Kutter i personlig service i kollektivtrafikken i Oslo
Nå skal Ruter legge ned informasjonsskrankene
Det blir mindre personlig service i kollektivtrafikken i Oslo. Ruter skal legge ned informasjonsskrankene: – Vi hjelper eldre, turister, handikappende og de som ikke reiser med app, sier fagforeningsleder Rune Aasen i Oslo Sporveier Arbeiderforening.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ruter ønsker å legge ned informasjonsskrankene på Majorstuen, Oslo S, Nationaltheatret, Aker Brygge og Gardermoen. Inne på servicesenteret på Majorstuen går dørene stadig opp og det kommer inn reisende som har funnet gjenglemte headset eller som ikke kjøper billett med telefon:
– Det er en tragedie for oss som kunder, jeg bruker serviceskranken stadig vekk, blant annet fordi jeg reiser med kort som billett og ikke bruker app, sier pendler Tom Guldbransen, som ikke er fornøyd med at Ruter skal legge ned kontoret han står i.

Sporveiene har spart inn hundrevis av millioner - unngår konkurranseutsetting
– Vanskeligere for eldre og turister
Tom Guldbransen får hjelp av kundebehandler Bjørn Hoff, som hjelper ham med å fylle på kortet:
– Kundene vil gå glipp av personlig kontakt når de trenger hjelp. Den største og viktigste gruppa er turistene. Det forventes enda flere turister neste år. Da må de gå til Narvesen, men de har ikke svar på det turistene lurer på, om hvilke billettyper som lønner seg og reiseveier. I tillegg kommer mange eldre og svaksynte for å få hjelp hos oss, forteller Hoff som jobber i Oslo Sporveier. Han er en av 19 ansatte som må finne seg noe nytt å gjøre. Hoff og hans kollegaer har tatt Oslo-vert kurs i samarbeid med Visit Oslo.
Fagforeningsmann varslet om korrupsjon og fikk pris
Hjelper ved brann og terror
Fortsatt er det slik at 40 prosent av dem som reiser på t-banen ikke bruker app og telefon som billett. Fagforbundet-medlem Altaf Hussain forteller at de ikke har stille dager på jobb:
– Vi har mellom 300 til 600 innom her daglig. I det siste har vi hatt i snitt 500 henvendelser som dagen, sier han og fortsetter:
– Vi hjelper kunder som kommer fra Narvesen og har fått feil billett. Vi er også med på å evakuere stasjonen ved brannalarm og eventuelt andre trusler som terror. Vi hadde en hendelse da det var en bombetrussel mot den amerikanske ambassaden og vi bistod. Vi hjelper også folk med hittegods og kunder som ikke er fornøyd med reisen og som ønsker å skrive klage, sier Hussain.

Kritisk til færre mennesker
Rune Aasen er leder for Oslo Sporveier arbeiderforening, som har rundt 1600 medlemmer. Han mener vi må se til Sverige:
– Oslo er en attraktiv by for turister. Å bli møtt av en et system på t-banen uten mennesker, det er det ikke mange kollektivselskap som har. I Stockholm er det mange ansatte på stasjonene som hjelper passasjerene når det er noe. Vi vil jobbe for å stoppe dette vedtaket til Ruter, sier han og legger til:
– Vi lever av passasjerene som skal ha den hjelpa de trenger, og disse 19 ansatte gjør en glimrende jobb. Ruter har også vedtatt i sine glupe planer å fjerne alle billettautomatene på stasjonene i 2019. Jeg sier: kom til t-banen i Oslo, du vil ikke møte en kjeft annet enn vektere. Dette må stoppes, sier Aasen. Fagforeningslederen peker også på at Oslo Sporveier arbeiderforening har bidratt til å effektivisere for nesten 500 millioner kroner over fem år i Sporveiene.