Frykter nordtrøndersk eierskapsbråk får konsekvenser for valgkampen

Nordtrøndersk fagbevegelse frykter for både nordtrøndersk arvesølv og kommende kommunevalg i det de mener det Ap-dominerte Fylkestinget går inn for privatisering av Nord-Trøndelag Energiverk.

FANER: Åtte faner og et SV-flagg på kanten markerte motstand.
FANER: Åtte faner og et SV-flagg på kanten markerte motstand.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

11. juni var det fanemarkering hos fagbevegelsen, utenfor Quality Airport Hotel i Stjørdal, der Nord-Trøndelag i hadde Fylkesting. LO og flere fagforbund i distrikt og omegn hadde tatt turen.

Stridens kjerne er eierskapsmeldingen til Nord-Trøndelag Energiverk (NTE). Fylkesrådet har innstilt på at NTE må få anledning til å vurdere fremtiden, herunder inkludert eventuell emisjon, så lenge Fylkestinget beholder kontrollen i selskapet. Det er kalkulert at så lenge Fylkestinget sitter med 2/3 eierskap, er maktbalansen god.

Det får EL & IT i distriktet til å rase. De ser på det som åpning for salg, og rett og slett en delprivatisering på 33 prosent. «Vi må ikke gi bort arvesølvet vårt», var et budskap som gikk igjen hos appellantene, som sikter til et budskap om at NTE skal tilhøre nordtrøndere og ikke investorer.

Det ble poengtert med at overskudd fra NTE sprøytes rett inn i nordtrøndersk kultur, skole, veier og annet. I fjor var det snakk om 170 millioner kroners utbytte.

– Denne saken handler om å kunne stå i Fylkestinget om 10 år, om 20 år, og ta ut overskudd av bedriftene NTE eier. Det finnes ingen grunn god nok til å sette nordtrøndersk eierskap i spill, å sette mine unger, deres unger og våre barnebarns verdier i spill for å ta ut kortsiktig profitt av noe vi ikke aner hvor ender, sier Geir Tore Mjønes, fagforeningsleder i Trøndelag Energiforening, som også uttalte seg på vegne av medlemmene i NTE.

– Vi er ikke 40 – 50 som har møtt opp her for å protestere, det er 25.000 LO-medlemmer i Nord-Trøndelag som protesterer mot vedtaket.

– Galskap

Leder for EL & IT distrikt Trøndelag, Venke Heimdal, var også i harnisk.

– Å gå på tvers av fagforeninga og selge en evigvarende pengemaskin er ren og skjær galskap, sier hun, og minner om salget Trondheim kommune gjorde av Trondheim everk i 2002 til Statkraft.

Per 2010 har det blitt kalkulert et tap på 6 milliarder på salget.

Ståle Johansen, klubbleder i Verkstedklubben Kværner Verdal mener politikerne bommer når de tror at et slipp på 1/3 skal gi mer penger i kommunekassa.

– Privatisering av NTE betyr mer penger til private investorer i inn- og utland, og mindre penger til å drive samfunnsbygging. Går du ned i eierandel vil inntektene reduseres fordi overskuddet skal deles på flere. Det er ikke mulig å skape omsetning og avkastning som vil kompensere for inntektstapet i redusert eierskap, sier han.

Sjokker over Ap

Ekstra ille synes de det er at Fylkesrådet i hovedsak består av Arbeiderparti-folk. Ap er i koalisjon med Høyre i fylket, til sammen har de 57 prosent av stemmene. 85 prosent av de 57 er på Aps side. Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt har markert at de er sterkt imot salg. SV stilte også på fanemarkeringen med et SV-flagg.

– Det er litt underlig å starte en valgkamp med å demonstrere mot Ap i en sak om privatisering. Ap sier selv at de er imot privatisering, men dette er jo nettopp privatisering uansett hva du kaller det. Opprettes aksjer med tanke på emisjon, er det en privatisering, sier Heimdal.

– Jeg ser problemer med dette her frem mot valgkampen, det er et kjempeproblem for oss i fagbevegelsen at Ap i Nord-Trøndelag går inn for privatisering, sier Heimdal, som legger til at det samtidig er nordtrønderske ordførere som er imot vedtaket.

Hun var på LOs representantskapsmøte i juni og fikk stilt spørsmål til Ap om problemstillingen. Svaret hun fikk fra partisekretær Kjersti Stenseng var at Ap er imot privatisering, men at det er de lokale ledd som til slutt bestemmer.

– Det er en meget diffus politikk. Si nei til salg av arvesølvet til nordtrønderne. Privatisering er høyresidens politikk, sier Heimdal, som før behandlingen innstendig tryglet Ap i Fylkestinget om å gjøre kuvending.

LOs distriktssekretær Kristine Svendsen ga sin fulle støtte og mente fylkeskommunen heller bør satse på å utvikle sin rolle som profesjonell eier av NTE.

– Kursendringen fra Nord-Trøndelag Ap er oppsiktsvekkende for fagbevegelsen, sier hun.

Vindargument døde

Heimdal poengterer dessuten at kremargumentet har falt. Argumentet var at NTE trenger penger for blant annet satsning på vindkraft, men tidlig i juni ble det kjent at Statkraft legger sine vindkraftambisjoner for midtnorge på is.

– Det beste argumentet har falt, og i så fall er det helt feil å fatte et sånt vedtak. NTE har fra før gått i dundrende underskudd på flere vindprosjekter. Det er Fylkestinget som er eieren og de har jo ikke stoppet selskapet selv i dette, poengterer hun.

– Hva om det ender opp med offentlig bi-eierskap?

– Det har du ingen garantier for når vedtaket er fattet. Dessuten er det snakk om nordtrønderen sitt arvesølv.

– Men hvordan skal NTE vokse i dagens regime?

– Nå er det ikke sånn at dette er et selskap som går dårlig. Det er mer et spørsmål om hva det skal satses på i fremtiden.

– Det har vært snakk om overføring av eierskap til de ulike kommunene, som har endt i en diskusjon om fordelingsnøkkel, hva tenker du rundt det?

– Med den regjeringen vi har i dag med slanking av kommuneøkonomien tror jeg vi må se noen år fremover før noen kan gå inn med noe eierskap. Det er et viktig spørsmål, men det blir en helt annen debatt. Om det blir en sammenslåing mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag må vi sikre nordtrøndersk eierskap, men det ser jeg som en helt annen problemstilling.

Powered by Labrador CMS