Munch-museet: De ansatte ble bedt om å holde kjeft. Nå mister mange av dem jobben.

En av fire ansatte på Munch-museet kan miste jobben. Jubileumsåret for Norges største billedkunstner er blitt et mareritt for de som jobber med å forvalte arven etter Munch.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hva vil Oslo kommune med Munch-museet, spurte hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Tor-Bjørn Adelgren på en høring i kulturkomiteen i Oslo rådhus. Han ga selv svaret:

- Politikerne er mer opptatt av å få et signalbygg enn av å drive Munch-museet.

I 2010 ble Munch-museet etablert som egen etat i Oslo kommune. De ansatte var urolige allerede ved oppstart; alt skjedde på sentralt nivå, og de ansatte ble ikke tatt med på råd. Mye av bekymringen skyldtes at de den nye Munch-etaten var topptung, og der ledelsen ikke ble tilstrekkelig styrket på det museumsfaglige område. I tillegg mente de ansatte at den var underfinansiert.

Fikk beskjed om å holde kjeft

Fagforbundets tillitsvalgte uttrykte de sin uro i en bekymringsmelding stilet direkte til kommunens kulturetat. Men det viste seg at kommunens ledelse ikke var interessert i å lytte til de ansattes bekymring. Tvert imot:

– Vi ble innkalt til et oppvaskmøte der vi fikk beskjed om å holde kjeft, sa Tor-Bjørn Adelgren under høringen.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Lars Toft-Eriksen støttet opp under Adelgrens redegjørelse:

– Vi opplevde hele situasjonen som udemokratisk.

En av fire får sparken

Munch-museet er nå i en dyp økonomisk krise. Ledelsen har fått kritikk for store budsjettoverskridelser, høye lederlønninger og feilberegning av besøkstall. I fjor hadde museet en budsjettsprekk på 5,7 millioner.

For kort tid siden la ledelsen fram en plan for å spare 12 millioner over to år. I spareplanen ligger blant annet at 16 av 72 årsverk skal bort.

Hovedtillitsvalgt Tor-Bjørn Adelgren er sjokkert og opprørt over Munch-museets og kommunens ledelse:

– Det er de ansatte som må betale for rotet i økonomien. Det er vårt arbeid, vår kunnskap og ekspertise som skal ofres.

– Nå hogger man armer og bein av Munch-museet, sier Adelgren.

Rett til omplassering

Selv om Munch-museet er en egen etat, har de ansatte fortsatt rettigheter som overtallige i kommunen. De vil dermed ha rett til omplassering til andre stillinger.

Foreløpig er det ikke avgjort hvilke stillinger som skal kuttes i museumsstaben, men dette vil sannsynligvis bli avklart nærmere i et møte før påske.

Powered by Labrador CMS