En forsterket A-stolpe, som Johnny Johnsen lener seg på, er nøkkelen til et sikrere førermiljø for bussjåførene, mener han.
Morten Hansen
morten@lomedia.no
Etter den tragiske bussulykken i romjula, hvor en sjåfør omkom og den andre ble alvorlig skadet, har det blitt understreket at nye og sikrere busser er på vei.
Sikkerhet har vært prioritert høyt i det nye anbudet, sier Kjetil Gaulen, kontraktssjef i Østfold kollektivtrafikk (ØKT) til Fredriksstad Blad.
Han påpeker at sikkerhetskravene er skjerpet i forhold til andre avtaler inngått i Viken fylkeskommune de siste årene.
– Nobina leverer i henhold til fylkeskommunens krav på annen kollisjonsbeskyttelse, både i front og ved rundvelt, sier Gaulen.
Til Fagbladet skriver han i en epost:
«Vi mener at vi har kommet langt når det gjelder sjåførsikkerhet, og jobber med utgangspunkt i den felles nordiske busstandarden BusNordic. I tillegg vektes sjåførsikkerhet relativt høyt som tildelingskriterium i konkurransen.»
Dødsulykke: Bussjåføren Øyvind (53) omkom like før sikrere busser er klare
Hjørne mot hjørne
Det får bussjåfør i Vy Buss, Johnny Johnsen, til å reagere.
I sommer påpekte han til FriFagbevegelse at busselskapet med dårligst sikkerhet vant anbudet på lokalbussene i Sarpsborg og Fredrikstad.
Han tror mange sitter med inntrykk av at sjåførsikkerheten blir mye bedre.
Det mener han ikke er riktig.
– De nye bussene hadde antakelig ikke reddet livet til noen av bussjåførene som har omkommet de siste årene, tror Johnsen.
• Simen fikk kroppen knust. Sjåføren i den andre bussen døde momentant
Han tviler ikke på at de nye bussene er sikrere. Men de er ikke sikre nok.
For bjelken som skal gjøre bussene mer kollisjonssikre sitter i front. A-bjelken – hjørnet på bussen hvor sjåføren sitter – er fortsatt like svak.
– Det hjelper selvfølgelig å få en sterkere front på bussen, hvis det blir en ren front mot frontkollisjon. Men ulykkene som har kostet bussjåfører livet, har vært hjørne mot hjørne. Jeg er ganske sikker på at utfallet i romjula hadde blitt det samme med de nye bussene. Dessverre.
• Dette er førerhuset på en bybuss etter en kollisjon i lav hastighet
Sikrere for alle – men ikke for sjåføren
Johnsen understreker at mange av sikkerhetstiltakene på de nye bussene vil gjøre arbeidshverdagen lettere for sjåførene, og tryggere for både passasjerene og de som ferdes på utsiden av bussene.
Men det han og mange av hans kollegaer etterlyser, er at området hvor sjåføren sitter, blir gjort sikrere. Et såkalt sikkerhetsbur, med forsterkede bjelker foran og på siden av sjåføren.
– Hadde dette vært montert på bussene, hadde utfallet ganske sikkert blitt et annet. Jeg synes det er en kostnad som er verdt prisen, sier Johnsen.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox