Ansatte skal være med på å styre digitalutviklingen i kommunene

Trepartssamarbeid blir en viktig del av avtalen om et nytt digitaliseringsprosjekt som kommunaldepartementet og partene i kommunesektoren i dag underskrev.

DIGITAL AVTALE: Regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere er enige om en avtale om digitalutvikling i kommuneSEKTOREN der ansattinvolvering og trepartssamarbeid er en viktig del av avtalen. Fra v: Mette Nord fra LO Kommune, statssekretær Paul Chaffey og nestleder i KS, Mette Gundersen.
DIGITAL AVTALE: Regjeringen, arbeidsgivere og arbeidstakere er enige om en avtale om digitalutvikling i kommuneSEKTOREN der ansattinvolvering og trepartssamarbeid er en viktig del av avtalen. Fra v: Mette Nord fra LO Kommune, statssekretær Paul Chaffey og nestleder i KS, Mette Gundersen.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass en avtale der samarbeid mellom partene blir et viktig grunnlag for den digitale utviklingen i kommunene, sa Fagforbundets leder, Mette Nord, som underskrev avtalen på vegne av LO Kommune.

Også de andre arbeidstakerorganisasjonene, Unio, YS og Akademikerne, understreket hvor viktig det er å ha de ansatte med i beslutningene for at resultatet skal bli så bra som mulig.

– Jeg vil si det så sterkt som at et partssamarbeid der de ansattes kunnskap og erfaring trekkes inn i beslutningene er en forutsetning for å lykkes med bedre og enklere digitaltjenester i kommunene, sa Mette Nord.

Enklere hverdag

– Målet er å skape en enklere hverdag for de som jobber i kommunene og for innbyggerne, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding. Han kunne ikke være til stede selv, men i hans sted understreket statssekretær Paul Chaffey betydning av et digitalt utviklingsarbeid i kommunene, og at kunnskapspåfyll blant de ansatte er en viktig del av dette.

Samtidig sa han også at det viktig å tilpasse et slikt prosjekt til lokale forhold og til behovene som den enkelte kommune har.

– Sett fra kommunenes side, er det viktig å sette våre ansatte i stand til å omstille seg. Derfor er jeg veldig glad for at dette prosjektet nå kan settes i gang, sa nestlederen i KS, Mette Gundersen.

Forstå hva digitalisering innebærer

Den nye avtalen gjelder et toårig utviklingsprosjekt som ikke handler direkte om IKT, men mer om å skape forståelse for at hele organisasjonen må utvikle seg og omstilles som en følge av digitalisering i kommunene.

I vedlegget til avtalen heter det at digitalisering er mer enn å innføre ny teknologi. Det innebærer også å endre arbeidsprosesser, og at arbeidsplasser må organiseres på nye måter. Dette har konsekvenser for både ledere og ansatte, og derfor er det viktig at både medarbeidere, ledere og folkevalgte får innsikt i hvordan den digitale utviklingen kommer til å påvirke kommunene og kommunenes tjenester i årene som kommer.

Digital læringsplattform

I løpet av høsten vil kommunene få invitasjon til å delta i prosjektet som kommer til å inneholde konferanser og workshops. I tillegg vil kommunenes interesseorganisasjon KS tilby en digital plattform gjennom KS læring.

Materiellet som legges ut på KS læring kan brukes i hele kommunen, slik at flere enn deltakerne på konferansene og workshopene kan få den samme kunnskapen.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har satt av tre millioner kroner til utviklingsprosjektet i 2018.

Powered by Labrador CMS