Nanna Aanes Wolden
Barneveileder
Skolemat er absolutt et positivt og viktig tiltak. En av verdens største fotballprofiler, Zlatan Ibrahimović, vokste opp under kummerlige forhold i Malmø og har en gang sagt at det var skolematen som reddet han. Den ga han energi til å trene og utvikle seg til en av verdens beste fotballspillere.
Selv om skolemat ikke har like stor betydning for alle, er det en kjempegod sak som mange politikere jobber for å få på plass. Sunn og god mat gir energi, og det trenger barna for å fungere en hel dag på skolen. Statistikk viser både at mange barn ikke spiser frokost og at de ikke har med matpakke på skolen.
Derfor er skolemat viktig. Men det er også viktig å se på hvilke konsekvenser det kan ha å innføre en skolematordning på skolene og i SFO.
• Her må SFO-ansatte ta spisepausen etter en time: – Blir utslitt
Flere prosjekter har vært gjennomført med matservering på skolene, elevene spiser godt og sunt og er fornøyde. Tilbakemeldingene er gode, men det er allikevel ikke alle som er fornøyde. Elevene melder blant annet tilbake at varm mat som regel er best, og at det ikke finnes noen alternativer hvis de ikke liker maten. I tillegg til allergier, er det slik at mange barn ikke spiser alt. Det betyr at det må finnes flere alternativer slik at alle finner noe de liker.
Dette krever tid og omtanke fra de ansatte. Den tiden må de ta fra andre oppgaver som også krever tid, for eksempel lek, leksehjelp og generell tid sammen med barna.
Flere steder leser jeg at lærere er skeptiske. De er bekymret for at matserveringen skal stjele ressurser fra undervisningen – enten ved at det må brukes av undervisningstiden, eller det ville gå ut over ressursene til assistenter eller at lærerne selv blir pålagt tidkrevende oppgaver i forbindelse med måltidet.
Dagen til de ansatte i skolen og SFO er full av oppgaver og gjøremål. Hvis de skal gjøre mer av noe, betyr det at de må gjøre mindre av noe annet. Men noe er viktigere enn alt annet, og det er å ta vare på barna. Vi kan ikke la dem være alene fordi de ansatte står med matlaging på kjøkkenet.
Derfor er det viktig at slike positive tiltak er godt forberedt når de lanseres. Alt rundt ordningen må være på plass. Ikke minst den bemanning som trengs.
Vi kan ikke la barn være alene fordi vi må lage mat på et kjøkken. Skjer det vil skolematordningen kanskje ikke lenger være et så positivt tiltak.
SOLIDARITET: – Vi krever at det tas solidariske grep, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.
Ida Bing
MER TIL FLER: Alle foreldre med barn under 18 år får en økt ytelse fra 1. mai.
Mats Løvstad
Martin Guttormsen Slørdal
HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.
Ola Tømmerås
TRYGGERE: – Nå trenger ikke de ansatte å bekymre seg for billigere og dårligere pensjonsavtaler ved at barnehageeierne bytter tariffavtale for å få lavere kostnader, sier Mette Nord om forslaget til ny barnehagelov. Illustrasjonsfoto.
Jo Straube
TIL HØYESTERETT: Norges høyeste domstol skal behandle spørsmålet om omplasseringsplikt, etter en anke fra Tana kommune.
Sissel M. Rasmussen
Werner Juvik
Nanna Aanes Wolden
Werner Juvik