Se hva som skjer når brannmennene tenner på elbilen

Her setter brannmannskapet fyr på elbilen. Det brant til dagen etter, med kraftig og giftig røyk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjekk bildeserien og se hvordan en elbil brenner intenst og langvarig, og er omtrent umulig å slukke. Det utgjør en ny utfordring for brann- og redningspersonell. En elbilbrann er fortsatt sjelden, men skadepotensialet er stort.

– Hadde denne bilen stått parkert i en garasjekjeller, så kunne det truet hele bygningen, påpeker Johny Guldager i Infratek Elsikkerhet.

Forskere fastslår: Brannkonstabler får kreft langt oftere enn folk flest

Brenner til batteriet er tomt

En mandag morgen henger en Nissan Leaf i ei bygningskran 22 meter over bakken ved brannstasjonen i Moss, klar for å bli krasjet i et brutalt møte med en stålbeholder på bakken. Ansatte ved Moss interkommunale brannvesen (MIB) vil vite mer om hvordan elbiler brenner og hvordan de da best kan gjøre jobben sin. Utfordringene ved redningsarbeid med opptil 900 volt i bilgulvet, er mange.

For litt over et år siden fikk brann- og redningspersonell ved MIB seg en støkk; da de skulle taue en elbil vekk fra toglinja etter at den hadde kollidert med toget ved Råde stasjon, tok den fyr. Det ble alt annet enn en vanlig brannhendelse – det brant intenst og heftig helt til det store lithiumbatteriet var tomt.

Brannmann: – Jeg fikk kreft av røyk og sot

Tar sjelden fyr

Denne mandagen skal de krasje og tenne på elbilen selv. Anledningen er fagdag i regi av Østfold brannbefalslag. Leafen treffer en rund stålbeholder på bakken i 70 kilometer i timen. Den iscenesatte kollisjonen er realistisk.

– Her er batteripakka, viser overbrannmester Roy Kristensen. Til tross for en enorm bulk tvers gjennom der døra og baksetet en gang var, og langt inn i selve batteripakka, så startet ingen brann. Brannmannskapene måtte tenne på selv.

Det er nemlig sjelden at en elbil tar fyr, det har vært færre enn ti tilfeller i Norge, men når det brenner så brenner det. Da er gode råd dyre, og både eksperter og brann- og redningspersonell jobber med å kartlegge hva rådene bør være.

Ved jernbanesporet i Råde kom elbilbrannen overraskende. Da mannskapet fra MIB skulle rydde opp etter kollisjonen, skapte bevegelsene av tauinga kortslutning og en lysbue som antente det meste av vraket på sekunder. Den hissige brannen pågikk til batteripakka var tom. Hver gang mannskapet klarte å kvele flammene, blusset de opp igjen.

Fagforbundet fornøyd med ny særavtale for brann- og redningspersonell

Kan få det veldig travelt

– Det første vi må kartlegge på et ulykkessted der en elbil er involvert, er om batteripakka er skadet. Er den ødelagt, er det også risiko for brann, forklarer branninspektør Tore Fredriksen.

Normalt blir avgjørelsen om å skjære opp en bil og frigjøre fastklemte passasjerer gjort etter en medisinsk vurdering. Haster det, gjennomføres hurtigfrigjøring ved å kutte gulvkanaler og taket mens bilen trekkes fra hverandre via kjettinger mellom brannbilene. En slik operasjon er uaktuell på elbiler. Der er det kun mulig å klippe taket og et stykke ned på dørene.

– Ved skade på batteripakka kan det tenkes at frigjøring via taket må settes i gang umiddelbart som fast rutine. Skulle en brann starte så har vi ikke mange sekundene til rådighet, påpeker Fredriksen.

En annen utfordring er elbiler med smartnøkler. Nøkkelen sender signal til bilen bare den er i nærheten. og dermed er det fare for at motoren starter.

– Vi kan risikere at bilen starter og kjører i vei mens vi holder på. Et forslag er å lokalisere nøkkelen og hive den minst 30 meter fra ulykkesstedet, forteller avdelingsleder for beredskap, Christian Mørdre.

Ny brannutdaning blir lagt til Nord-Norge

Kommer kraftigere saker

Ulike elbiler med ulike løsninger kan også skape hodebry. Det er fortsatt langt fra alt som er standardisert mellom de forskjellige elbilprodusentene; hovedbrytere er plassert på forskjellige steder, batteripakkene er bygd opp og plassert forskjellig og merking av kabler kan være forskjellig.

Når brannmannskap kommer til et ulykkessted vil de fleste alarmsentraler kunne gi dem detaljerte beskrivelser ut ifra registreringsnummer, men en standardisering av sikkerhetsdetaljer ville gjort jobben enklere for redningspersonellet.

Og mens brannpersonell, produsenter og eksperter samler kunnskap om elbiler, kommer nye utfordringer. For nå er de virkelig store batteripakkene på vei. Dagens elbiler er ikke rare greiene sammenlignet med batteripakkene som tungtransport og ferger blir forsynt med.

– Dessuten er dagens elbiler nye og velholdte. Dette kan forekomme oftere når bilene har gått på veien noen år, påpeker Tore Fredriksen.

Powered by Labrador CMS