Fagforbundet støtter lokfører-streiken
– NSB som arbeidsgiver opptrer usedvanlig uryddig
– Vi ber våre medlemmer om ikke å ta ekstravakter for å kjøre dubleringsbusser langs togstrekninger, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fagforbundet er et av de Forbundene i LO som organiserer bussjåfører blant annet i Nettbuss.
– Vi ber våre medlemmer ikke ta ekstravakter for å kjøre dubleringsbusser langs togstrekninger. Generelt ber vi sjåførene å være tilbakeholdene med på seg ekstraarbeid nå i disse streiketider. NSB som arbeidsgiver opptrer usedvanlig uryddig, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg til Fagforbundets hjemmeside.
Lokomotivførerne streiker for at det fortsatt skal være en nasjonal standard på lokomotivførerutdanningen i Norge. De krever at en nasjonal standard på utdanningen tilsvarende den på Norsk Jernbaneskole, og at innhold og utvikling av fagutdanninga skal bestemmes av et fagmiljø.

– Ekstrabusser er streikebryteri
Rolf Ringdal, leder av Norsk Lokomotivmannsforbund sier at lokførerne klart oppfatter at ekstrabussene er streikebryteri, dersom de erstatter tog som skulle ha gått.
– Vi vil gjerne oppfordre de fagforbundene som organiserer bussjåfører om å sørge for at disse bussene ikke går. I lokmannsforbundet ønsker vi på ingen måte å gjøre sjåførene her til streikebrytere. Vi håper at forbundene sammen finner en måte å håndtere dette på, sier han, også dette på Fagfobundets hjemmeside..
Han legger til at han ikke synes at det er greit dersom bussjåfører tar dette på overtid.
– Vi trenger og ønsker støtte. Jeg vet det er sympatiaksjoner på gang. Det er tøft å være i streik over lengre tid, sier lokfører Rolf Ringdal.
Flere forbund støtter
– En streik er en lovlig aksjon, og NSB kan derfor ikke sette opp alternativ transport i form av busser for tog som rammes av streiken. Dette vil være å betrakte som streikebryteri, sier Jan Audun Strand, leder i Bilpersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund (NJF), på Bilpersonalets egen nettside.

NJF organiserer sjåfører ansatt i NSBs datterselskap Nettbuss. Vanlig rutine er at hvis en ekspressbuss blir full og passasjerer ikke får plass, kan det settes inn ekstra kapasitet, gjerne en minibuss.
– Noe mer skal ikke forekomme nå heller, sier Bilpersonalet.
De kjenner til at andre selskaper er leid inn for å frakte passasjerer mellom Østfold og Oslo.
• Lokførerne vurderer opptrapping av togstreiken
– Landsrådet gir full støtte til Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF), og støtter fullt ut kravene om å opprettholde kompetansenivået for lokomotivførere. Liberalisering og konkurranseutsetting av NSB vil nok bringe med seg samme kreativitet som vi ser i bussbransjen. Sikkerhet for våre passasjerer og medtrafikkanter må være førsteprioritet. En felles nasjonal standard for opplæring av lokomotivførere må på plass, uttaler landsrådet.

Flere advarsler
Også Norsk Transportarbeiderforbund reagerer på at selskaper forsøker å få sjåfører til å ta på seg ekstrakjøring.
– Det er forsøk på streikebryteri, sier Dag-Einar Sivertsen, 2. nestleder.
– Vi har fått noen foruroligende meldinger fra våre tillitsvalgte, sier Sivertsen.
Transportarbeiderforbundet vil ikke godta at sjåfører skal settes til å kjøre ekstra når togene står.
Streiken
Natt til 29. september gikk Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) ut i streik, fordi de ikke ble enige med NSB om ny tariffavtale. Uenigheten dreier seg om lokomotivførernes kompetanse.
NLF krever at kompetansekravet skal opprettholdes på dagens nivå, og vil ha det inn i tariffavtalen.
Tidligere i høst aksepterte Flytoget et slikt krav fra sine førere.
• Video på lostat.no: Derfor streiker lokførerne