NØKKELROLLE: Til tross for sykepleiermangelen i Norge kommer norsk sykepleierdekning godt ut i internasjonale sammenligninger.
Colourbox
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Mangler vi egentlig sykepleiere i Norge? Et litt pussig spørsmål, kanskje, siden mangelen på sykepleiere spesielt og helsearbeidere generelt er en av vår tids absolutt viktigste utfordringer.
Likevel kan det være på sin plass å hente fram den mye brukte setningen «alt er relativt», og ta en titt på land det kan være interessant å sammenligne seg med.
Epler og pærer?
Organisasjonen OECD, som består av 36 medlemsland, presenterer i rapporten «Health at a glance» (2021) tall som viser at nordmenn er blant de aller best stilte i verden når det gjelder sykepleierdekning. Mens vi har 17,9 sykepleiere per 1000 innbyggere, har for eksempel Sverige 10,9 og Danmark 10,1 per tusen innbyggere.
• Vikarbyråer skor seg godt på bemanningskrisa – innbyggerne betaler dyrt
Sveits var og er det eneste landet som kan skryte av like god sykepleierdekning som oss.
I 2022 hadde sveitsiske og norske innbyggere 18 sykepleiere per innbygger.
https://datawrapper.dwcdn.net/RZmLd/1/
Men det er ikke bare-bare å sammenligne statistikk fra ulike land, blant annet fordi både utdanningssystem, oppgavefordeling og metoder for innsamling av data varierer.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har sett nærmere på hva som skjuler seg i tallene de 36 medlemslandene rapporterer inn til OECD i kategorien «praktiserende sykepleiere».
Funnene deres plasserer Norge i en klasse for seg, og tyder på at vi er enda mer privilegerte enn det ser ut til ved første øyekast.
Helsefagarbeidere
Sveits, i tillegg til Island og Finland, som er de to landene som følger tettest på Norge og Sveits når det gjelder sykepleierdekning, inkluderer nemlig såkalte «associate professional nurses» i sine rapporteringer. Betegnelsen favner yrker som tilsvarer norske helsefagarbeidere og utgjør omtrent en tredel av det totale antallet rapporterte sykepleiere for disse landene.
• Refser politikere som vil løse helsekrisen ved å ansette flere folk
I Islands tilfelle var for eksempel 39 prosent av sykepleierne landet rapporterte inn i 2018, helsefagarbeidere, opplyser seniorrådgiver Geir Hjemås i SSB. I OECD-rapporten fra 2022 oppgis det at rundt en tredel av sykepleierstatistikken i Sveits består av medarbeidere med mindre utdanning enn allmennsykepleiere.
Hvis Norge skulle gjort det samme, det vil si rapportert inn helsefagarbeidere i denne kategorien, kunne vi ha skiltet med en dekning på 31,4 sykepleiere per tusen innbyggere. Det er skyhøyt over alle andre land i verden.
For ordens skyld: I norske tall inngår også sykepleiere som jobber i administrasjon eller ledelse og dermed ikke nødvendigvis er i direkte kontakt med pasienter og brukere. Hvis man trekker ut disse vil antall sykepleiere falle fra 18 per 1000 innbyggere til 16 per 1000 innbyggere
• Bemanningskrise? Her fekk dei kø av unge til jobber i eldreomsorga
Sykepleiere som jobber for bemanningsbyråer inngår derimot ikke i statistikken, selv om de utelukkende holder seg «på gulvet» og i direkte kontakt med pasienter og brukere.
– Egentlig ligger vi nok enda mer alene på toppen når det kommer til sykepleierdekning enn det ser ut til i disse figurene, sier Hjemås, som ikke ser bort fra at Norge kan ha verdens beste sykepleierdekning.
– Det er nærliggende å tro, men vi kan jo ikke utelukke at det fins et bitte lite land et eller annet sted som har enda bedre dekning enn oss.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal