Ytterligere to sykehjem ut på anbud i Oslo
De ansatte ved Smestadhjemmet og Kantarellen sykehjem er de neste Oslo kommune vil sette ut på anbud.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag offentliggjør Oslo kommune hvilke to sykehjem som er plukket ut til konkurranseutsetting i denne omgang. De ansatte ble informert i går.
Oslo kommune gjennomfører tidenes mest hissige konkurranseutsetting av sykehjem. På to år skal åtte sykehjem ut på anbud, i tillegg til 12 som allerede er ute.
Over 20 kommersielle
Første sykehjem ut på anbud, var Hovseterhjemmet i 2001. Siden den gangen har Oslo opplevd konkurs, videresalg av virksomheter, skandaler med omfattende brudd på arbeidsmiljøloven og turbulente arbeidsplasser.
- Likevel er det ennå ikke gjennomført en eneste evaluering av konkurranseutsettingen, sier 1. nestleder i Fagforbundet Oslo, Per Egil Johansen. Han minner om at disse anbudene representerer milliardbeløp av skattepenger.
Byråd for eldre i Oslo, Aud Kvalbein, har tidligere bekreftet overfor Fagbladet at kommunen ikke ser behov for spesifikk evaluering siden kommunen gjennomfører fortløpende kvalitetsmålinger.
Privat monopol
- Det er ikke mulig å få øye på noe som går i positiv retning. Antall plasser blir færre og skandalene blir flere. Har vi oppnådd noe med dette i det hele tatt? spør Johansen.
Johansen stiller også spørsmål ved argumentene om at dette opphever offentlig monopol på drift av sykehjem. Etter oppkjøp av anbudsvinneres drift og sammenslåing av selskaper er det nå kun fire kommersielle aktører igjen på markedet, hvis eiere for det meste er internasjonale investeringsfond.
- Det er et spørsmål om konkurranse på drift av sykehjem er et fungerende marked. De har avviklet et offentlig monopol, men etablert et nytt, sier han.
Nesten ansvarsløst
Det siste året har Fagforbundet Oslo jobbet med ansatte på fire sykehjem som går fra kommunal til anbudsutsatt drift. I tillegg er Ammerudlunden sykehjem satt ut på nytt. Fagforbundet har blant annet forhandlet fram avtaler med anbudsvinnende selskap som hindrer at ansatte taper afp-rettighetene sine.
- Måten Oslo løper fra ansvar som arbeidsgiver på, grenser til ansvarsløsthet, mener Johansen. Afp-rettigheten for ansatte ble ved forrige runde reddet ved at Unicare Omsorg påtok seg ansvaret og regningen for ansatte som går av med afp.
Samme jobb, ulik lønn
Fagforbundet Oslo har merket seg et annet problem som oppstår når sykehjem går fram og tilbake mellom privat og offentlig virksomhet.
- Vi ser etter hvert at ansatte som gjør den samme jobben med den samme ansienniteten, vil ha forskjellig lønn og goder på den samme arbeidsplassen. Slikt skaper ikke fornøyde medarbeidere, påpeker Johansen.
En gjennomgang av protokollene etter lokale lønnsforhandlinger i Oslo, viser at de som jobber i privat drevne sykehjem har i gjennomsnitt 60.000 kroner mindre i grunnlønn enn ansatte i offentlig drevne sykehjem.
- I tillegg ser vi et fall i rekrutteringen. Flere ungdom velger bort helsefag, og blant dem som går ut av helsefag, velger stadig flere bort sykehjem. Det frister ikke å begynne på en arbeidsplass hvis du vet at arbeidsgiveren bare har et visst antall år igjen av kontrakten. Det frister heller ikke å begynne på en offentlig arbeidsplass der du risikerer at arbeidsgiver når som helst setter arbeidsplassen din ut på anbud, sier Johansen.
Byråden: – Vi måler kvaliteten
Oslo har ikke evaluert effekt og konsekvenser ved å sette sykehjem ut på anbud. Men byråd for eldre, Aud Kvalbein, sier at kvaliteten måles fortløpende.
Sykehjemsetatens fagforening stiller spørsmål ved at milliardkontrakter anbudsutsettes i sterkt økende omfang uten at konsekvenser og effekt blir målt.
– Vi har ingen egen omfattende evaluering, men vi har et eget system for måling av kvalitet ved alle sykehjemmene våre. Dette systemet består av revisjonsbesøk, innrapporteringer av kvalitetsindikatorer, brukerundersøkelser og analyse av ansatteundersøkelser, sier Kvalbein.
Hun legger til at tilbyderne konkurrerer om både kvalitet og pris i anbudsprosessene.
– Sykehjemsetaten vekter kvalitet med 60 prosent og pris med 40 prosent ved valg av leverandør, opplyser hun.
Når det gjelder forslaget fra blant annet SV om å kreve pensjonsavtaler for de ansatte tilsvarende dem de har når kommersielle aktører overtar, svarer Kvalbein:
– Byrådet vurderer ikke å stille krav om offentlige pensjonsvilkår ved anskaffelse av drift ved konkurranseutsatte sykehjem.