Nav
– Gulating lagmannsrett opprettholder dommen fra Hordaland tingrett og har kommet fram til at dommen på 21 års forvaring blir stående, skriver NRK.
41-åringen gikk til angrep på Marianne Amundsen under en brukersamtale ved et Nav-kontor på Årstad i Bergen 20. september 2021.
Mannen ankom lokalet med en sekk på ryggen der han hadde en kniv som han dro fram etter at møtet startet.
• Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
– En lettelse
– Det er en lettelse for mine klienter at dommen på alle måter gjenspeiler det brutale drapet og drapsforsøket som tiltalte utførte, sier bistandsadvokat May Britt Løvik til Bergens Tidende.
Hun uttrykker overfor avisen at dommen er som forventet.
– Vi har fått medhold i alle sivile krav. Det oppfattes riktig, uten at det kan bøte på de ekstreme konsekvensene som mine klienter lever med.
Amundsens familie har vært sterkt kritiske til sikkerhetssituasjonen ved Nav Årstad og sagt at de vurderer søksmål mot Nav.
• Nav-ansatte vil trene mer på farlige situasjoner
Mente gjerningsmannen var utilregnelig
I desember i fjor ble mannen dømt i Hordaland tingrett til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år.
Saken ble anket fordi forsvarer Morten Grimstad mente at hans klient var utilregnelig og heller burde ha blitt dømt til tvungent psykisk helsevern.
– Vi mener han var psykisk syk da han gjorde dette. Han fikk lovens strengeste straff, og det mener vi det ikke er grunnlag for, sa Grimstad til VG i januar.
Nav har tatt grep
I etterkant av hendelsen har det også blitt besluttet å sette inn flere tiltak for å minske faren for vold og trusler mot Nav-ansatte.
– Etter tragedien på Årstad satte vi i gang en omfattende kartlegging av sikkerheten og arbeidet med vold og trusler i hele Nav. Rapporten derfra er viktig for vårt arbeid med å forbedre sikkerheten til de ansatte, sa Nav-direktør Hans Christian Holte i mars.
hege.tannaes-fjeld@ntb.no
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
RETTFERDIG FORDELING: – Det er veldig store kvinnedominerte yrker i offentlig sektor, og veldig mange i de lavere lønnsjiktene. Et ekstra fokus på lavlønn vil derfor også gi gunstig effekt på likelønn, sier Mette Nord.
Werner Juvik