Israel/Palestina: Fagforbundet ber Oljefondet selge unna investeringer for 154 milliarder kroner
Gjennom Oljefondet eier du over 30.000 kroner i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina, viser en fersk oversikt. Fagforbundet vil at disse skal selges. Og denne uken kan ett selskap strykes.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er snakk om kjente merkevarenavn som Coca-Cola, Ford, Siemens, Toyota og TripAdvisor. Men også en hel del mindre kjente bedriftsnavn.
Til felles har at de at de bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder. Det mener Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, som står bak listen på 64 selskaper som de oppfordrer Oljefondet til å trekke seg ut av.
Til sammen er det snakk om investeringer på til sammen 154 milliarder kroner. Det utgjør over 30.000 kroner per nordmann.
Det er bred enighet verden over om at Israels okkupasjon av palestinske områder strider mot folkeretten, som er et felles regelverk for verdens stater. Blant annet FN ser på okkupasjonen av Gaza og Vestbredden som folkerettsstridig og ulovlig.
Det eneste som har reddet Israel fra straffereaksjoner fra det internasjonale samfunnet, er USAs veto i Sikkerhetsrådet.
Våpenhvile etter 11 dager
At den voldelige konflikten de siste par ukene har ført til store sivile lidelser, er det ingen tvil om. Flest sivile liv har gått tapt på den palestinske siden av grensen, da rakettene fra Hamas mot Israel har begrenset skadevirkning sammenlignet med de israelske bombetoktene.
Natt til fredag trådte våpenhvilen mellom Israel og palestinske Hamas i kraft. Det skjedde etter elleve dager med intense angrep fra begge sider i konflikten.
Ifølge helsedepartementet på Gazastripen har 232 personer blitt drept under angrepene mot Gazastripen. Blant dem er 65 barn.
I Israel er 12 personer drept i rakettangrepene fra Hamas, blant dem to barn.
– Daglige brudd på menneskerettigheter
Men for det palestinske folket venter et vanskelig liv også etter at røykskyen har lagt seg.
Listen over Israels folkerettsstridige brudd ovenfor palestinerne er lang. Fagforbundet anklager de 64 selskapene for å bidra til dette.
Vi tar sterk avstand til angrep mot sivile fra alle parter, men man må se palestinernes reaksjon i sammenheng med den systematiske undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for.
Mette Nord, leder i Fagforbundet
Det dreier seg blant annet om tvangsflytting og riving av hus, innskrenkning av friheten til å bevege seg, beslaglegging av jord og eiendom og vold.
Mette Nord, leder av Fagforbundet, mener dette er en villet politikk fra Israel:
– Vi tar sterk avstand til angrep mot sivile fra alle parter, men man må se palestinernes reaksjon i sammenheng med den systematiske undertrykkelsen og trakasseringen de utsettes for. De opplever daglig brudd på menneskerettigheter, og er ofre for grov urettferdighet, uttaler hun i en pressemelding.
Hun får støtte fra Henriette Westhrin, generalsekretær hos Norsk Folkehjelp.
– De folkerettsstridige bosettingene støttes med våre felles sparepenger. Det kan vi ikke godta.
Trekker seg ut
Onsdag denne uken kom en nyhet som gjør at den kan virke som Oljefondet hører på Nord og Westhrin. Statens pensjonsfond utland har en markedsveri på over 10.000 milliarder kroner. To selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina, nærmere bestemt israelske bosettinger på Vestbredden, er ikke lenger blant Norges aksjekapital.
Det ene selskapet er Shapir Engineering, er å finne på listen over de selskapene Fagforbundet ønsker å ta ut av Oljefondet.
Etikkrådet ga sin anbefaling til Oljefondet om å svarteliste selskapet allerede 17. desember i fjor, altså før konflikten mellom Israel og palestinerne eskalerte. Oljefondet ventet til denne uken med å følge opp anbefalingen.
Begrunnelsen er altså at Shapir bygger israelske boliger på Vestbredden:
«Etikkrådet legger til grunn at de israelske bosettingene på Vestbredden er oppført i strid med folkeretten, og at deres eksistens og stadige utvidelser påfører den palestinske befolkningen i området betydelig skade og ulempe».
Oljefondet eide aksjer for over ni millioner kroner i selskapet. Disse skal nå selges.
Leier ut industrilokaler
Det andre selskapet som nå blir solgt ut av Oljefondet, er Mivne, som har leid ut industrilokaler tilknyttet israelske bosettinger på Vestbredden. Dette selskapet har Fagforbundet ikke fanget opp på sin liste.
Oljefondet følger også opp Etikkrådets anbefaling om å utelukke selskapet Honeys Holding, som blir knyttet til systematiske brudd på menneskerettighetene i Myanmar.
Fagbladet har i løpet av torsdagen prøvd å komme i kontakt med den israelske ambassaden i Norge for å få kommentarer til saken, uten å lykkes.