JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolekrise

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker risikerer å bli lagt ned før skolestart

De siste årene har skolen blant annet tilbudt egen drag-linje. Denne var ikke tenkt videreført i år.

De siste årene har skolen blant annet tilbudt egen drag-linje. Denne var ikke tenkt videreført i år.

Sissel M. Rasmussen

Lærere og stab avbrøt feriene sine og møtte på allmøte torsdag. Der fikk de en nådeløs beskjed: Sørg for at elevtallet er doblet før 15. august. Ellers så starter ikke skoleåret.

2023080313111620230804102145

ola.tommeras@fagbladet.no

Ungdom svikter folkehøgskoler over hele landet. De siste åra har søkertallene stupt. Så også på Ringsaker. Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker, som i sommer har byttet navn til Ringsaker folkehøgskole, eies av LO.

Skolen har kun fått 17 søkere til inneværende skoleår. Det fikk styreleder til å sette foten ned i styremøte onsdag denne uka.

Beskjeden til skolens ledelse var at elevtallet må økes fra 17 til 35 dersom skoleåret skal starte.

Nedbemannet kraftig

– Vi har vært gjennom en dramatisk nedbemanning. Vi flyter økonomisk, og hadde forberedt et skoleår med et lite elevkull. Pedagogisk var vi klare for å levere et bra resultat med et lite kull, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.

Skolen har flere nye prosjekter i startgropa, blant annet ei ny linje som det knyttes store forventninger til – «Politikk og strategi» – men det betinger altså at eier lar skolen få starte skoleåret.

Underlig av LO

– Det kommer alltid noen søkere etter sommerferien. Vi håper fortsatt og skal prøve alt vi kan, sier rektor til Fagbladet like før hun skal ha allmøte med lærere og øvrig personal.

Kravet ble kjent for de ansatte da de fikk hasteinnkalling i går til allmøtet. Det skapte frustrasjon og sinne.

– Jeg synes det er underlig at en LO-eid skole behandler ansatte på denne måten, sier lærer Benedicte Hambro. Hun har jobbet ved Ringsaker folkehøyskole de siste tre årene, men har en hel yrkeskarriere i norske folkehøgskoler siden 1988.

– Denne skolen er slik man ønsker at andre folkehøgskoler skal bli, en skole der elevene får faglig kompetanse framfor kun å ha et hvileår, sier hun.

Det har ikke lyktes Fagbladet å få kommentar fra styreleder Kristin Sæther til det framsatte kravet, før allmøtet.

Stor faglig tyngde

– Ringsaker folkehøgskole trengs i det norske samfunnet. Det er en skole med stor faglig tyngde som fyller et mandat om å få elevene til å bli aktive samfunnsdeltakere. Det er hva andre folkehøgskoler forsøker å rette seg mot, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.

Folkehøgskolen på Ringsaker har slitt med oppfattelsen av at skolen har partipolitisk tilknytning.

– Den er eid av fagbevegelsen, men er ikke tilknyttet politiske partier. Navneskiftet i sommer var for å tydeliggjøre at skolen er åpen for alle. Vi har opplevd navnet Arbeiderbevegelsens folkehøgskole som begrensende, forteller Tollehaug Jevne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy