JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Den krevende sannheten: Virkelighetsbildet som går i tusen knas

2023091911552220230919115522

Anna Granqvist

Fremover håper jeg Fagforbundet er åpen for en diskusjon om hvordan vi, som parter i arbeidslivet, kan jobbe sammen for å øke kvaliteten på helse- og velferdstjenestene våre, og hvordan vi kan rekruttere og beholde flere helsearbeidere i yrket.

Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo

Hvis løgn hadde vært latin, hadde det vært mange lærde folk her i landet, skriver Sara Bell fra Fagforbundet i Klassekampen, og sikter til at folk ikke forstår hva som skjer i helsepolitikken.

Heldigvis har vi et felles språk som alle forstår i dette landet. Retorisk valgkampkrig, som for eksempel "bendelorm" som ble lansert av Fagforbundet i valgkampen, blir avkledd.

Virkelighetsbildet som blant annet Fagforbundet har forsøkt å male i mange år, samsvarer ikke med virkeligheten ute i Kommune-Norge. Bildet er i ferd med å gå i tusen knas.

Folk i Norge blir stadig mer positive til samarbeid mellom offentlige og private aktører. Det viser blant annet NHOs befolkningsundersøkelse, som strekker seg tilbake til 2018. Det som er særlig interessant, er at 25 prosent av Ap-velgerne i 2018 sa at det er ok at private aktører tjener penger på å levere offentlig finansierte velferdstjenester. Denne prosentandelen har steget til hele 45 prosent i 2023. Dette viser at verken Ap eller Fagforbundet er i takt med egne medlemmer og velgere.

Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?

Bell hevder at velferdsmiks fører til mindre velferd per krone, at private ikke er opptatt av de ansatte skal ha en anstendig lønn, at det er store forskjeller i lønna mellom offentlig og private sektor, og at NHO-bedriftene har dårlige pensjonsavtaler. Dette er feil.

Velferdstjenesteutvalgets NOU viser at penger bevilget til velferd går til velferd, og at man får mer velferd for pengene ved å ha en velferdsmiks. Samme NOU viser at driftsmarginen hos private aktører er på 5,3 prosent. Dette er mindre enn sammenlignbare bransjer.

Vi har ikke sittet stille i valgkampen om lønn og pensjon, som Bell hevder. Tvert imot har vi imøtegått påstander og formidlet fakta. Når det kommer til lønn og pensjon, så er våre medlemmer en del av et organisert arbeidsliv, og de aller fleste har en tariffavtale med blant annet Fagforbundet.

Ja, hva er sant om lønn og pensjon?

SSBs lønnsstatistikk viser at sykepleiere i snitt tjener bedre i private sektor enn i kommunal sektor. Helsefagarbeidere tjener litt mindre, men alt i alt er det snakk om mindre variasjoner. Enkelteksempler på sykehjem i Oslo trekkes stadig frem og generaliseres som allmenne sannheter, til tross for at de ikke forteller noe om lønnssituasjonen på private sykehjem jevnt over. Medlemmene våre som driver innen sykehjem, har i snitt en innskuddspensjon på litt over fem prosent. Minstekravet i loven er to prosent.

Våre bedrifter drives hver dag av å sikre bedre kvalitet på tjenestene de leverer rundt omkring i hele landet. De er selvsagt opptatt av å tilby de ansatte ordnet lønn og gode arbeidsvilkår. Det er mangel på helsearbeidere. Det hadde ikke vært mulig å rekruttere folk dersom ikke det var på plass.

Er vi ufaglærte plutselig ikke verdt noe?

Fremover håper jeg Fagforbundet er åpen for en diskusjon om hvordan vi, som parter i arbeidslivet, kan jobbe sammen for å øke kvaliteten på helse- og velferdstjenestene våre, og hvordan vi kan rekruttere og beholde flere helsearbeidere i yrket.

Vi har en lang tradisjon for en velferdsmiks i Norge. Denne modellen har gitt oss full barnehagedekning, den har fått oss gjennom flyktningkriser, den har sikret at vi kom godt ut av koronapandemien, for å nevne noe. Velferdsmiks-modellen skal også få oss gjennom de store utfordringene helsesektoren står overfor i årene som kommer.

Vi kan klare dette, sammen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy