JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Særaldersgrense

Ble ikke enige - nå utsettes forhandlingene om særalderspensjon til etter sommeren

Tredje forsøk på å bli enige

PAUSE: Sissel M. Skoghaug, LO-nestleder og forhandlingsleder for særalderspensjon fortsetter forhandlingene om ny pensjonsordning til over sommeren.

PAUSE: Sissel M. Skoghaug, LO-nestleder og forhandlingsleder for særalderspensjon fortsetter forhandlingene om ny pensjonsordning til over sommeren.

Leif Martin Kirknes

Det ble ingen enighet om hvordan en ny ordning for særalderspensjon skal bli, og dermed fortsetter forhandlingene over sommeren.

2023062809272020230629092937

anders@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har forhandlet med LO, YS, Unio og Akademikerne om hvordan en ny pensjonsordning for offentlig ansatte med særaldersgrense skal utformes.

De hadde satt en frist for å bli enige til 1. juli, men natt til 28. juni ble de enige om å ta en pause og fortsette forhandlingene over sommeren.

Hvilke yrker skal ha særaldersgrense?

Tar pause i forhandlingene

– Det var for mange uavklarte spørsmål og en rekke saker vi må vurdere nærmere for å komme i mål – derfor ble vi enige om å bruke lengre tid før vi konkluderer, sier LO-nestleder Sissel M. Skoghaug, som har ledet forhandlingene for LO.

Forhandlingene gjelder over 200.000 offentlig ansatte, som i dag har særaldersgrenser. De gjør at de kan gå av med pensjon tidligere enn vanlig pensjonsalder, på grunn av fysiske krav typisk i beredskapsyrker, og særlig tunge yrker. Dette gjelder mange ansatte i Forsvaret, politiet, kommunene, sykehusene og kriminalomsorgen.

Endringene i pensjonssystemet for offentlig ansatte har gjort det nødvendig å tilpasse pensjonssystemet for de med særaldersgrenser. Planen var å bli enige om de nye reglene før sommeren, for så å gå over i en prosess der man skulle vurdere hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser i framtida, og hva disse skal være.

Les også: Mange med særaldersgrense kan fint stå lenger i jobb, mener ekspertutvalg

Mål om å bli enig

Prosessen startet tilbake i 2018, da det ble enighet om ny offentlig tjenestepensjon. Den gang var regjeringen og partene enige om at det fortsatt vil være behov for særaldersgrenser, og at framtidens ordning skulle avtales i en senere prosess.

– Den gangen greide vi ikke å bli enige om varige løsninger for alle med slike rettigheter. Det gjorde vi heller ikke i 2020, da vi gjorde et nytt forsøk. Nå er det klare målet å finne nye regler som gir de som av ulike grunner må gå tidligere, mulighet til å gå av med en anstendig pensjon, sier Skoghaug i en pressemelding. 

Les også: Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy