– En hyllest til redningsfolkene
Skuespiller Thorbjørn Harr blir avslørt av brannfolk i ny storfilm
Audun Olsen-Skalderhaug trente skuespiller Thorbjørn Harr før innspillingen av storfilmen Tunnelen. – Jeg fikk litt brannfaglige frysninger da jeg så den, sier røykdykkeren.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Jeg tror nok de avslører meg ja, innrømmer skuespiller Thorbjørn Harr. 45-åringen er aktuell i hovedrollen som brøytebilsjåføren og den tidligere brann- og redningsarbeideren Stein i den norske filmen Tunnelen som hadde premiere i jula. Stein opplever sitt livs mareritt når tenåringsdatteren fanges i flammehavet inne i en norsk tunell.
For skuespilleren Thorbjørn Harr var det viktig å føle seg så naturlig og trygg i rollen som redningsmann som mulig, for at Stein skulle være en så troverdig redningsmann som mulig. Å overbevise ansatte i brannvesenet er derimot en litt mer utfordrende oppgave, mener han.
– Det var mye teknisk som skulle sitte i kroppen, så det er nok en del ting brannfolk kan avsløre at jeg ikke kan like godt som dem, sier Harr til Fagbladet.
Etter hvert som vi jobbet, ble det mer og mer viktig å lage en hyllest til de menn og kvinner som går inn og redder oss andre.
skuespiller Thorbjørn Harr
Det var brannkonstabel og røykdykker Audun Olsen-Skaldehaug (34) som ledet krasjkurset til Thorbjørn Harr og skuespillerkollega Mikkel Bratt Silset.
Olsen-Skalderhaug trente skuespillerne i grunnleggende søketeknikk og i å håndtere utstyret på en naturlig måte.
Thorbjørn Harr og kollegene lærte også hvordan man beveger seg inne i et rom fylt med røyk.
For skuespillerne handler det om detaljer. De lærte for eksempel om hvordan røykdykkere bruker baksiden av hånden når de søker, i tilfelle de kommer borti en åpen strømkabel og hånda låser seg, og hvordan man står med vekten på det ene benet og søker med det andre for å unngå å dette ned trapper eller hull, selv om man ikke kan se.
Røykdykkeren har selv sett filmen og er imponert over mer enn bare skuespillerprestasjonene.
– Både Thorbjørn og Mikkel har vært flinke til å snakke om både risikoen for og forebygging ved tunnelbranner. Vi har fått to veldig gode ambassadører som har veldig respekt for den jobben brannfolka og redningsfolka gjør, sier Audun Olsen-Skalderhaug.

Thorbjørn Harr forteller at han takket ja til rollen fordi han syns det var en spennende actionfilm med et godt manus. Etter at de kom i gang med innspillingen, ble fokuset et ganske annet.
– Etter hvert som vi jobbet, ble det mer og mer viktig å lage en hyllest til de menn og kvinner som går inn og redder oss andre, sier Thorbjørn Harr.
– Ansvaret for å komme ut av en brennende tunell foregår etter selvbergingsprinsippet, hevder Harr. Skuespilleren forteller at han har blitt mer bevisst etter filminnspillingen, blant annet på hvor få norske tuneller som har nødutgang.
Skuespilleren beskriver Tunnelen som en veldig tøff actionfilm, men mener også at den kan ha mer enn bare underholdningsverdi.
– Man kan se filmen for å lære seg de små tingene man faktisk kan gjøre for å øke sjansen for å bli reddet, mener han.
Brannkonstabel Audun Olsen-Skaldehaug er ikke like imponert over alle valgene brannmannskapet i filmen gjør. Å gå inn i en tunell fra samme side som røyken velter ut av, er for eksempel ikke noe han og kollegaene ønsker å gjøre. Når en brann oppstår i en tunnel, søker de alltid minste motstands vei. Derfor sendes røykdykkerne helst inn fra andre siden, med vinden i ryggen.
– Jeg får jo litt brannfaglige frysninger når de tar av seg verneutstyret inne i tunnelen og puster inn den røykfylte lufta. Men dette er jo filmhelter, ikke sant? De gjør det de må gjøre. Hadde de laget filmen helt korrekt, så hadde den muligens blitt mye kjedeligere, sier røykdykkeren.