JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet om tvangssammenslåing:

– Kan ikke skryte av lokaldemokratiet og overkjøre det etterpå

FOLK BLIR FORBANNET: Når sentrale politikere i regjeringa velger å lukke øynene og ser bort i fra lokale, demokratiske vedtak så er det ikke rart folk blir forbanna, sier Odd-Haldgeir Larsen.

FOLK BLIR FORBANNET: Når sentrale politikere i regjeringa velger å lukke øynene og ser bort i fra lokale, demokratiske vedtak så er det ikke rart folk blir forbanna, sier Odd-Haldgeir Larsen.

Per Flakstad

– Vi er sterkt kritisk til bruk av tvang for å slå sammen kommuner i Norge. Det er ikke sånn at vi kan skryte av lokaldemokratiet i festtaler, for å så overkjøre lokale vedtak i neste vending, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

2017022312133220230821171436

tips@fagbladet.no

Partiene Høyre, FrP og Venstre sikrer flertallet for å redusere antall kommuner fra dagens 428 til 358. Dette skal skje innen 2020. Det betyr at 13 kommuner skal tvinges sammen, mens 94 kommuner gjør dette frivillig.

– Kjenner på usikkerheten

Larsen er overrasket over bruken av tvang når regjeringa tidligere har oppfodret kommunene til å lytte til folks meninger. For Fagforbundet er det viktig at medlemmenes interesser ivaretas.

– Våre medlemmer vil bli sittende på vent og mange vil nok føle på en usikkerhet. Hele denne prosessen er uheldig for folks trygghet, men også uheldig for tjenesteproduksjonen i kommunene. Vi kommer til å bruke all vår tid på å sikre medlemmenes jobbtrygghet, sier Larsen til Fagforbundets egen nettside.

Bok refser kommunereformen: «Det har preg av hastverksarbeid»

Mener kritikerne bommer

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har møtt massiv motstand underveis i prosessen, men sier at kritikerne bommer i sin kritikk av tvangsreformen.

– Lenge har den offentlige debatten vært preget av at by settes opp mot land. Det mener jeg er et feilspor. Vi trenger både bærekraftige byer og sterke distrikter for å trygge fremtidens velferd, sier Sanner til departementets hjemmeside.

Frykter mistillit

Fagforbundet mener derimot at det er Sanner og regjeringa som skaper splittelse mellom by og land.

– Det skapes en usunn og unødvendig avstand mellom folk og politikerne, når regjeringa og Venstre tror de kan sitte i Oslo og tegne Norges-kartet på nytt, sier Larsen.

Han frykter økende mistillit til systemet når politikerne overkjører lokaldemokratiet på denne måten.

– Tvangstankegangen til Høyre, Frp og Venstre tror jeg bidrar til å skape mistillit til systemet. Når sentrale politikere i regjeringa velger å lukke øynene og ser bort i fra lokale, demokratiske vedtak så er det ikke rart folk blir forbanna, sier Odd-Haldgeir Larsen.

Sissel M. Rasmussen

– Klokt med lokal forankring

Også kommunenes interesseorganisasjon KS oppfordrer regjeringen til å legge vekt på det lokale forlkestyret så langt det er mulig.

– KS har understreket at gode lokale prosesser er en forutsetning for vellykkede endringer i kommunestrukturen. Det gjelder også i fortsettelsen av kommunereformen, sier styrelederen i KS, Gunn Marit Helgesen (bildet).

Selv om det er Stortinget som fastsetter kommune- og fylkestingsgrenser, minner hun om at samfunnet skapes nedenfra, og at det derfor er klokt å legge stor vekt på at endringer forankres lokalt.

Hun forventer også at de nye fylkeskommunene får overført både flere oppgaver og myndighet fra staten, slik Stortinget har varslet tidligere.

– Først og fremst skal reformene sørge for å legge makt og myndighet nærmere der folk bor. Å gi kommunestyrer og fylkesting flere oppgaver og mer myndighet på bekostning av statsmakt, styrker demokratiet og gir innbyggerne større og mer direkte innflytelse på sin egen hverdag, sier Helgesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy