JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

41-åring dømt i lagmannsretten til 21 års forvaring for Nav-drapet i Bergen

Nav

Mannen anket dommen på 21 års forvaring for drapet på Marianne Amundsen i 2021. Gulating lagmannsrett bekrefter nå tingrettens dom om 21 års forvaring.

2023090513353820230905133537

– Gulating lagmannsrett opprettholder dommen fra Hordaland tingrett og har kommet fram til at dommen på 21 års forvaring blir stående, skriver NRK.

41-åringen gikk til angrep på Marianne Amundsen under en brukersamtale ved et Nav-kontor på Årstad i Bergen 20. september 2021.

Mannen ankom lokalet med en sekk på ryggen der han hadde en kniv som han dro fram etter at møtet startet.

Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år

– En lettelse

– Det er en lettelse for mine klienter at dommen på alle måter gjenspeiler det brutale drapet og drapsforsøket som tiltalte utførte, sier bistandsadvokat May Britt Løvik til Bergens Tidende.

Hun uttrykker overfor avisen at dommen er som forventet.

– Vi har fått medhold i alle sivile krav. Det oppfattes riktig, uten at det kan bøte på de ekstreme konsekvensene som mine klienter lever med.

Amundsens familie har vært sterkt kritiske til sikkerhetssituasjonen ved Nav Årstad og sagt at de vurderer søksmål mot Nav.

Nav-ansatte vil trene mer på farlige situasjoner

Mente gjerningsmannen var utilregnelig

I desember i fjor ble mannen dømt i Hordaland tingrett til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år.

Saken ble anket fordi forsvarer Morten Grimstad mente at hans klient var utilregnelig og heller burde ha blitt dømt til tvungent psykisk helsevern.

– Vi mener han var psykisk syk da han gjorde dette. Han fikk lovens strengeste straff, og det mener vi det ikke er grunnlag for, sa Grimstad til VG i januar.

Nav har tatt grep

I etterkant av hendelsen har det også blitt besluttet å sette inn flere tiltak for å minske faren for vold og trusler mot Nav-ansatte.

– Etter tragedien på Årstad satte vi i gang en omfattende kartlegging av sikkerheten og arbeidet med vold og trusler i hele Nav. Rapporten derfra er viktig for vårt arbeid med å forbedre sikkerheten til de ansatte, sa Nav-direktør Hans Christian Holte i mars.

hege.tannaes-fjeld@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy