene i Norge, og selv om det er lenge sida nå, og selv om vi har kommet mye lengre, så kjemper kvinner fortsatt en kamp for likelønn og like muligheter.

Mathilde (14) vil bli som Ada og Andrine Hegerberg

USA leder an på likelønn i fotballen

En analyse fra CNN viser at kvinnelige fotballspillere i VM tjener 25% av det mannlige spillere gjør. Likevel skjer det store fremskritt internasjonalt. Tirsdag (14. november) ble det klart at tidligere Chelsea-trener Emma Hayes tar over det amerikanske kvinnelandslaget. I avtalen ligger det at hun skal tjene den samme baselønnen som herretrener Gregg Berhalter, noe som gjør henne til den høyest betalte fotballtreneren på damesiden.

I USA er det også likelønn på tvers av de to landslagene, etter likelønnsavtalen fra 2022, og de rager høyest på lønning av klubbspillere. Hele åtte av de topp ti best betalte kvinnelige fotballspillerne er amerikanere som spiller i amerikanske klubber. I Norge har vi enda en lang vei å gå, og denne internasjonale trenden er et tog vi ikke må gå glipp av.

Fra i dag av jobber kvinner gratis ut året. Ukene som nå følger fram til nyttår er i seg selv bevis på at vi dessverre enda ikke er likestilte, verken på fotballbanen eller i arbeidslivet. Enn så lenge er kampen nødt til å fortsette.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy